Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca Eğitim Yayım Programı kapsamında Ziraat Fakültesi'nde Zooteknik Bölümü, Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Levent Özdüven tarafından 22 Şubat Perşembe günü saat 10.30'da Kapaklı Belediye Meclis Salonu'nda Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Süt Sığırlarında Beslenme Hastalıkları
23 Şubat 2018 Cuma 15:18

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı'nın da katıldığı toplantıda Başkan Mandalı program sonunda Mehmet Levent Özdüven'e katkılarından dolayı teşekkür ederek teşekkür plaketi takdim etti.
ÜRETİM MALİYETLERİNİ YEM GİDERLERİ OLUŞTURUYOR
Mehmet Levent Özdüven, bir süt sığırı sürüsünde karlılığı ve sağlığı en çok etkileyen şeylerden birinin beslenme olduğuna dikkat çekerek "Hayvancılık işletmelerinde üretim maliyetlerinin yüzde 50-80'ini yem giderleri oluşturuyor. Süt veriminin artışı bazı sorunları da beraberinde getirdi. Besin maddelerine olan gereksinim arttı. Kuru madde tüketimi yetersiz kaldı. Sindirimi zorlayan besleme şekilleri uygulanmak zorunda kaldı. Beslenme hastalıkları ve döl tutma sorunları arttı. Hayvanları süt vermeye zorladıkça sağlık problemleri de ortaya çıkmaya başladı." dedi.
ÖZDÜVEN: "BİR ÇOK ÖNLEM ALINABİLİR''
Özdüven, beslenme hastalıklarının nedenlerinden de bahsederek "İneklerdeki beslenme hastalıklarının birçok nedeni var. Bunlardan bir kaç tanesi enerjinin fazla veya yetersiz olması, düşük selüloz alımı, mineralin yetersiz veya dengesiz seviyede olması ve beslenme ile ilgili diğer faktörler. Bu nedenler ile ilgili birçok önlem alınabilir." dedi.
KETOZİS EN ÇOK GÖRÜLEN HASTALIK
İneklerde görülen ve sık rastlanan Ketozis hastalığına değinen Özdüven, Ketozis'in yetersiz enerji alımı, kötü kaliteli silaj yapımı, yüksek proteinli yemler, açlık ve karaciğer yetersizliğinden oluşabileceğini vurguladı. Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Ödüven, "Ketozis hastalığının belirtileri herkesin anlayabileceği bir niteliktedir. 3 ila 6 hafta içerisinde kendini gösteriyor. Hastalığın belirtileri kilo kaybı, nefesteki aseton kokusu, sinirsel problemlerin ortaya çıkması, süt veriminde azalma gibi belirtilerdir. Fakat şöyle de bir durum söz konusu; tüm bu belirtilerin yanında ineğin vücut sıcaklığı normaldir" dedi.
KONDİSYON 3,0 - 3,1 ARASINDA OLMALI
Ketosizten korumanın birçok yolu olduğunu dile getiren Özgüven, "Öncelikle inekler aşırı yağlanmadan korunmalıdır. Doğumda ineğin kondisyonu 3,0 ila 3,1 arasında olmalıdır." dedi. Özdüven ayrıca açıklamasının sonunda, yağlı inek sendromu buzağılamadan sonra birkaç gün içinde aşırı kondisyona sahip ineklerde görüldüğünü belirterek yağlı inek sendromunun kuru dönemde enerji fazlalığı, konsantre yem ve mısır silajı gibi faktörlerden ortaya çıktığını kaydetti.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.