Sürdürülebilir tarım felsefesi yaşama geçirilmeli

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk, "Gelecek kuşaklar için sürdürülebilir tarım felsefesinin yaşama geçirilmesi gerekiyor" dedi.

Sürdürülebilir tarım felsefesi yaşama geçirilmeli
06 Haziran 2011 Pazartesi 00:00

Kırklareli Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda, "Gübreleme, sulama ve ilaçlamada yeni yaklaşımlar" paneli yapıldı. Kırklareli Tarım İl Müdürü Hasan Çebi, panelin açılışında yaptığı konuşmada, yanlış gübrelemenin çevreye ve insanlara ciddi zararlar verdiğini belirtti.
Çebi’nin açılış konuşmasının ardından bir sunum gerçekleştiren Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Bellitürk, "Tarım'da toprağın önemi" hakkında yaptığı konuşmada, anız yakan kişilerin geleceğine ve sağlığına zarar verdiğini söyledi.
TARIMSAL TEKNİKLER DOĞRU YUGULANMALI
Bellitürk, gelecek kuşaklar için sürdürülebilir tarım felsefesinin yaşama geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Trakya bölgesi topraklarında bazı özellikler zamana bağlı olarak değişiyor. Tarımın çevreye verdiği zararı önlemek için tarımsal tekniklerin gerektiği gibi uygulanması, organik tarımın yaygınlaşması ve anızın yakılmaması gerekiyor. Trakya’da bilip bilmediğimiz toprak düzenleyicilerin satıldığı ya da kullanıldığını duyuyoruz. Bizim yaptığımız çalışmaların bir kısmı çiftçi anketlerine dayalıdır. Çiftçilerden aldığımız bilgilerden çalışmaları yapıyoruz.
TOPRAKLARIMIZ ZAMANLA DAHA FAZLA FAKİRLEŞECEK
Gelecek kuşaklar için sürdürülebilir tarım felsefesinin yaşama geçirilmesi gerekiyor. Tarım topraklarının organik maddelerce fakir olduğunu artık herkes biliyor. Ancak kısmen potasyum ve fosfor bakımından yeterli olan topraklarımızın zamanla organik maddede olduğu gibi fosfor ve potasyum bakımından da fakirleşeceği unutulmamalıdır."
TOPRAKLAR ASİTLEŞİYOR
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Adiloğlu "Kırklareli Tarımında, Gübreleme Sorunları" hakkında çeşitli bilgiler verdi. Adiloğlu, Kırklareli topraklarının büyük bölümünü tarım ve orman alanları kapladığını, bunların yüzde 40'ı tarım, yüzde 40'ı orman, yüzde 5'i çayır ve yüzde 15'i diğer alanlardan oluştuğunu kaydetti.
Toprakların asitleştiğini ifade eden Adiloğlu, sürekli aynı gübre kullanılmasından dolayı oluşan potasyum miktarının fosfor oranını azalttığını belirtti. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Erdem de "Sulamada Yeni Yaklaşımlar" ve aynı üniversiteden Prof. Dr. Ahmet Çıtır ise "Kırklareli ve Çevresinde Bitkisel Üretimi Olumsuz Yönde Etkileyen Bitki Sağlı Sağlığı Sorunları ve Mücadele Önerileri" konuları hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Panele Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Ziraat Odası Başkanı Hasan Çetin ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.