Sağlıklı yaşam için öğrencilere seminer verildi

Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezi tarafından Çerkezköy Halit Narin Mesleki Teknik Eğitim Merkezi 9 ve 10. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Sağlıklı Bir Yaşam İçin Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri’ adlı seminer verildi. Medical Muhasebe Sorumlusu Yasemin Güvenç günde sağlıklı yaşam için günde en fazla 6 gram tuz tüketilmesi gerektiğini ifade ederek, "Günde 1 küçük çay kaşığından daha fazla tuz tüketirseniz¸tansiyonunuz yükselir, böbrekleriniz gerektiği gibi çalışamaz ve aldığınız sıvılar vücudunuzda birikir. Dışarı atılamadığı için ödem oluşur, yükselen tansiyon beyin kanaması, felç ve damarlarınızda tıkanıklığına yol açar" dedi

Sağlıklı yaşam için öğrencilere seminer verildi
18 Nisan 2014 Cuma 07:40

SEMİNER 9 VE 10.SINIF ÖĞRENCİLERİNE VERİLDİ
Çerkezköy Halit Narin Mesleki Teknik Eğitim Merkezi 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerine Türk Böbrek Vakfı Kapaklı Diyaliz Merkezi tarafından ‘Sağlıklı Bir Yaşam  İçin Beslenme ve Hayat  Tarzı Önerileri’ adlı seminer düzenlendi. Önceki gün saat 10.00’da gerçekleştirilen seminerde Dr. Mine Özçakı, Dr. Osman Tuğlu ve Medikal Muhasebe Sorumlusu Yasemin Güvenç öğrencilere sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdiler.
YİYECEKLERİ DENGELİ VE DOĞRU YEMEK GEREKİR
Öğrencilerin dikkatle dinlediği eğitimde böbrek rahatsızlıklarına vurgu yapan Dr. Osman Tuğlu, “Kronik böbrek hastalığı Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ancak bu hastalık önlenebilir. Sağlıklı beslenerek sağlıklı kalmak insanın elindedir. Doğru beslenerek, tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak, sizin elinizdedir. Beslenme hataları sonucunda çeşitli hastalıklara yakalanabiliriz. Yiyecekleri dengeli ve doğru miktarlarda yemek, bizi hastalıklardan korur, çocuklarımızın sağlıklı gelişmesini sağlar" diye konuştu.
YAĞLI YİYECEKLER KALBİNİZE ZARAR VERİR
Tuğlu, Sağlıklı beslenme hakkında da önerilerde bulunarak, " Günde 6 gramdan fazla tuz tüketimi böbreklerimize hasar verir. Fazla şeker, un ve yağ tüketimi, pankreas ve karaciğerimizi bozar. Asitli, çok sıcak ve çok tuzlu gıdalar midemize zarar verir. Yağlı yiyecekler kalbinize zarar verir ve damarlarınız tıkanır. Yeterli su içmezseniz başta böbrekleriniz olmak üzere deri, kas ve sindirim sisteminde sorunlar ortaya çıkar. Sağlıklı beslenmezseniz, Kalp hastalıkları, Böbrek yetmezliği, Şeker hastalığı, Kanser, Felç, Kemik erimesi gibi sorunları yaşama ihtimaliniz çok yüksek olacaktır” açıklamasında bulundu.
TEDAVİ HAFTANIN 3 GÜNÜ 4 SAAT UYGULANIR
Medikal Muhasebe Sorumlusu Yasemin Güvenç ise günde 6 gram tuz tüketilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Günde 1 küçük çay kaşığından daha fazla tuz tüketirseniz¸tansiyonunuz yükselir, böbrekleriniz gerektiği gibi çalışamaz ve aldığınız sıvılar vücudunuzda birikir. Dışarı atılamadığı için ödem oluşur, yükselen tansiyon beyin kanaması, felç ve damarlarınızda tıkanıklığına yol açar. Böbrekleriniz işlevini yitirip artık çalışmaz hale geldiğinde, vücudunuzda biriken sıvıyı atmak için diyaliz tedavisine ihtiyaç duyarsınız. Diyaliz tedavisi, haftanın 3 günü 4 saat uygulanır” dedi.
DİYALİZ TEDAVİZİ YÜKSEK TEKNOLOJİLİ BİR YÖNTEMDİR
Diyaliz tedavisinin, yüksek teknolojili bir yöntem olduğunu ifade eden Güvenç, şunları söyledi; "Ancak işlevini yitirmiş böbreklerde bir iyileşme sağlamaz. Son dönem kronik böbrek yetmezliğinin tek çözümü organ bağışıdır. Dengesiz beslenme, kilo fazlalığı, hareketsizlik, aşırı şeker, yağ ve unlu gıda tüketimi, insülin mekanizmasını bozarak Tip 2 diyabete yani şeker hastalığına neden olur. Şeker hastalığı gözlerinize, dişlerinize, sinir sisteminize, böbreklerinize, üreme sistemine zarar verir"
DAHA FAZLA HAREKET ETMEK GEREKİR
Yasemin Güvenç, konuşmasının sonunda ise, “Margarin, tereyağı, sakatat, kızartma, kırmızı et, yağlı et, hazır gıdalar, konserveler, salamuralar, turşu, cips, gazlı ve şekerli içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gerekir. Daha fazla sebze ve meyve daha fazla bakliyat, daha fazla kuruyemiş, daha fazla doğal ürün, daha fazla ızgara tavuk ve balık, daha fazla su ve daha fazla hareket etmek gerekir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.