Spor ve beslenme arasındaki dengeyi iyi sağlayın

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri spor ve egzersiz yapan kişilerin spor ve beslenme arasındaki dengeyi sağlayabilmeleri ve bu esnada dikkat etmeleri gereken konular hakkında açıklamalarda bulunurken özellikle beslenme ve performans arttırtıcı ürünler üzerinde durdu

Spor ve beslenme arasındaki dengeyi iyi sağlayın
16 Temmuz 2011 Cumartesi 00:00

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri spor ve egzersiz yapan kişilerin ‘spor ve beslenme’ arasındaki dengeyi sağlayabilmeleri ve bu esnada dikkat etmeleri gereken konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sporcuların ve egzersiz yapanların performansını etkileyen temel faktörler hakkında bilgi veren yetkililer, sıvı kaybının engellenmesinin de önemine dikkat çekerken, dikkat edilmesi diğer konular hakkında da önemli uyarılarda bulundu.
PERFORMANSI ETKİLEYEN EN TEMEL FAKTÖR BESLENME
Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antreman ve beslenmenin geldiğini kaydeden Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, beslenmenin, sporcuların bilgi sahibi oldukları taktirde kontrol altında tutulan ve performanslarını olumlu yönde etkileyen en önemli etkenlerden biri olduğunu dile getirdi. "Spor yapanlar; egzersiz sırasında temel enerji kaynağı olan karbonhidrat tüketimini arttırmalıdır" diyen yetkililer, "Karbonhidrat tüketiminde kompleks, posa içeriği yüksek, vitamin mineral yönünden zengin olanlar (Esmer ekmek, bulgur, pirinç, makarna, diğer tahıl ürünleri, kurubaklagiller, sebzeler, meyveler) tercih edilmelidir" şeklinde konuştu. BESLENMEYE DİKKAT EDİN
Egzersiz öncesi aşırı tok veya aç olunmasının performansı olumsuz etkilediğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, "Egzersiz öncesi öğün, egzersizden 2-4 saat önce ve mideyi rahatsız etmeyecek şekilde yeterli sıvı, düşük yağ ve posa, yüksek karbonhidrat, orta düzey protein ve alışkın olunan yiyeceklerden oluşmalıdır" ifadelerine yer verirken, egzersiz yapan bireylerin yeterli ve dengeli beslenme ile tüm vitaminleri ve mineralleri alabileceğini belirterek, bu kişilerin ek olarak vitamin ve mineral kullanmalarına gerek olmadığını vurguladı.
FAZLA PROTEİN TÜKETİMİNE GEREK YOK
Yetkililer ayrıca, egzersiz yapanların, bilinenin aksine fazla protein tüketmelerine ve aşırı yağ kısıtlamasına gereksinimleri olmadığını hatırlatarak, gereksinimin üzerinde protein alımının kas kitlesinde bir artış sağlamadığının da altını çizdi.
SIVI KAYBININ ÖNÜNE GEÇİN
Yetkililer, vücuttaki sıvı kaybının (Dehidratasyon) egzersiz performansını azalttığına da dikkat çekerken, optimal performans ve sağlık için egzersiz öncesi, sırası ve sonrası sıvı tüketiminin arttırılması gerektiğine vurgu yaptı ve "Sıvı tüketimi için susamayı beklemeyin. Egzersiz öncesi, sırası ve sonrası sıvı tüketimini arttırın. Özellikle sıcak havalarda sıvı tüketiminizi daha da arttırın. Egzersiz sırasında kaybedilen sıvının karşılanması amacıyla da belirli aralıklarla (15-20 dakikada 1 su bardağı kadar) su için" tavsiyelerine bulundu.
PERFORMANS ARTTIRICI ÜRÜNLERE DİKKAT
Açılamalarına ‘Spor Performansını Etkileyen Ürünler’ başlığı ile devam eden İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, spor performansını etkileyen ürünler (Ergojenik yardımcılar; sporcu ürünleri, vitaminler, kreatin, ginseng vb.) hakkında iddia edilenler ile ilgili olarak, "Bazen bu ürünlerin sağlığa ve performansa etkisi yönünden değerlendirilmemekte ve sporcuların boşuna para harcamasına neden olup, sağlıklarını riske atmaktadır. Bu ürünleri seçerken; yaş, cinsiyet, spor dalı, sporcunun amatör veya profesyonel olması ve genel sağlık durumu gibi bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu ürünler gerçekten de performans artışına neden olabilir ancak doğru ürün, doğru zaman, ve dpğru miktara karar verilmeli ve bu konuda profesyonel yardım alınmalıdır. Spor performansını etkileyen ürünler kullanılmadan önce doktora ve diyetisyene danışılmalıdır" cümlelerine yer verdi.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Yetkililer son olarak, spor ve beslenme arasındaki ilişki ile ilgili şu önerilerde bulundu; "Tüm besin gruplarındaki besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir. İstenilen ağırlık ve vücut bileşimini koruyacak yeterli enerji içeren bir diyet uygulanmalıdır. Egzersiz sırasında enerjinin temel kaynağı karbonhidratlardır. Besin seçiminde yüksek karbonhidratlı besinlerin seçilmesine dikkat edilmelidir.  Besin çeşitliliği arttırılmalıdır. Egzersiz öncesi, sırası ve sonrası sıvı tüketimi arttırılmalıdır."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.