TBBD’den ‘Kurtuluş’ konferansı

Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü vesilesiyle Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği’nce bir konferans düzenlendi.

TBBD’den ‘Kurtuluş’ konferansı
18 Kasım 2014 Salı 08:07

Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi, Tekirdağ’ın kurtuluşunun 92. Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde ‘Kurtuluş’ adlı bir konferans düzenledi.

Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel, il ve ilçe kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konferansın sunumu Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Fatih Köse tarafından gerçekleştirildi.
Tekirdağ Vali Yardımcısı Mustafa Yel, konferans öncesi günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. Yel, yaşadığımız toprakları bize emanet eden kutsal gücün bugün de ruhunu yaşatmakta olduğuna inandığını ifade ederek bu ruhun ebediyete kadar sürmesini temenni etti.

Geçmişte yaşanan zaferlerin ve üzerinde yaşadığımız toprakların kolay kazanılmadığına vurgu yapan Mustafa Yel, “İnsanlığın var olduğu günden bu yana en fazla medeniyetin yaşadığı topraklardayız. Anadolu ve Trakya toprakları bugüne kadar 25 medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla bu topraklar hala ilgi çekmeye medeniyetlerin çekim gücü olmaya devam etmektedir. Çevremizde seyreden hadiseler, yüzyıl önce yaşadıklarımız Müslüman Türk milletinin başına örülmeye çalışılan çorapların hepsinin ana nedeni bu toprakların insanlık için önemidir. Dolayısıyla bu topraklardan bizleri Balkanlar’dan sürdükleri gibi sürmek istemektedirler. Manzaranın genelinde bunu görüyoruz. Aslolan bu topraklara korumak için güçlü olabilmek.” diye konuştu.

Güçlü Türkiye’nin müslüman ülkelerin ve Türk dünyasının sigortası olduğunun altını çizen Yel, tarihteki hadiselerden ders alan yeni neslin teknolojik olanakları da kullanarak gelecek yüzyıla damga vuran bir Türkiye’ye vücut vereceğine inandığını söyledi.

Vali Yardımcısı Mustafa Yel’in ardından kürsüye gelen Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Fatih Köse tarafından ‘Kurtuluş’ adlı sunum gerçekleştirildi. Köse, Tekirdağ’ın işgali, işgal sırasında yaşananlar ve işgal sonrasına ilişkin bilgileri Yıldız Sarayı fotoğraf albümünde yer alan ve işgal dönemine ışık tutan Tekirdağ’ın görsellerinin yer aldığı özel fotoğraflar eşliğinde katılımcılara anlattı.

Konferansın ardından katkılarından dolayı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fatih Köse’ye çiçek takdim edildi.

Başkanı Hüseyin Bayol, Tekirdağ’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıldönümü vesilesiyle dernek binasında bir konferans verdi. Başkan Bayol Dernek Yönetimi, üyeleri ve tarih meraklılarının katıldığı konferansın açılış konuşmasında Balkan Harbi ve onun yarattığı travmanın ardından Tekirdağ’ın 1920’de Yunan işgaline uğradığını aktardı. Bayol, “Bu topraklar büyük mücadelelere sahne oldu. Şehitlerimizin kanlarını döktükleri bu toprakların değerini bilmeli ve genç nesillerimize bunu anlatmalı ve bilinçlendirmeliyiz” dedi.

Hüseyin Bayol, Tekirdağ’ın 20 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlıların Sultanköy, M. Ereğlisi, Değirmenaltı ve Tekirdağ sahile çıkarma yaparak işgal ettiğini hatırlatarak, “İşgal İngiliz donanmasına mensup gemilerce desteklendi. Kurtuluş mücadelesi veren Türkiye’nin Anadolu’da yaşanan zaferlerinin ardından Tekirdağ da 13 Kasım 1922 tarihinde tamamen düşman kuvvetlerinden temizlenerek kurtarılmıştır” şeklinde konuştu.

Başkan Bayol konferansın sonunda “Allah bir daha bu ülkeye düşman işgali acısını yaşatmasın” temennisini dile getirerek, Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehitlerimiz ve gazilerimizi şükran, minnet ve dua ile yâd ederek konuşmasını sonlandırdı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.