Pirsultan Abdal Kültür Derneğinden açıklama

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun açıklamalarına tepki gösteren Pirsultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Mehmet Özdemir, Prof Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun ırkçı ve bölücü bir söylemin sahibi olduğunu belirterek, derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Pirsultan Abdal Kültür Derneğinden açıklama
24 Ağustos 2007 Cuma 08:23

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun vakit geçirmeden istifa etmesi gerektiğini belirten Pirsultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Mehmet Özdemir, bilim adamı kimliğinin ırkçı ve bölücü söylemlerden uzak durmayı gerektirdiğini ifade etti.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun yaptığı şok açıklamalarla suç işlediğini iddia eden Pirsultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Mehmet Özdemir, şunları söyledi:

"Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof Dr. Yusuf Halaçoğlu bilimsel gerçekleri saptırmaya devam ediyor. Kayseri'de yapılan "Dadaloğlu Şenlikleri" kapsamında konuşan Halaçoğlu "Kürtler Türkmen asıllı, Kürt Alevi olarak bilinen vatandaşlar ise Ermeni kökenlidir" demiş.

Öncelikle Dadaloğlu Şenlikleri kapsamında konuşması ve yorum yapması gereken en son kişi Sayın Halaçoğlu'dur. Çünkü, resmi tarih, Halk Ozanı Dadaloğlu'nu "Ferman padişahınsa, dağlar bizimdir" koşmasından ve Osmanlının uyguladığı zulme karşı tutumundan dolayı hala bir asi olarak görülür. Sayın Halaçoğlu, bir asinin adının verildiği şenliklerde konuşması resmi tarihle ve konumu ile çeliştiği gibi, resmi ideoloji çizgisinden bakıldığında suç ta oluşmaktadır. Ama bu suç TTK'nın amaçları dikkate alındığında, tarihi ehlileştirmek açısından yararlı bir suçtur ve resmi tarih yanlılarınca mükâfatlandırılır.

Sayın Halaçoğlu Alevi kültür ve inancı ile Kürt kimliği hakkında söyledikleri ile de Türkiye toplum gerçeğine karşı, bölücülük suçu işlemektedir. Halaçoğlu'nun bu yaklaşımı da resmi tarihin ödüllendireceği bir davranıştır. Ancak tarih ve sosyoloji biliminde bu davranışı adı bilim insanlığı değil, bilim düşmanlığıdır.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu...! Böylesi bir bilimsel ve akademik sıfatın büyük sorumlulukları vardır. Bu sorumlulukların en önemlisi, adı geçen bireyin temsil ettiği kurumun amaçları doğrultusunda, tarih biliminin objektif verilerini ölçü alarak bilimsel saptamalar yapmaktır. Ancak kuruluş biçimi ve kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalar incelendiğinde TTK görevlendirilmiş bir kurum niteliği yansıtmaktadır. 12 Eylül askeri darbesi sonrası çalışmaları bilimsellikten çok uzaklaşmış bulunmaktadır.

Bilim insanlarının görevi yazılı kanunlar çerçevesinde tarihi yorumlayıp, resmi ideolojiye uygun belirlemeler yapmak değil, evrensel hukuk çerçevesinde bilimsel tarihi gerçekleri tespit edip savunmaktır.

Günümüz Türkiye'sinde Halaçoğlu'nun söylemleri bilime değil, ırkçı ve bölücü yaklaşımları ile olsa olsa kara mizaha konu olabilir. Laik -Demokratik  Türkiye gerçeği; bilimin, siyasetin ve demokrasinin vazgeçilmezi olmuştur. Bu vazgeçilmezlerin bilim insanlarına ve siyaset kurumuna yüklediği sorumluluk ise; Laik-demokratik Türkiye, çoğulcu katılımcı demokrasi ışığında, çok kimlikli, çok kültürlü Türkiye gerçeğinin hukuksal gereklerini yerine getirmektir. Halaçoğlu'nun yaptığı, "bilimsel, akademik" bir sıfata bürünerek, inancımızı, kültürümüzü ve kimliğimizi resmi tarihten aldığı güçle saptırmak, tahrif etmek ve bilim adına bilim düşmanlığı yapmaktır. Yılların birikim ile, ülke demokrasisinin gelişmesine katkı sunan ve hak mücadelesini yükselten Alevileri; bölmek ve ülkenin diğer mağdurlarından ayırmak isteyen Halaçoğlu’nun, somut durumdan uzak söylemi; ırkçı,söyleminin dışa vurumundan başka bir şey değildir.

72 millete bir nazar ile bakan Alevilerde, Kürt Alevileri, Türk Alevileri, Balkan Alevileri vb. her hangi bir ayırım söz konusu değildir.

Bilimsellikten uzak ırkçı söylemleri nedeni ile Halaçoğlu’nun bulunduğu TTK Başkanlığı’ndaki görevini sürdürmesi, kurumun itibar kaybetmesine neden olacaktır. Bu nedenle, Halaçoğlu, görevinden derhal istifa etmelidir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.