Tatil sonrası okula uyum için öneriler

Özel Optimed Hastanesi Psikolog’u Nur Kök okulların başlamasına az bir süre kala öğrencilerin tatili sonlandırıp okula dönüşlerinde yaşayacakları psikoloji ve okula uyum süreci ile ilgili bilgiler verdi. Psikolog Nur Kök “Bir eğitim dönemin yorgunluğunu atmak için verilen tatil arasından sonra okula tekrar dönmek çocuklar ve ebeveyn için kaygı verici olabilir. Her çocuk için okula dönüş ve tekrar okul temposuna uyum sağlama farklı duygular yaratabilir” ifadelerini kullandı

Tatil sonrası okula uyum için öneriler
22 Ağustos 2014 Cuma 07:21

Okulun başlamasına sayılı günler kalırken okula tekrar dönüş hem çocuk hem de anne babalar için endişe verici olabiliyor.
YETERİNCE DİNLENMELERİNE FIRSAT VERİLMELİ
Bir çocuğun okula çok kısa zamanda uyum sağlarken başka bir çocuğun uyum konusunda daha çok zamana ihtiyaç duyabileceğini belirten Psikolog Nur Kök “Tatil sonrası okula uyumu etkileyen birçok faktör vardır.  Çocuk tatil süresince yeterince dinlendi mi, kendine yeterince zaman ayırdı mı yoksa tatili okuldaki eksiklerini kapatmak için ders çalışarak mı geçirdi bunları sorgulamak gerekir. Yeterince dinlenmeyen, tatil yapamayan çocuklar için okula dönmek zor gelecektir. Bu nedenle tatilde çocukların yeterince dinlenmesine fırsat vermek gerekir” dedi.
OKUL KONUSUNU SÜREKLİ AÇMAK OKULDAN SOĞUTABİLİR
Tatil sonrası okula uyumu kolaylaştıracak önerilerde bulunan Psikolog Nur Kök “Çocuklara bir hafta önceden ‘Okullar açılıyor’ diyerek sürekli okul sorumluluklarını hatırlamamanız gerekir. Çocuklar zaten okulların açılmasına bir hafta kaldığını ve okul dönüşü sorumluluklarının tekrar başlayacağının farkındalar.  Çocuklara sürekli olarak okul konusunu açmak ve sorumluluklarını hatırlatmak tatilin tadını çıkarmasına engel olduğu gibi okuldan soğumasına da neden olabilir” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARINIZA DESTEK OLABİLİRSİNİZ
Çocuklara destekleyici çözümlerle yaklaşılması gerekildiğini dile getiren Nur Kök “Çocuklarınıza okulun başlamasına birkaç gün kala okulun başlayacağı günü hatırlatabilir ve okula hazırlık yapmasını isteyebilirsiniz. Okulun açılmasına bir gün kala ise okul formasının ve çantasının hazırlanmasına destek olabilirsiniz” açıklamasını yaptı.
UYKU DÜZENİ ESKİ HALİNİ YAVAŞ YAVAŞ ALACAKTIR
 Çocukların tatil sürecinde uyku saatlerinin de değişmiş olabildiğini dile getiren Nur Kök ”Çocuğunuzun okulun ilk günden okul dönemindeki uyku saatlerine dönmesini istemeyin. Uyku düzeninin okul dönemindekiyle aynı saatlere dönmesi için birkaç gün fırsat vermelisiniz. Yavaş yavaş çocuğun uyku düzeni eskiye dönecek ve eski uyku saatlerinde uyacaktır” ifadelerini kullandı.
 
SORUMLULUK KONUSUNDA İLK HAFTA TEMBEL OLABİLİRLER
Çocuğunuzla Okul dönemindeki günlük programın çocuklar ile birlikte yapılabileceğini belirten Kök “Çocuğunuz okuldan geldikten sonra kaç saat oyun oynayacak, kaç saat dinlenecek ve ödevlerini hangi saatler arası yapacak bilirse çocuğunuza bu sorumluluklarını sürekli hatırlatmak zorunda kalmazsınız. Çocuğunuz okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabilir. Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı ve biraz zaman vermelisiniz” diye konuştu.
OKUL KONUSUNDA ÇOK KAYGILI VE BASKICI OLMAYIN
Çocuklara okuldan eve gelince “Okul nasıl geçti, derslerde nasıldı?” gibi soruların sorulmaması gerektiğini belirten Psikolog Nur Kök “Çocuğunuz okul konusunda konuşmak isterse konuşabilirsiniz.  Çocuğunuza okul konusunu çok önemsediğinizi belli etmemelisiniz. Eğer okul konusunda çok kaygılı davranır ve baskıcı olursanız çocuğunuz kendi geleceği için değil, sizi mutlu etmek için okula gidiyormuş gibi hissedebilir” ifadelerini kullandı.
HER ÇOCUĞUN AYRI YETENEKLERİ VARDIR
Çocuklara, diğer arkadaşları ile kıyaslama yapılmaması gerektiğini belirten Kök “Çocuğunuzu arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle okula uyumu ve performansı açısından kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Her çocuğun farklı özellikleri ve ayrı yetenekleri vardır.  Çocuğu başkalarıyla kıyaslamanız aranızdaki iletişime zarar verir” dedi.
OYUN OYNAMASINA FIRSAT VERİN
Çocukların okul haricinde eğlenceye ve oyuna da zaman ayırmaları gerektiğini dile getiren Kök “Çocuğunuzun çocuk olduğunu, oyuna ve eğlenceye ihtiyacı olduğunu unutmayın.  Çocuğunuza ders çalışması dışında oyun da oynamasına fırsat verin. Özellikle çocuğunuzun dışarıda arkadaşlarıyla oynaması için motive edin” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.