Süne sürvey bu yıl 25 bin dekarda yapılacak

Hububatın en önemli zararlılarından biri olan, süne sürvey ile her yıl bu aylarda başlayacak çalışmalarla mücadele eden Çerkezköy İlçe Tarım Müdürlüğü Ekipleri 10 güne kadar 2014 süne sürvey mücadelesini başlatacak. Her yıl 80 ile 90 bin dekar arasında Çerkezköy'de süne sürvey mücadelesi yürüten Tarım Müdürlüğü'nün bu yıl çalışma yapacağı alan 25 bin dekara düştü

Süne sürvey bu yıl 25 bin dekarda yapılacak
14 Nisan 2014 Pazartesi 08:03

Bu yıl süne sürvey çalışması yapılacak alan düşüyor. Kapaklı'nın Çerkezköy'den ayrılması ile birlikte 5 köyün Çerkezköy'den ayrılması İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yapacağı süne sürvey çalışmalarında daralmaya neden oldu. Geçen yıl 80 bin dekarda yapılan çalışma bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanı kapsayacak.
10 GÜN İÇERİSİNDE BAŞLAYACAK
Hububata verdiği zarar nedeniyle ilaçlama ihtiyacı duyulan süne sürvey için İlçe Tarım Müdürlüğü 10 gün içerisinde 2014 yılı çalışmalarını başlatacak. Her yıl yapılan çalışmalar kapsamında süne sürvey ekipleri oluşturulduğu öğrenildi. Tarla tarla dolaşacak ekipler, önce süne sürvey oranını tespit edecek. Daha sonra belirlenen oranların üzerinde süne sürvey tespit edilmesi halinde ilaçlama çalışmaları yapılacak. Süne tahribatı üreticilere zarar vermesinin yanı sıra un sanayicisini de büyük ölçüde sıkıntıya sokuyor. Sünenin un sanayicisini ilgilendiren en önemli zararı danelere verdiği zararından kaynaklanıyor. Süne tahribatı sonucunda buğdayın çimlenme gücü azalmakta, un verimi düşmekte, beslenme kalitesi ve en önemlisi elemelik kalitesi bozulmakta.
80 BİN DEKARDAN 25 BİN DEKAR'A DÜŞTÜ
Çerkezköy'de ilk kez zararlı böceklere karşı 1987-1988 yıllarında ilaçlı mücadele uygulanmış, 1989-1991 yıllarında yoğunluk düşmüş, ilaçlanmaya ara verilmiş ve 1992 yılında tekrar kesafetin artmasıyla ilaçlı mücadeleye başlanmış, önceleri uçakla yapılan ilaçlama 2002 yılından itibaren yer aletleri ile çiftçilerimiz tarafından yapılmaya başlanmış. Bu yılki çalışmalar 10 gün içerisinde başlayacak. Ancak geçen yıla göre önemli bir farkla süne sürvey mücadelesi yapılacak. Geçen yıl toplam 80 bin dekar alanda yürütülen çalışma bu yıl yarı yarıya düşecek. Çünkü Kapaklı İlçe olduktan sonra Çerkezköy'den ayrılırken beraberinde 5'de köy ayrıldı. Bu yıl Çerkezköy Tarım Müdürlüğü yaklaşık 25 bin dekar alanda süne sürvey çalışması yapacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.