Tarlanın taşıyla tarlanın kuşunu vurmak

Türk Telekom’u 6,5 milyar dolara alan, bunun 4,8 milyar dolarını Türk Banklarının da içinde bulunduğu konsorsiyumdan aldığı kredilerle kapatan Oger’in bugüne kadar Türk Telekom’dan aldığı kâr payları devlete ödenen rakamı aştı. Buna rağmen Türk bankalarına olan kredi borcunu ödemeyen Oger Grubu için gözler Hazine’ye çevrildi.

Tarlanın taşıyla tarlanın kuşunu vurmak
22 Temmuz 2017 Cumartesi 11:01

HERHANGİ BİR İŞLEM YAPILACAK MI?
Bunun, “Tarlanın taşıyla tarlanın kuşunu vurmak” anlamına geldiğini belirten Cumhuriyet Halk Partsi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Ülkenin uğradığı zararı telafi etmek amacıyla Oger Grubunun elindeki Telekom hisseleriyle ilgili olarak kamu kaynaklarını kullanarak herhangi bir işlem yapılacak mı?” diye sordu.  
ÖNERGE SUNDU
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, 2005 yılında yapılan özelleştirme kapsamında Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini alan Oger Telekom ile ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. 2005 yılında, blok satış usulüyle ve 6,5 milyar dolar bedelle Oger Telecoms Ortak Girişim Grubuna verilen ihalenin başlangıçta varlık satışı olarak planlandığını, fakat daha sonra Danıştay’ın itirazıyla 21 yıllığına işletme hakkı devri olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Öztrak, önergesinde şunları belirtti:
YÜK, İKİ TÜRK BANKASININ SIRTINDA
“Son dönemde kamuoyuna yansıyan haberler Oger Telekom’un Türk bankalarına olan borçlarını ödemekte ciddi bir sıkıntı içinde olduğuna işaret etmektedir. Oger Telekom’un Türk Telekom özelleştirmesinde kullandığı kredileri, 2013 yılında yeniden yapılandırdığı ve bu borcun yaklaşık 4,75 milyar dolar olduğu basına yansımıştır. Bir bankalar konsorsiyumu tarafından sağlanan bu kredilerin yükünün özellikle iki Türk bankası üzerinde yoğunlaştığı anlaşılmaktadır.
HAZİNE OGER’İ UYARDI
Ancak yapılandırmaya rağmen, ödeme sorunlarının çözülememesi üzerine Hazine Müsteşarlığı’nın Oger Telekom’u bu konuda bir mektupla uyararak, ‘Kredinin bir kez daha yeniden yapılandırması hususunda bankalarla anlaşamaması durumunda, ortaklık ana sözleşmesinin ilgili maddesi gereğince yönetimin istifa etmiş sayılacağını ve yerine yeni üye atama yetkisinin bulunduğunu hatırlattığı’ basına aksetmiştir.
BORCUNU ÖDEMEDİ, KÂRI KAPTI
Diğer taraftan, Oger Telekom’un özelleştirilmesinde kullandığı borçlarını ödemekte zorlanırken, Türk Telekom’un da söz konusu şirkete kâr payı transferlerini sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Nitekim, Kasım 2016’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ‘Şu ana kadar kâr payı olarak Türk Telekom'dan yurt dışına transfer edilen toplam rakam 3,1 milyar dolar civarındadır’ açıklamasında bulunmuştur. Bununla birlikte, kamuoyuna yansıyan haberlerde 2006 ile 2014 sonuna kadar Türk Telekom'un elde ettiği kârdan Oger Grubuna düşen payın 6 milyar 614 milyon dolar olduğu, böylece Oger’in, Türk Telekom’a ödediğinin fazlasını dağıtılan kâr paylarıyla 9 yılda zaten çıkardığı iddiaları da yer almaktadır. 
TARLANIN TAŞIYLA, TARLANIN KUŞUNU VURDULAR
Kamuoyuna yansıyan bu bilgilerden Oger Grubunun Türk Telekom özelleştirme bedelini ağırlıkla Türk bankalarından kullandığı kredilerle ödediği, buna karşılık Türk Telekom’dan kâr payı olarak aldığı tutarların kredilerden daha fazla olduğu, buna rağmen kredileri geri ödemediği bir başka ifadeyle ‘Tarlanın taşıyla tarlanın kuşunu vurma’ durumunun ortaya çıktığı anlaşılmaktadır.”
YÖNETİMDEKİ KAMU GÖREVLİLERİ GÖZ YUMDU
CHP’li Öztrak, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
 “Oger Grubunun Türk Telekom özelleştirilmesi çerçevesinde kullandığı borçlar ve bunun Türk Bankalarına ödenemeyen kısmı ne kadardır? Türk Telekom, 2005 yılından bugüne kadar Oger Grubuna ne kadar kar payı ödemiş ve grup bunun ne kadarını yurtdışına transfer etmiştir? Bugüne kadar Türk Telekom’un yönetiminde bulunan kamu görevlileri, Oger Grubunun Türk bankalarına olan borç yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini incelemeden, ilgili gruba yapılan kâr transferlerinin sürdürülmesine neden göz yummuşlardır? Ülke ekonomisinin zarara uğramasına neden olan kamu görevlileri hakkında işlem yapılacak mıdır? Ülkenin uğradığı zararı telafi etmek amacıyla Oger Grubunun elindeki Telekom hisseleri ile ilgili olarak kamu kaynaklarını kullanarak herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.