Süne kıymetlendirme sürveyi başladı

Çerkezköy İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden alından bilgilere, ülkemizde genellikle Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ekili buğdaylarda önemli zararlar yapan kışı ağaçlık ormanlık alanlarda ergin halde geçiren sünenin, havaların ısınması ile birlikte hububat alanlarına doğru göç etmesi işleminin büyük oranda tamamlanması sonucunda, mücadelesi ile ilgili ilk adım olan kıymetlendirme sürveyi (Ergin sünelerin yoğunluğunun tespiti) başladığı ifade edildi

Süne kıymetlendirme sürveyi başladı
21 Nisan 2014 Pazartesi 07:46

KALİTE VE VERİM KAYBINA YOL AÇIYOR
Yetkililerden alınan bilgilere göre ergin bireylerin buğdayda akbaşak zararı oluşturduğu sünede, asıl zararı nimfler yani yavrular yapıyor. Ergin bir dişi sezon boyunca 5-6 kez yumurtlayarak ortalama 80 yumurta bırakıyor ve 2-3 hafta sonunda buğdayın süt olum devresinde yumurtadan çıkan yeni bireyler daneleri emerek buğdayda kalite ve verim kaybına yol açıyor.
3 BİN TL PARA CEZASI UYGULANIYOR
Ergin zararının ekonomik açıdan bir değer arz etmediğini belirten yetkililer, "Özellikle ergine karşı yapılacak ilaçlama doğada bulunan diğer canlılara, özellikle de sünenin yumurtaları ile beslenen canlılara zarar vereceğinden, dolayısıyla da doğal dengenin bozulmasına sebep olacağından bu dönemde ilaçlama yapılması yasak. Kışlamış ergin mücadelesi yapanlar için 5996 sayılı kanun gereği 3 bin TL para cezası uygulanıyor" açıklamasında bulunuldu.
2013-2014 SÜNE MÜCADELESİ
ÇALIŞMALARI TAMAMLANACAK
Yetkililer son olarak, "İlaçlama yapılıp yapılmaması gerektiğine ve ilaçlama yapılacaksa zamanına karar vermek için kıymetlendirme sürveyini takiben ‘Yumurta parazit sürveyi’ ve ‘Nimf sürveyi’ çalışmaları yapılarak 2013-2014 üretim sezonu süne mücadelesi çalışmaları tamamlanacak" bilgisini verdiler.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.