Sıcaklara karşı önleminizi alın

Çöl sıcaklarının tekrar etkili olmasıyla birlikte uzmanlar vatandaşları aşırı sıcak ve nemli havalara karşı birkez daha uyardı.

Sıcaklara karşı önleminizi alın
25 Temmuz 2007 Çarşamba 07:52

Aşırı sıcak ve nemli havalarda özellikle kalp ve solunum yolları hastaları, tansiyon hastaları, kanser hastaları ve kemoterapi alanlar ile yaşlılar ve çocukların korunmaya daha çok ihtiyaçları olduğunu belirten yetkililer, sıcak havalarda hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve-sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivite yetersizliği, yüksek tansiyon varlığı, sigara ve alkol kullanımının kalp hastalığına yakalanma riskini arttırdığını söyledi.

Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde (10.00 ile 16.00) arası özellikle riskli kişilere direkt güneşte kalmamalı konusunda uyaran yetkililer, aşırı yorucu işlerin yine bu saatler içerisinde yapılmamasını istedi ve vatandaşlardan yağlı kızartmalar, ağır gıdalar yerine bol sebze-meyve, ızgara ve haşlamalar, hafif gıdalar tercih etmelerini istedi.

Yetkililer, aşırı sıcaklara karşı vatandaşları uyararak şunları söyledi:

KALP VE SOLUNUM HASTALARI DİKKAT!

"Aşırı sıcak ve nemli havalar kişilerde ciddi sorunlara neden olabilir. Aşırı sıcak ve nemli havalarda özellikle kalp ve solunum yolları hastaları, tansiyon hastaları, kanser hastaları ve kemoterapi alanlar ile yaşlılar ve çocukların korunmaya daha çok ihtiyaçları vardır.

ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

Sıcak havalarda hayvansal kaynaklı gıdaların yoğun tüketimi, yemeklerin aşırı yağlı pişirilmesi, meyve-sebze tüketiminin yeterli düzeyde olmaması, fiziksel aktivite yetersizliği, yüksek tansiyon varlığı, sigara ve alkol kullanımı kalp hastalığına yakalanma ve bundan dolayı ölümleri arttırmaktadır.

GÜNEŞ ALTINDA KALMAYIN

Uzun süre korumasız olarak kızgın güneş altında kalmak, deri kanserleri oluşumuna ve güneş çarpmalarına yol açmaktadır. Güneş çarpmalarından en çok etkilenen grup çocuklardır. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateşle kendini gösterir. Böyle bir durumda hastanın serin bir yere götürülerek, giysilerinin çıkarılması, başına soğuk kompres yapılması ve hastaneye götürülmesi gerekir. Bilinci yerinde ise içecek bir şeyler verilebilir. Korunmak için özellikle çocukların güneşe şapka ile çıkmaları sağlanmalıdır.

Hava sıcaklığından etkilenmemek için alınacak bazı kolay önlemler birçok ciddi durumdan korunmamızı sağlar.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu saatlerde 10.00 ile 16.00 arası özellikle riskli kişiler direkt güneşte kalmamalı. Aşırı yorucu işler bu saatlerde yapılmamalıdır. Beş mutlaka şapka ile korunmalı ve UVA-UVB filtreli koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Gözleri güneşten korunmak için UVA-UVB'ye karşı koruyucu özlükler kullanılmalıdır. Ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalıdır. Sıcak havada ve aşırı terlediğimiz dönemlerde mutlaka su tüketimi arttırılmalıdır.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURUN

Yağlı kızartmalar, ağır gıdalar yerine bol sebze-meyve, ızgara ve haşlamalar, hafif gıdalar tercih edilmelidir. Sigara ve alkol tüketimi terkedilmeli, azaltılmalıdır.

Deniz kıyısında ise güne ışınlarının tehlikeli olduğu saatlerde denize girmekten veya güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Bacaklarda varis varsa asla kuma gümülmelidir. Hastalar, ilaçlarını düzenli kullanmalı, doktor kontrollerini yaptırmalırırlar."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.