Resmi açıklama yapılsın! ​

AKP Tekirdağ Milletvekilleri tarafından iptal edildiği duyurulan kömürlü termik santral projesi hakkında basın açıklaması düzenleyen Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e seslendi. Bakan Dönmez’den resmi bir açıklama beklediklerini duyuran STK temsilcileri ve Pınarçalılar, ‘’Enerji Bakanımızdan ve yetkililerden isteğimiz termik santral projesinin iptal edildiğinin resmi olarak açıklanmasıdır. Kendisini köyümüzde misafir etmek de isteriz.’’ ifadelerini kullandı

Resmi açıklama yapılsın! ​
16 Ocak 2019 Çarşamba 20:24

TERMİK SANTRALİN NEFESİMİZİ KESMESİNİ İSTEMİYORUZ
Düzenlenen basın açıklamasında Pınarçalılar adına söz alan İlknur Bozkaya, bölgede fabrikalar dolayısıyla yoğun bir hava kirliliği olduğuna dikkat çekti. Bu hava kirliliğine Termik Santrallerin de eklenmesiyle bölgenin yaşanamayacak hale geleceğini savunan Bozkaya, “Daha geçen yıla kadar köyümüzde huzur içinde yaşayıp ailemiz, çocuklarımız, ülkemiz için üretim yapmaya çalışırken kara bir haberle yıkıldık. Bölgemize, köyümüze yani tam da evimizin bahçesine termik santral kurulacakmış. Ne olduğunu tam da bilemedik ama araştırdık öğrendik. Öğrendik ki; termik santral yapılırsa verimli topraklarımızda verim düşecek, su kaynaklarımız kuruyacak, havamız kirlenecek ve daha da beteri sağlığımız elimizden gidecek. Sağlıklı yaşamak için ve en çok da çocuklarımız için “istemeyiz” dedik, ÇED toplantısına gittik “istemeyiz” diye haykırdık, her yerde herkese istemediğimizi anlattık. Evet; köylüyüz, belki okuyamadık; ama iyi ile kötüyü, yarar ile zararı ayırabiliyoruz. Biz 40 yıldır bu fabrikaların kirliliğini yaşıyoruz. Çocuklarımızın çoğu nefes darlığı çekiyor, astım hastası oluyor. Bunun üstüne bir de termik santral yapılmasını istemiyoruz. Zaten fabrikalar bize nefes aldırmazken bir de termik santralin nefesimizi kesmesini istemiyoruz” diye konuştu.

TARIMDAN ZARAR EDERSEK NASIL GEÇİNECEĞİZ?
Trakya’da tarımcılığın ön plana çıkması gerektiğini de vurgulayan Bozkaya, “Termik santral yapılırsa kanserli hasta sayısı da artacak. Bizler erkenden ölmek istemiyoruz! Buralarda ne eksen yetişir. O kadar verimli topraklarımız varken neden tarıma değil de kömüre yatırım yapılıyor. Bizim ormanlarımızda çok değerli mantarımız var. Tarlalarımızda türlü sebze ve meyve yetişiyor. En başta ayçiçeği ve buğday var. Bunlardan zarar edersek nasıl geçineceğiz, nasıl yaşayacağız. Bizler tarıma destek beklerken termik santral bize köstek olacak. Ülke olarak “yerli ve milli” üretme çabasındayken Termik Santral yapılırsa asıl yerli ve milli olan ürünlerimizi yetiştiremeyeceğiz. O zaman dış ülkelerden ürün almak zorunda kalmaz mıyız? Bizler yerli ve milli olandan yanayız” ifadelerini kullandı.

KÖYÜMÜZDE MİSAFİR ETMEK İSTERİZ
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Dönmez’i konuyu konuşmak üzere Pınarça’da misafir etmek istediklerini de dile getiren Bozkaya, “Bizim tek isteğimiz var ‘sağlıklı yaşamak’. Şimdi deniyor ki ‘Termik santral iptal edildi.’ Bir milletvekilimiz internetten açıklama yapmış. Bizler bu açıklamayla umutlansak da tam anlamıyla sevinemedik. Bakanlıktan ve devletten Termik Santral iptal edilmiştir diye bir açıklama bekliyoruz. Termik santral gerçekten yapılmayacaksa, iptal edildiği resmi belgeyle açıklanırsa işte o zaman rahatla uyuyabiliriz. Yoksa o zamana kadar bize uyku yok. En büyük korkumuz da bu iptal sözünün seçim geçene kadar söylenmiş olması. Sayın enerji bakanımızdan ve yetkililerden isteğimiz Çerkezköy termik santrali projesinin iptal edildiğinin resmi olarak açıklanmasıdır. Kendisini köyümüzde misafir etmek de isteriz. Gelsin buraların güzelliğini görsün. Zaten kendisi karşı çıkacaktır Termik Santrale.” dedi.

3 ÜNİTELİ BİR TERMİK SANTRAL KURULACAK
Bozkaya’nın ardından TEMA Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan söz aldı. Ceylan konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Trakya Bölgesi son derece cömert davranarak bereketli topraklarla bizi donatmış durumda. Ancak Trakya Çevre Düzeni planlarında tarım ve orman alanları olarak tanımlanmış araziler Ekim 2016’da Çevre Düzeni Planı’nda yapılan değişiklik ile kömürlü termik santral kurulması için ‘Enerji Üretim Alanı’ olarak ilan edildi. EÜAŞ tarafından hazırlatılan ÇED Başvuru dosyasını inceledik. Bu raporda deniliyordu ki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesi ile İstanbul ili Silivri ve Çatalca ilçeleri sınırlarındaki Pınarça-Hallaçlı Maden Sahası’ndan temin edilecek kömür (linyit) ile 3 üniteli bir Termik Santral kurulacak. Yılda 7.182.000 ton kömür yakılacak. Ayrıca 1.022.000 m3/yıl su kullanılacak. Yine ÇED başvuru dosyasına göre bu su ihtiyacının Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından planlama aşamasında olan Yoncalı Barajı veya diğer bir alternatif olarak “Meriç Nehri’nden 10 OSB’ye Su Temini Projesi”nden tahsis edilecek suyla karşılanması planlanmakta. Santralde meydana gelecek toplam kül miktarı saatte 307 ton/yıl. Bunun anlamı 2.149.000 ton/yıl”

2016 YILINDA 243 GÜN KİRLİ HAVA SOLUDUK
Kömürlü Termik Santralin doğal yaşama olan zararıyla ilgili konuşan Ceylan, “Tekirdağ halkı olarak 2017 yılının yarısında yani 183 gün, 2016 yılında ise üçte ikisinde yani 243 gün kirli hava soluduk. Termik santral kurulmadan bile Tekirdağ’da hava kirliliği hem ulusal hem de uluslararası mevzuatın gerektirdiği değerleri aşmıştır. Hava kirliliği ile mücadele için önlem alınması gerekirken hava kirliliği yükünü arttıracak kömür yatırımları planlanmaktadır” dedi.

BAŞKA BİR AÇIKLAMA GELMEDİ
Termik Santrla projesinin iptal olduğuyla ilgili tatmin edici bir açıklama olmadığını belirten Ceylan, “13 Aralık 2018 günü Tekirdağ Milletvekillerimiz Mustafa Şentop, Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile görüşmeleri neticesinde teknik nedenlerden dolayı Termik Santralin yapımından vazgeçildiğini açıkladı. Bu açıklama ile sevindik. Bu haberden sonra bekledik, bekledik, bekledik ama başka bir açıklama gelmedi. Yapılan açıklamada teknik nedenler yerine ‘halkımızın sağlığına, toprağına, suyuna, havasına olumsuz etkilerinden dolayı termik santralin yapımından vazgeçilmiştir’ ifadeleri yer alsaydı ikna olabilirdik” dedi.

TEKNİK NEDENLERDEN KAST EDİLEN HUSULAR NELER?
Ceylan, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “Bu açıklamanın resmiyete kavuşmasını, en yetkili kişi olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’den duymak istediğimiz için toplandık. Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin (EÜAŞ) bölgemizde planladığı termik santral projesinden kesin olarak vazgeçtiğini açıklamasını duymak istediğimiz için toplandık. Bölgemizdeki termik santral projesine ait ÇED sürecinin sonlandırıldığını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzün resmi internet sayfasında görmek istediğimiz için toplandık. Termik Santralin kurulacağı alanın Enerji Üretim Alanı vasfından çıkarılarak tekrar orman ve tarım alanına dönüştürüleceğini duymak için toplandık. Teknik nedenlerden kast edilen hususlar nelerdir? Bu olumsuz teknik nedenleri düzeltmek için uğraşmayacaklarını duymak istediğimiz için toplandık. Bu sıraladığımız maddelerin tek tek gerçekleştiğini duyana kadar bölgemizdeki termik santral projesinden vazgeçildiğine inanmadığımızı ve mücadelemizin devam edeceğini söylemek için toplandık”

TOPLANTIYA YOĞUN DESTEK
Pınarça’da düzenlenen basın açıklamasına CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri Ersin Yavuz ve Muzaffer Yıldıran, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Funda Serfiçe, Kapaklı Kent Konseyi Başkanı Arzu Özdemir, Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak, TEMA Çerkezköy Temsilcisi Nilüfer Ceylan, TEMA Kapaklı Temsilcisi Ali Ülger ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.