Santralin etkileri STK temsilcileriyle paylaşıldı

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Kapaklı STK Temsilcileri ve üyelerine kahvaltı programı düzenledi.

Santralin etkileri STK temsilcileriyle paylaşıldı
19 Mart 2018 Pazartesi 14:12

STK TEMSİLCİLERİ KATILDI
60'ı aşkın STK temsilcisinin katıldığı programda Kapaklı’nın sorunları ve eksiklikleri görüşülerek, Kapaklı Belediyesi tarafından Zonguldak’a düzenlenen kültür ve inceleme gezisi ile ve Çatalağzı Termik Santralleri ile ilgili hazırlanan videonun gösterimi yapıldı.
TERMİK SANTRAL HEPİMİZİN KONUSU
Kapaklı için termik santrale sonuna kadar direneceğini belirten Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, “Bu programa geldiğiniz için hepiniz şeref verdiniz. Zonguldak’a gittiğimizde önce oranın müzelerini gezdik. İkinci gün ise termik santral adına acaba ‘Görsel olarak neler görebiliriz?’ dedik. Sizler de izlemiş olduğunuz videolardaki görüntüyü görmüş oldunuz. Bu konu parti konusu değil, bu hepimizin konusu. Ben A partisinin B partisinin belediye başkanı değilim. Ben Kapaklı'nın Belediye Başkanıyım. Zamanı geldiğinde çıkıp ‘Şu parti adayıyız’ diyoruz ama seçim sonrasında yerel hizmetlere bakmaya çalışıyoruz.
TERMİK SANTRAL OLURSA KAPAKLI GÖÇ VERMEYE BAŞLAR
Büyükşehir'e önerge verdim. Ak Partili Büyükşehir’deki meclis üyesi arkadaşlarımız da hep beraber komisyon ile çalışacaklar. Başta Ak Partili Milletvekilleri ve Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri olmak üzere siyasi görüşleri ne olursa olsun bunun başarılı bir şekilde sonuna gideriz. Yoksa Kapaklı şuan 113 bin nüfuslu görünen tabelasından göç vermeye başlar. Eğer termik santralin t’si kurulmaya başlanırsa 50 liralık değeri olan 25 liraya düşecek. Bunu da bu şekilde görüp bilmek gerekiyor. Ak Partili Milletvekillerimiz Mustafa Yel ve Ayşe Doğan da bu konuyu araştıracaklarını söylediler. Geçmişte bunu başarmışlar. Bütün milletvekilleri birlik olup yapılacak olan termik santralinden vazgeçirmişler.” dedi.
BİRLEŞECEĞİMİZ NOKTA SAĞLIKLA İLGİLİ BİR NOKTA
Başkan Mandalı konuşmasının devamında, “Yarın öbür gün çoluk çocuğumuz kanser olduğu zaman ne yapacağız? Çatalağzı'ndaki vatandaşlarımızın durumuna düşmüş olacağız. Yani burada sivil kuruluş erkanlarına çok büyük görevler düşüyor. Buradaki siyasi görüşünüz, duruşunuz, bakışınız ne olursa olsun sadece birleşeceğimiz nokta insani ve sağlıkla ilgili olan bir nokta. Bir yıl önce Zonguldak merkeze onkoloji hastanesi kurulmaya başlanmış. Hepimizin anlayacağı dilden konuşursak şuan oraya kanser hastanesi kuruluyor. Gerze'deki arkadaşlar da termik santral konusunda dimdik durarak kendilerini bu konudan arındırmışlar.
BİZ DİYORUZ Kİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANALIM
Bizler enerjiye karşı değiliz. Şuan lambalarımız yanıyorsa bu tabi ki bir ihtiyaçtır. Ama biz diyoruz ki ‘Yenilenebilir enerji kullanalım.’ Yenilenebilir enerji nedir? Şuan gündemde olan rüzgar gülü enerjisi ve güneş enerjisidir. Şuanda Saray’da aşağı yukarı 1500 metreden çıkan termal su var. Bunlar da değerlendirilebilir. Yani bunu en azından denize kıyısı olan bir yere yapsınlar. Denizden suyu almaya çalışsınlar. Çünkü bizim yeraltı suyumuz yok. Rahmetli Recep Güven kurucu başkan ile burada görev aldığımızda 60 metreden su çekiyorduk. Şuanda 450 metreden su alınıyor. Yani Kapaklı'nın tüketmiş olduğu suyu 4 ile çarpacaksınız. Şuan 115 bin civarında nüfus var. 520 binlik nüfusun tüketmiş olduğu su tüketiliyor.” ifadelerine yer verdi.
TERMİK SANTRAL SEBEBİYLE KARANLIK BİR ŞEHİR
Kapaklı Belediye personeli Jeofizik Mühendisi Hilal Asıl Çatalağzı’nda doğup büyümüş olup aradaki farkı görerek düşüncelerini ve gördüklerini anlattı: “İş dolayısıyla yıllardır Çatalağzı'ndan geçmiş bir insanım. Şuan Çatalağzı'nda yaşamıyorum ama dayılarım amcalarım orada yaşıyorlar. Daha çok iş imkanı ile mecbur olarak orada kalmış insanlar var. Hiçbiri yaşadığı hayattan memnun değil. Herkes sağlık problemleri ile karşı karşıya. Termik santralin getirmiş olduğu hastalıklarla yakınlarımı da kaybettiğim oldu. Her yer kötü bir koku ile kokuyor, grimsi ve kasvetli bir hava var. Karanlık bir şehir. Termik santralde çalışma imkanı da var diye insanlar kandırılmaya çalışıyor. Ancak termik santralde sadece mühendisler ve mimarlar çalışabiliyor. Halka hiçbir şekilde faydası olmadı.” dedi.
ÇATALAĞZIN'NDA BİR DOKUN BİN AH İŞİT
Kapaklı Belediyesi Makine Mühendisi Mehmet Uz, birlikte olduktan sonra bu konunun da üstesinden gelinebileceğini söyleyerek, “Zonguldak gezisinde termik santralin sahasını gördük. O teoride okuduklarımızın ete kemiğe bürünmüş halini gördük. Bir söz vardır Türkçemizde; ‘Bir dokun bin ah işit’ derler. Bu sözün en güzel yakıştığı yer Çatalağzı. Kime sorsanız en önemli cümlesi ‘Biz yandık siz yanmayın.’ Bu insanlar kendileri yanmışlar; vatandaşlarımızın yanmalarını istemiyorlar. Orada çok etkilendiğim bir esnaf ziyaretinde bulundum.
YÜREĞİMİZİ ORTAYA KOYMA ZAMANIDIR
Bu çalışan, santralin montajında çalışan bir makine mühendisi, esnafın oğlu. Oğlunun o montajı gördükten sonra hiç düşünmeden gittiğini hüzünlü bir şekilde söyledi. Tabi ben bu giden arkadaşa kızamıyorum. Çünkü onun da çocuğu var. O çocukların da gelecekleri var. Çocuğunun geleceğini Çatalağzı'nda göremediği için babasını orada bırakıp terk etmek durumunda kalmış. Bu termik santral savunması bir vatan savunmasıdır. Şairin dediği gibi ‘Memleket sevemeye yürek gerek’. Yürekliysek, yüreğimiz varsa bunu ortaya koyma zamanıdır.” ifadelerini kullandı.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.