TEKİRDAĞ'DA 4 BİN 211 ENGELLİ VAR

Kapaklı Sakatlar ve Bedensel Engelliler Derneği '3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü Turkuaz Restaurant'ta düzenlediği bir gece ile kutladı. Geceye Ak Parti, CHP ve MHP milletvekilleriyle birlikte katılan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ'daki engellilerin sayısı ve durumu hakkında bilgi verdi. Yerlikaya, engellilerin toplumla bütünleşmesini hedeflediklerini kaydetti

TEKİRDAĞ'DA 4 BİN 211 ENGELLİ VAR
04 Aralık 2012 Salı 08:50

Kapaklı Sakatlar ve Bedensel Engelliler Derneği, ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ nedeniyle gece düzenledi. Yoğun bir ilginin yaşandığı programa Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'da katıldı. Ak Parti, CHP ve MHP milletvekilleriyle birlikte programa katılan Vali Yerlikaya, engellilerin Tekirdağ'daki sayısı ve durumu hakkında bilgi vererek, Vali olarak engelli politikalarını anlattı.
İKİBUÇUK YIL ÖNCE KURULDUK
ÇOSB içerisinde bulunan, Turkuaz Resturant'daki program, slayt gösterimi ile başladı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Kapaklı Sakatlar ve Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ali Karaca, yüreğinde sevginin sıcaklığını hisseden hiç kimsenin engelli olmadığını belirterek, “Derneğimiz beldemizdeki engelli vatandaşların hayatını daha da kolaylaştırmak adına elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. 2.5 yıl önce kurulduk. Bugüne kadar da engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına hizmet verdik. İnşallah bunda başarılı olmuşuzdur.” dedi. Kapaklı Sakatlar ve Bedensel Engelliler Derneği’nin Türkiye Sakatlar Derneği’ne bağlı olmadığını söyleyen Karaca, “Şu anda bağımsız bir şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. İnşallah, Kapaklı ilçe olduktan sonra, Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi olarak hizmetlerimize devam edeceğiz.” dedi.
ENGELLİ YASASI NEDEN UZATILDI
Karaca'nın ardından geceye katılan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Turan Hançerli, bir konuşma yaptı. 50 yılı aşkın süredir engelli hakları kapsamında mücadele verdiklerini dile getiren “Türkiye Sakatlar Derneği 50 yıl önce kuruldu. Türkiye genelinde 67 şubesi bulunuyor. Sorunlarımızı ancak kendimiz çözebiliriz diye birçok engelli kuruluşu olmasına rağmen, her alanda birleşiyoruz.” dedi. Engelli denince akla yardımlaşma ve dayanışmanın geldiğini söyleyen Hançerli, engelli sorunlarının ancak siyasi irade ile çözülebileceğini vurguladı. 2005’te çıkarılan uyum yasası ile kamu kurumları, yaya geçitleri gibi yerlerin engellilerin erişilebilirliği için yeniden düzenlenmesi zorunluluğunun getirildiğini anımsatan Hançerli, “7 yılın dolmasına kısa bir süre kala, süre 3 yıl daha uzatıldı. Ana muhalefet partisinin de desteği ile konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Erişilebilirlik olmazsa engelliler eğitim hakkından ve çalışma hakkından faydalanamazlar. Neden bu yasa tüm karşı çıkmalara rağmen uzatıldı.” diye sordu. Türkiye’de son yapılan düzenlemelerle ‘evde hapis’ uygulamasına geçmek için çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Hançerli, “Engelli vatandaşlarımız, erişilebilirlikleri olmadığı için yıllardır bu cezayı çekiyor. Bu nedenle siyasi iradeden, engelliler lehine düzenlemelerde daha çok destek bekliyoruz” temennisinde bulundu.
EKSİKLER EN KISA SÜREDE GİDERİLECEK
Daha sonra programa katılan Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen birer konuşma yaptı. İlk konuşmayı Milletvekili Bülent Belen yaptı. Belen, "Herkes birer potansiyel engelli adayıdır. Bugün engelli kardeşlerimizi daha iyi tanımak için bir imkan sunmakta."dedi. Hemen ardından, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer konuştu. Yüceer, “Ülkelerin gelişmişlikleri kadına, engellilere ve eğitime verdikleri değer ile ölçülür. Umarım, 24. dönem engelliler yasasının çıkarıldığı dönem olur.” dedi. Son olarak konuşan Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, "2005'te engelliler yasasını biz getirdik. Ak Parti'den önce böyle birşey yoktu. Elbette herşeye rağmen eksikler var. Hükümetimizin planlamalarına göre en kısa zamanda bu eksiklikler çözülecektir. "dedi. Yemişçi daha sonra engellilerle ilgili hükümetin uygulamalarını anlattı.
AMACIMIZ TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMEYİ SAĞLAMAK
Milletvekillerinin ardından gecenin son konuşmacısı Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya oldu. Ülke nüfusunun yüzde 12’sinin engellilerden oluştuğuna hatırlatan Vali Yerlikaya ilimizdeki engelliler hakkında bilgi verdi. Tekirdağ’da Kasım 2012 itibari ile 4 bin 211 engellinin bulunduğunu açıklayan Vali Yerlikaya, “Bunun 2147'si erkek, 2064'ü bayan. İlimizde engellilere ödenen toplam para 2 milyon 786 bin TL’dir. Engellilere ayda 673 TL ödeniyor. Kamuda 2 yıldır yapılan engelli memur seçme sınavı ile 20 bin engelli vatandaşımız istihdam edildi. Biz 75 milyonluk büyük ve onurlu bir aileyiz. Bizim vergilerimizle Ankara gelir elde ediyor. Yapılacak hizmetler için bütçeler belirleniyor. Bizim görevimiz engelli kardeşlerimizle ilgili çalışmaları daha da artırmak ve onların bu hizmetlerden yararlanmalarını sağlamaktır” diye konuştu. Vali Yerlikaya, il genelinde engellilerle ilgili politikalarını da anlattı. Yerlikaya, "Engellilere hassasiyetle eğiliyoruz. Valilik olarak toplumla bütünleşmelerine yönelik, kamu hizmetlerinden azami derecede faydalanmaları için kamu hizmeti gören birimlerimizin öncelikle fiziki şartlarını elverişli hale getiriyoruz. Engellilerle ilgili psikolojik çalışmalarımız var. Sanat ve kültürel çalışmalarına katkıda bulunuyoruz. Ve sivil toplum kurumlarının desteklemesi için çalışıyoruz."dedi.
TEŞEKKÜR PLAKETİ VERDİ
Konuşmaların ardından Saray Belediyesi Müzik Grubu davetliler yemek yerken mini bir müzik dinletisi sundu. Gecenin sonunda Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi Başkanı Ali Karaca tarafından Vali Ali Yerlikaya, milletvekilleri ve engellilere yönelik çalışmalarda bulunan hayırseverlere birer teşekkür plaketi verildi. Kapaklı Sakatlar ve Bedensel Engelliler Derneği tarafından düzenlenen geceye Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, MHP Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen, Tekirdağ Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, Çerkezköy Kaymakamı Ayhan Bayhan, Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem, Karaağaç Belediye Başkanı Özkan Yücel, İl Genel Meclis üyeleri Sami İkizler, M. Zeki Gürcün, PTT Müdürü Ali Arslan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Rüştü Eryılmaz, Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Mustafa Ordu, Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turan Hançerli, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Ahmet Gayretli, Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz ve eşi Müjgan Karagöz, Ak Parti Kapaklı Belde Başkanı Ali Osman Orhan, MHP Kapaklı Belde Başkanı Hayri Varol, AK Parti Karaağaç Belde Başkanı Metin Kanat, Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türkiye sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, dernek yönetimi ile engelli vatandaşlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.