Şehir büyük, bütçe küçük!

Özellikle 30 Mart Yerel Seçim süreci öncesinde birçok açıdan Tekirdağ’a büyük fayda sağlayacağı söylenen ve önemli ölçüde beklenti yaratan ‘Büyükşehir’ statüsü, Saray ve diğer ilçelerde büyük hayal kırıklığına dönüşmek üzere. Büyükşehirle birlikte ilçe belediyelerinin gelirlerinde artış beklenirken geride kalan aylar beklentinin tam tersi yönünde gerçekleştirdiğini gösteriyor. Artan nüfusa ve genişleyen hizmet alanına karşın Saray Belediyesi 30 Mart öncesi İller Bankası’ndan ortalama 733 bin TL ödenek alırken, bu rakam 30 Mart sonrası 640 bin TL’ye düşmüş durumda

Şehir büyük, bütçe küçük!
29 Eylül 2014 Pazartesi 08:35

30 Mart yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir statüsüne geçen Tekirdağ’da, ilçe Belediyelerinin gelirlerinin yükselmesi beklenirken, ibre adeta tersine dönmüş durumda.

BELEDİYELERİN GELİRLERİ DÜŞTÜ
İlçelere hayal kırıklığı yaşatan en önemli konu Belediyelerin gelirleri ile ilgili oldu. Tekirdağ’ın büyükşehir statüsüne geçmesi ile il ve ilçelerde gelirlerin yükseleceği ve buna paralel olarak yatırımların artacağı düşünülürken, evdeki hesap çarşıya uymadı.

HİZMET ALANI GENİŞLEDİ
30 Mart’la birlikte mahallelerin İlçe Belediyelerine bağlanmasıyla birlikte 24 bin kişiye hizmet zorunda olan Saray Belediyesi, şuanda 47 bin kişiye hizmet etmeye çalışıyor. Büyükşehir öncesi Saray Belediyesi’nin hizmet alanı 7 bin 310 hektar iken bu alan Büyükşehirle birlikte 62 bin 388 hektara yükseldi. Ayrıca Büyükşehir ile birlikte memur sayısı 24’ten 42’ye, işçi sayısı da 29’dan 52’ye yükseldi. Bunun yanında Belediye’nin taşeron işçi sayısı da 98’e yükselmiş durumda.

İLLER BANKASI ÖDENEĞİ AZALDI
Büyükşehir yasası sonrasında, Saray Belediyesi’nin gelirlerinde de önemli ölçüde düşüş yaşandı. Saray Belediyesi’ne Büyükşehir’den önce İller Bankası ödeneği olarak Ocak ayında 780 bin TL, Şubat ayında 638 bin TL, Mart ayında ise 780 bin TL gelirken, Büyükşehir sonrası Nisan’da 697 bin TL, Mayıs’ta 540 bin TL, Haziran’da 611 bin TL, Temmuz’da 688 bin TL ve Ağustos’ta ise 684 bin TL İller bankası ödeneği geldi. Saray Belediyesi’nin Büyükşehir öncesi ödenek ortalaması 733 bin TL iken bu rakam Büyükşehir ile birlikte 640 bin TL’ye düşmüş durumda.

SANCILI SÜREÇ NE GETİRECEK?
Tüm bu yaşananlar, vatandaşlara birçok alanda hizmet sözüyle göreve başlayan Belediye Başkanlarını da zor durumda bırakırken, büyükşehir statüsüne geçişin sancılarının ilerleyen süreçteki yansımalarının ne olacağı ise merak konusu. Görünen o ki İlçe Belediye başkanları bu bütçelerle personel maaşlarını ödedikten sonra para kalaırsa en fazla kültür sanat etkinlikleri düzenleyebilecekler. İlçelere büyük yatırımlar ise büyük bütçesi olan Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.