Tarihe tanıklık ettiler

Kapaklı Belediyesi’nin düzenlediği geziyle Çanakkale’ye giden ve şehitlikleri, anıtları, müzeleri gezen vatandaşlar tarihe tanıklık etme şansı yakaladı.

Tarihe tanıklık ettiler
20 Haziran 2011 Pazartesi 00:00

Kapaklı Belediyesi düzenlediği geziyle 783 kişiyi Çanakkale’ye götürdü. Gezi esnasında şehitliklerden, savaş meydanlarına, müzelere kadar birçok tarihi mekânı rehber nezaretinde gezme fırsatı yakalayan kafile, anlatılanlar karşısında kimi zaman hüzünlenirken kimi zaman da savaş meydanlarında yaşanan olağanüstü kahramanlıklar karşısında hayretlerini gizleyemedi.
DENİZALTINDA ŞEHİT DÜŞTÜLER
Kafile ilk olarak Dünya askerlik tarihinin ilk ‘Denizaltıcı Anıtı’ olan Denizaltı Şehitler Anıtı'nı ziyaret etti. 1950’li yıllarda meydana gelen üç ayrı deniz kazasında şehit olan 247 Türk denizaltıcı için yapılan ve batmak üzere olan bir denizaltıyı anlatan Denizaltı Şehitler Anıtı'nı gezen kafile buradan da, Seddülbahir Köyü'ndeki İlk Şehitler Anıtı'na geçti.
TEK BAŞINA İNGİLİZLERİ TOPA TUTTU
Kafile daha sonra Çanakkale savaşlarında şehit olan 7. Tümen hatırasına dikilen Akbaş Şehitler Anıtı'na geçti. Gezi Rehberleri'nin anlattığı savaş kahramanlıkları ile göğüsleri kabaran kimi zaman hüzünlenen kimi zaman de yüzlerinde hayret gülümsemesi beliren kafile buradan da Kilitbahir köyündeki Mecidiye Tabyası'nı gezdi. Burada, 250 kiloluk top mermisini yerden kaldırarak topun ağzına süren, 3 atış yaptıktan sonra İngilizlerin Ocean adlı gemilerini tahrip eden ve batmasını sağlayan efsane isim Koca Seyit Anıtı’nı ziyaret eden kafile, daha sonra, 2 bin 177 şehidin yattığı Şahindere Şehitliği'ne geçti ve çarpışma anında yaşanan olağanüstü olayları rehberden dinleme imkânı buldu.
BÜYÜK ABİDE’Yİ VE DAHA BİRÇOK ŞEHİTLİĞİ ZİYARET ETTİLER
Şahindere Şehitliği’ni ziyaret ettikten sonra Alçıtepe köyünde mola veren kafile, buradan da Alçıtepe Savaşı'nda şehit düşen askerler için yapılan ‘Son Ok Anıtı'na geçti. Kafile buradan da, 18 bin askerimizin tedavi görürken İngiliz Donanması'nın saldırısına uğrayarak şehit edildiği yere dikilen Sargı Yeri Şehitliği'ni ziyaret etti. Sargı Yeri Şehitliği’nin ardından Çanakkale Savaşları'nda şehit düşen yaklaşık 253 bin askeri simgeleyen ‘Büyük Abide'yi ziyaret eden kafile, anıt başında şehitler için dua okudu. Kafile Büyük Abide’nin ardından, Anzaklar Koyu'nu ve savaş sırasında en kanlı çarpışmaların yaşandığı Kanlı Sırt'ı ziyaret etti.  1520 şehit ve 4 bin 750 yaralı vermemize rağmen kahramanca savunulan Kanlı Sırt'ı ve bu şehitlerimiz anısına dikilen Kanlı Sırt Anıtı'nı gezen kafile buradan da bir başka hüzün diyarı olan 57'inci Alay Şehitliği'ne ve Conk Bayırı’na geçti.
SON DURAK KABATEPE MÜZESİ
Daha sonra Gözcü Baba Tepesi, İngilizlerin en büyük abidesi olan Helles Abidesi ve Yahya Çavuş Anıt Şehitliği'ni ziyaret eden kafile gün batımını ise Atatürk Gözetleme Yeri'nde izledi. Kafile son ziyaretini ise Atatürk'ün bir şarapnel parçasıyla parçalanan saatinin sergilendiği Kabatepe Müzesi'ne yaptı ve Çanakkale ziyaretini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.