Tatilde kulak sağlığına dikkat

Denizde ve havuzda kulağa kaçan suların dış ve orta kulak iltihabına neden olabileceğini belirten Özel İrmet Hospital Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman TOKMAK , ‘Kulak sağlığınızı ihmal etmeyin, kirli ve temizlenmemiş havuzlardan uzak durun’ uyarısında bulundu

Tatilde kulak sağlığına dikkat
04 Ağustos 2015 Salı 18:05

 KULAK SALGISI, KULAK KİRİ DEĞİLDİR

Açıklamalarına havuz ve deniz suyundan dolayı oluşabilecek kirliliklerin neden olacağı rahatsızlıklardan ve kulak kirliliğinin tanımından bahsederek başlayan Dr. Tokmak, “Havuz ve deniz suyunun kulağa girmesi sonucu, kulak tıkanıklığı ve kulak iltihapları olabilir. Özellikle kulak zarı delik olanlarda orta kulakta iltihaplanmalar gelişebilir. Dış kulak yolu, kulak kepçesi ile kulak zarı arasında yer alan tünel şeklindeki kısımdır. Bu yolun dış kısmında bulunan derinin içerisinde, kulak akıntısını oluşturan özel salgı bezleri ve tüyler bulunur. Bu salgı ve tüyler, dışarıdan gelen tozu ve yabancı maddeleri tutar ve kulağın içine doğru girmelerini önler. Böylece kulağın hassas mekanizmasını korur. Dış kulak yolunda kurumuş birikintiye ‘buşon’ (kulak kiri) adı verilir. Kulak kiri aslında kulağın kirli olduğu anlamına gelmez, halk arasında böyle isimlendirilmiştir. Kulak salgısı, kulak yolunu koruduğu ve geçici bir koruyucu su tabakası oluşturduğu için faydalıdır. Kulak salgısının yokluğu, kuru ve kaşıntılı bir kulağa sebep olur.” ifadelerini kullandı.

DIŞ KULAĞIN TIKANABİLECEĞİ DURUMLAR

Dış kulak yolunu tıkayabilecek etkenlerden bahseden Dr. Tokmak,“Kulak salgısı normalde dışarı atılmasına rağmen bazı durumlarda kulakta birikerek tıkanıklığa yol açabilir. Dış kulak yolunda darlık nedeniyle buşonun dışarı atılamaması durumlarında, kulak salgısı koyu olan kişilerde, tozlu ortamda çalışan insanlarda, denize girme veya banyo sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi durumunda, kişinin kulağını temizlemek için yabancı cisim sokması veya salgının dışarıya atılmasına engel faktörler nedeniyle bu akıntı birikebilir ve dış kulak yolunu tıkayabilir.” açıklamalarında bulundu.

KULAK HERHANGİ BİR CİSİMLE TEMİZLENMEMELİ

Kulağın, kulak çöpü, anahtar, bükülmüş kağıt mendil gibi cisimlerle temizlenmeye çalışıldığında, mevcut kiri iç kısma, kulak zarına doğru itildiğini söyleyen Dr. Tokmak kulağın bu tür cisimlerle temizlenmediğini, sadece kulak birikintisinin içeriye doğru itildiğini hatırlattı. Sözlerine çok ince ve hassas olan dış kulak yolunun derisi ve kulak zarının bu tür durumlarda kolaylıkla zedelenebileceğini de ekleyen Dr. Tokmak, “Dış kulak yolunda normal olarak bulunan kulak salgısı havuz veya denize girildiğinde ıslanıp şişer ve dış kulak yolunu kapatır. Mikropların üremesine elverişli ortam oluşturur ve böylece bakteriler veya mantarlara bağlı dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açar. Dış kulak yolu enfeksiyonunun en önemli belirtileri kulak ağrısı, akıntı ve işitme azlığıdır; ancak aynı belirtiler orta kulak enfeksiyonlarında da görülebilir. Eğer havuz ve deniz banyosu sonrası bu bulgular ortaya çıkar ise ilk akla gelen dış kulak yolu enfeksiyonu olmalıdır. Kulak yolu dokunmakla ağrılıdır. Kulak deliği ödem (şişlik) sonucu kapanır. Kulak kepçesinin önünde ve arkasında ağrılı lenf bezi büyümesi olabilir. Vücut ısısında hafif yükselme ve halsizlik görülebilir. Çiğneme, esneme ve konuşma gibi çene ekleminin hareketine sebep olan davranışlar ağrıya sebep olabilir. Bu durumda mutlaka su ile temastan kaçınılmalı ve bir KBB uzmanıyla görüşülmelidir.” bilgilendirmelerinde bulundu.

DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONUNDA TEDAVİ

Dış kulak enfeksiyonu durumunda uygulanması gereken tedavilerden bahseden Dr. Tokmak, “Dış kulak enfeksiyonunda tedavinin en önemli kısmı kulak yolundaki mikrobik atık ve kulak salgısının vakum ile temizlenmesi ve lokal tedavidir ( kulak damlası). Ayrıca nadiren ağızdan antibiyotik ve ağrı kesici kullanılmaktadır. Kulak yolu çok şişmiş ve tamamen kapalı ise kulak yoluna fitil  konularak özel hazırlanmış damlalar ile kulak yolu 1-2 kere pansuman edilir. Ancak tedavide en önemli şey, kulak yolunun 1-2 gün ara ile vakumla temizlenmesidir.” diye konuştu.

HAVUZ VE DENİZE GİRERKEN KULAK TIKACI KULLANILMALI

Havuz ve denize girerken alınması gereken önlemleri de açıklamalarına ekleyen Dr. Tokmak, “Havuz veya deniz gibi ortamlarda bulunmadan önce sağlığınızın yerinde kalması için öncelikle bir KBB uzmanına muayene olunması gereklidir. Temizliği iyi olmayan havuzlardan uzak durulmalıdır. Kulaklarına tüp takılmış olanlar da veya müzmin orta kulak iltihabı gibi kulak zarının delik olduğu durumlarda daha dikkatli olunmalı. Vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar veya plastik kulak tıkaçları kullanılmalıdır. Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmamalıdır.” diyerek konuşmalarını sonlandırdı.

Haber: Uğur Kılıç

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.