Tekirdağ Barosu tepkisini ortaya koydu

2 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak olan 2019/2020 Adli Yılı açılış törenine katılmama kararı alan 41 baro arasında yer alan Tekirdağ Barosu, yaptığı açıklamada davete katılmama gerekçelerini açıkladı.

Tekirdağ Barosu tepkisini ortaya koydu
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
22 Ağustos 2019 Perşembe 16:31

BARODAN ‘TORPİL’ İDDİASI
Yargıtay Başkanlığı'nın 2019-2020 Yargı Yılı açılışı için yolladığı davete bazı barolar katılmayacağını açıkladı. Bu Barolar arasında Tekirdağ barosu da yer aldı. Tekirdağ Barosu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak 2019/2020 Adli Yılı açılış törenine katılmayacağını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Baro Başkanlığı “Tekirdağ Barosu olarak 2 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak olan 2019/2020 Adli Yılı açılış törenine Yargıtay Başkanlığı tarafından davet edilmiş bulunmaktayız. Bilindiği üzere 12 Eylül 2010 yılında yapılan halkoylaması ile Anayasa Mahkemesi’nin ve hakimler Savcılar Kurulu’nun yapısı değiştirilerek Cumhurbaşkanı’nın HSK üyelerini seçme yetkisi güçlendirilmiştir. Bu süreç yargının yapısının değiştirilmesine ve bizi 15 Temmuz hain darbe girişimine kadar götürmüştür. Bu süreçten ders alınmamış olmalı ki Hakim ve Savcı adaylığı sınavlarında başarılı olmalarına rağmen 1 dakikalık mülakatlarla başarılı adaylar elenmiş ve hiçbir gerekçe sunulmadan başkaca adaylar hakim ve savcı yapılmıştır” dedi.
ADALET EKSİKLİĞİ VURGULANDI
Açıklamanın devamında ise “Daha girişte başarı ve liyakatin aranmadığı sistemden bağımsızlık ve tarafsızlık beklemek ne kadar doğrudur. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın adalete güvenin %20 değil, %38 demesi dahi yargı sisteminin çöktüğünün itirafıdır. Olağanüstü hal koşulları içerisinde 16 Nisan 2017’de yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilerek, kuvvetler ayrılığı ilkesine, denge ve denetleme mekanizmasına, parlamenter demokratik sisteme son verilmiştir.  Toplumu bir arada tutan birçok değer vardır, bunların başında da ‘’Adalet Mülkün Temelidir’’ sözünde ifade edildiği gibi adalettir. Adalet duygusu ise bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk, dürüstlük, eşitlik, ehliyet, liyakat, ve uygulama ile olur. Sayılan bu hususlar gözetilmeden yargının adli yıl açılışının yürütmenin simgesi haline gelen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasına karşı olduğumuzu bu nedenle davete icabet etmeyeceğimizi bildiriyoruz. Cumhuriyetin kurucu değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine gönülden bağlı olan Tekirdağ Barosu bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da avukatlık kanunun verdiği yetki ve sorumlulukla hukukun üstünlüğü, demokrasi, bağımsız ve tarafsız yargı konusunda taviz vermeden duruşunu sürdürecektir” açıklamaları yer aldı.
ifadeleri kullanıldı.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.