Taşkının sebebi çarpık yapılaşma

Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece meydana gelen su taşkınların ardından Hükümet Konağı ve çevresi sular altında kalırken, Çerkezköy’e gelen TESKİ ve DSİ yetkilileri dere yataklarında incelemelerde bulundu. Basın mensuplarının ‘Çalışmalar tamamlandığında taşkın olmayacak mı?’ sorusunu cevaplandıran DSİ Tekirdağ Şube Müdür Vekili Serkan Zeybek, “Çalışma yapılan yerlerde sular silme geçiyor ve taşma yok. Çalışma olmayan yerlerde sıkıntı yaşanıyor. Burada yaşanan taşkınların en büyük sorunu da çarpıp yapılaşmadan kaynaklanıyor. Zamanında dere yataklarına ev ve bazı kurumlar yapılmış. TESKİ ve DSİ olarak gerekli çalışmalarımızı yapacağız” dedi

Taşkının sebebi çarpık yapılaşma
22 Eylül 2014 Pazartesi 07:55

KADİR ALBAYRAK’DA İNCELEMELERDE BULUNDU
Hafta içi yağan etkili sağanak yağış Çerkezköy’ü etkisi altına alırken, Perşembe akşamı yağış olmamasına rağmen yaşanan dere taşkınının ardından Hükümet Konağı ve çevresi sular altında kalmıştı. Çerkezköy’ün yöneticilerinin yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da taşkınların meydana geldiği alana intikal ederek konu hakkında bilgi alarak gerekli çalışmaların biran önce yapılmasını istedi.

TAŞKININ MEYDANA GELDİĞİ ALANDA İNCELEMELERDE BULUNDULAR
Yaşanan su taşkının ardından bu sabah Çerkezköy’e gelen TESKİ ve DSİ yetkilileri dere yataklarında incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, TESKİ Daire Başkanı Bahattin Yılmaz, DSİ Edirne Bölge Müdür Yardımcısı Enver Ongun, TESKİ Elektrik Makine Malzeme İkmal Daire Başkanı Mustafa Yeşildağ, DSİ Tekirdağ Şube Müdür Vekili Serkan Zeybek, Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, TESKİ Çerkezköy Şube Müdürü Faruk Şen ve TESKİ ile DSİ çalışanları yer aldı.

CİDDİ BİR ISLAH ÇALIŞMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ
Teknik Yatırımlar, Teknik Hizmetler ve Mali Hizmetler Birimi Ekipleri dere yataklarında incelemeler yaparak, yapılması gereken çalışmalar hakkında da not almayı ihmal etmediler. Yetkililer ilk olarak Bağlık Mahallesi’nde meydana gelen taşkının ardından yıktırılan köprü alanı ve dere çevresinde inceleme yaparken yaptıkları açıklamada da, “Çerkezköy’de bundan böyle su taşkını yaşanmaması için hızlı bir çalışma yapacağız ve dere yataklarını daha da genişleterek etrafına taş duvar örüp toprak kaymasını da önleyeceğiz. Pınarça Deresi’nde de çok ciddi bir ıslah çalışması yapılması için ne gerekiyorsa yapacağız” açıklamasında bulundular.

ZAMANINDA YAPILAN KÖPRÜ HATALI
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da yıktırılan köprü hakkında açıklama yaparak, “Bağlık Mahallesi’nde dere yatağına paralel olarak büst üzerine yapılan köprüyü taşkınlara daha fazla sebebiyet vermemesi için yıktık ve suyun akışını hızlandırdık” derken, TESKİ Çerkezköy Şube Müdürü Faruk Şen de zamanında yapılan bu köprünün bu şekilde yapılmasının hata olduğunu ifade etti.

YIKILAN KÖPRÜLERİN YERİNE
GÜNÜN KOŞULLARINA UYGUN KÖPRÜLER YAPILACAK

TESKİ yetkilileri Bağlık Mahallesi otoban altından geçen alt geçitin bulunduğu alana geçerek, suyun akışının sağlanması için yıkılan köprü çevresinde de inceleme yaptılar. Hükümet Caddesi ve Atatürk Viyadüğü altından geçen dere yataklarını da inceleyen yetkililer “Pınarça Deresi başta olmak üzere ilçe içinden geçen dere yatağının tamamında genişletme çalışması yapılacak. Yıkılan köprülerin yerine de günün koşullarına uygun köprüler yapılacak. Çalışmalarımızı da trafiği aksatmayacak şekilde yapacağız” ifadeleri kullanıldı.

ÇALIŞMALAR BÖLÜM BÖLÜM YAPILIYOR
Yetkililer Mezbahane alanının yanında bulunan dere yatağında da incelemelerde bulunurken, Basın mensupları yapılan çalışmalar hakkında DSİ Tekirdağ Şube Müdür Vekili Serkan Zeybek’ten bilgi aldılar. Basın mensupları, Serkan Zeybek’e ‘en son 2012 yılında taşkınlardan dolayı bir tahribat olurken, çalışmaların 2013 yılında tamamlanması gerekiyordu ama bitmedi. Çalışmaların uzamasının sebebi nedir ve bugüne kadar neler yapıldı’ sorularını yöneltti. Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Zeybek, “Burada çok büyük bir proje var ve bunun önce bir fizibilite çalışması oluyor ve sonra biz projelendirerek ihaleye çıkarıyoruz. İhaleden sonrada uygulama aşaması başlıyor. Tabi ki bunlar bir süreç ve ondan dolayı buda büyük bir proje olduğu için hemen olmasını bekleyemeyiz. 2013 yılında bitmesi planlanıyordu fakat çalışmalar bölüm bölüm yapılıyor” cevabını verdi.

BELEDİYE TESLİM ETSİN ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLAYALIM
Serkan Zeybek konuşmasının devamında da, “Pınarça Deresi ve Çorlu suyu var. Çorlu suyuna daha başlamadık. Proje çalışmaları halen devam ediyor. Arada ön görülmeyen bazı işlerde oluyor ve onları da dahil ederek çalışmalarımızı yapmaya çalışıyoruz. Burada önemli olan belediye ile koordineli çalışmaktır. Öncelikle istediğimiz Belediye bizim çalışma yapacağımız yerleri teslim etsin. Köprü yıkılmıştı temizleyip teslim etsinler biz yeni köprüyü yapacağız. Teslim edildikten sonra çalışmalarımıza hemen başlayacağıoz. Bu konular hakkında son bir hafta on gün içinde gerekli yazılarımızı yazmıştık” açıklamasında bulundu.

TAŞKININ SEBEBİ ÇARPIK YAPILAŞMA
Basın mensuplarının ‘Çalışmalar tamamlandığında taşkın olmayacak mı?’ sorusunu da cevaplandıran Zeybek, “Çalışma yapılan yerlerde sular silme geçiyor ve taşma yok. Çalışma olmayan yerlerde sıkıntı yaşanıyor. Burada yaşanan taşkınların en büyük sorunu da çarpıp yapılaşmadan kaynaklanıyor. Zamanında dere yataklarına ev ve kurumlar yapılmış. TESKİ ve DSİ olarak gerekli çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
büyükşehir bld bşk - 10 yıl önce
vatandaş isyan ediyor. birim md.kur menfes yap.