Prostat iltihabına dikkat!

Prostat iltihabının 15-50 yaş grubu erkeklerde sıkca rastlanan bir hastalık olduğunu belirten Çorlu Şifa Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Niyazi Yağıbasan, prostat iltihabının 4 farklı tipte ortaya çıktığını söyledi

Prostat iltihabına dikkat!
31 Ekim 2011 Pazartesi 00:00

"Kelime anlamı prostat bezinin iltihabı olan prostatit, bakteri kaynaklı olabileceği gibi bakteriyel olmayan tipi ile de karşımıza çıkabilir" diyen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Niyazi Yağıbasan, "Prostatit 15-50 yaş grubu erkeklerde sıkça rastlanan bir hastalıktır. Bu hastalar sık sık üroloji uzmanına görünme ihtiyacı hissetmekte olup pek çoğu doktor doktor gezmektedir" dedikten sonra bu hastalığın 4 farklı tipte karşımıza çıktığını belirterek, bunlar hakkında şunları söyledi:
AKUT BAKTERİYEL PROSTATİT
"Bakterilerin idrar yolundan prostata geçmesinden kaynaklanır. Birden gelişen ateş, titreme, kas eklem ağrıları ve yorgunluk ile başlar. Bunlardan başka penis kökünün çevresinde, haya kesesinde ve bel bölgesinde ağrı, bağırsaklarda şişkinlik meydana gelebilir. Prostatın şişmesi arttıkça idrara çıkma zorluğu gelişir ve idrar akıntısı zayıflar. Hiç idrara çıkılamaması halinde acil tıbbi müdahale gereklidir, çünkü muhtemelen prostat o kadar şişmiştir ki idrar akıntısı tamamen engellenmektedir. Akut bakteriyel prostatınız olduğunu düşünüyorsanız bir an önce doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz prostatınızı muayene ettikten sonra idrar örneği alacaktır. Tanı, idrarda veya prostat salgılarında sayısız bakteri ve akyuvar hücresi bulunmasıyla doğrulanabilir. Kendinizi daha iyi hissetseniz bile, enfeksiyonunuzun nüksetmemesi için ilaçlarınızı doktorun verdiği süre ve dozda kullanmanız gerekir. Ayrıca sıcak banyo rahatlatıcı bir etki sağlar. Bakterileri vücudunuzdan atmak için bol miktarda sıvı tüketmeniz de çok önemlidir.
KRONİK BAKTERİYEL PROSTATİT
Kronik bakteriyel prostatit de bakteri kaynaklı bir rahatsızlıktır. Kronik bakteriyel prostatit prostatı büyümüş yaşlı erkeklerde daha yaygın görülür ve akut bakteriyel prostatit nöbetini takiben ortaya çıkabilir. Ancak akut şeklin aksine kronik bakteriyel prostatit, sinsice başlayabilip haftalarca ya da aylarca devam edebilen, hemen göze çarpmayan, düşük dereceli bir enfeksiyondur. Genellikle etkilenmiş bir erkeğin ateşi olmaz ama aniden idrara çıkma isteği, sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı hissetmeme veya gece idrara çıkma gibi, aralıklarla meydana gelen idrar belirtilerinin rahatsızlığını duyar. Bazı erkeklerde bel ağrısı, bağırsak ağrısı ya da haya kesesinin arkasında ağırlık hissi olur. Bazılarında boşalmadan sonra ağrı olur; bazılarında da menide biraz kan olur. Bu belirtiler azalıp artabilir ancak göze çarpmadıkları için çoğu erkek hasta olduğunun farkına varmaz. Eğer kronik bakteriyel prostatitiniz olduğunu düşünüyorsanız bir an önce doktorunuza başvurunuz. Doktorunuz prostatınızı muayene edip, idrarınızda ve prostat salgılarınızda bakteri ve akyuvar hücreleri olup olmadığını kontrol edecektir. Rahatsızlığı hafifletmek için sıcak banyo almanız da tavsiye edilebilir.
BAKTERİYEL OLMAYAN PROSTATİT
Bakteriyel olmayan prostatit, prostatitin en sık görülen şeklidir.Belirtileri kronik bakteriyel prostatitin belirtilerine benzer ancak bakteriyel olmayan prostatit de bakteri yoktur.Doktorunuz bakteri bulunması ihtimaline karşı size antibiyotıik verebilir.Bununla birlikte,çoğunlukla bakteri olmadığı için antibiyotikler,belirtileri azaltmakta başarısız olurlar.Esas olarak amaç sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamaktır.Bu amaçla sıcak banyo almak veya doktorunuz tarafından yapılacak prostat masajı ile yada sık sık cinsel boşalma yoluyla prostatınızın salgılarının boşaltılması faydalıdır.
PROSTATODİNİ
Prostatodini, prostatta ağrı anlamına gelmektedir. Prostatta ağrı olması bu hastalığın başlıca belirtisidir. Prostatodini genellikle depresyon, anksiyete(iç sıkıntısı)veya cinsel işlevsizlikle birlikte görülen inatçı bir hastalıktır. İdrar akıntısı ise kesik kesik ya da az akıntı şeklinde, aniden idrara çıkma isteği(çok az idrar yapabilmesine rağmen)ve sık idrara çıkma(çok az miktarda olsa dahi)şeklinde anormal olabilir. Prostatodini her yaşta olabilmesine rağmen, en çok genç ve orta yaşlı erkeklerde görülür. Prostatodini doktorları hayrete düşüren bir hastalıktır, çünkü muayene edildiğinde prostat normal, idrar enfeksiyonsuz görülmekte ve prostat salgılarında akyuvar hücreleri bulunmamaktadır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
- 6 yıl önce
Çok faydalı bilgiler, teşekkürler .