Projesi disleksi hastalarını sevindirdi

Çerkezköy Metin Seçkin Ortaokulunda okuyan 5’inci sınıf öğrencisi Ege Çitak, ünlü aktör Amir Khan’ın yönetmenliği yaptığı ve disleksi hastası bir çocuğun hikayesinin anlatıldığı ‘Her Çocuk Özeldir’ isimli izlediği filmden etkilenerek okuldaki arkadaşlarıyla birlikte anlamlı bir projeye imza attı. 11 yaşındaki Ege Çitak, arkadaşlarıyla birlikte disleksi hastaları için kalem yaparken kalem için patent çalışmaları başlatılacak.

Projesi disleksi hastalarını sevindirdi
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
13 Haziran 2019 Perşembe 13:23

TERSTEN YAZIP OKUYANLAR İÇİN KOLAYLIK SAĞLIYOR
Çerkezköy Metin Seçkin Ortaokulu 5.sınıf öğrencisi Ege Çitak, bir grup arkadaşıyla birlikte disleksi hastaları için kalem yaptı. 11 yaşındaki Ege Çitak sınıf arkadaşlarıyla birlikte, tersten yazıp tersten okuyan çocuklar için küçük bir ayna düzeneğiyle, yazmayı kolaylaştıracak kalem icat etti. Projeyi okulun sergisinde sergileyen Çitak “Bu kalem tersten yazıp tersten okuyanlar için yazma işlemini kolaylaştırıyor. Kalem üzerine yerleştirdiğimiz küçük bir ayna düzeneğiyle kişi, yazdığı kelime hatalarını düzeltebiliyor. Aynı zamanda hazırladığımız kelime defteriyle yazmada zorluk çekenler, kolayca hatalarını düzeltebiliyorlar. Arkadaşlarımız ile birlikte projemizi bir ayda tamamladık ve okulumuzun yılsonu sergisine yetiştirdik. Bunu hayata geçirirken Amir Khan’ın dünyaca ünlü filmi ‘Her Çocuk Özeldir’ isimli filminden etkilendim. Sonrasında hastalığı araştırdım. Ve bir grup arkadaşımla bir araya gelip, okul öğretmenlerimizle böyle bir proje geliştirmek istediğimizi konuştuk. Gayet olumlu yaklaşım aldık ve projemizi yapmaya başladık. Pil, tahta, ayna devre elemanları ve kalem ucu vasıtasıyla ürünümüzü oluşturduk. Birkaç denemeden sonra kalemimizin çalıştığını gördük. Ayrıca gece için de ucuna yerleştirdiğimiz küçük bir ampul ile karanlıkta da yazılabilecek seviyeye getirdik” dedi.
PROJEYİ TÜM TÜRKİYE’YE YAYMAK İSTİYORLAR
Çitak’ın arkadaşı 12 yaşındaki Nisa Obuz ise, “Arkadaşlarımız ili birlikte bu hastalığa bizlerin de bir şeyler yapmasını istedik. Daha sonra arkadaşlarımız ile birlikte bu kalemi icat ettik. Bizlere bu projede yardımcı olan öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz” dedi. 11 yaşındaki Ege Çitak projenin patenti için yetkililerden destek isterken, bu projeyi tüm Türkiye’ye yaymak istediklerini ifade etti.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.