Tekirdağ’da İşsizlik %7,5’in altına

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz ayı işgücü istatistiklerini değerlendiren Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar ESEN: “Hükümetimizin; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncülüğünde uyguladığı Milli İstihdam Seferberliği meyvesini verdi. Uygulanan teşviklerle Ocak ayında %13 olan İşsizlik oranı Temmuz ayı itibari ile %10.7 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı tek haneye doğru geriletilirken, Tekirdağ’ın içinde bulunduğu TR21 Bölgesinde İşsizlik oranı 2016 yılında %7,5 seviyesinden 2017 yılı için daha da aşağı çekerek işsizlikle mücadelede hükümetimizin çalışmalarını en iyi şekilde desteklemekteyiz. Ocak ayında Sayın Valimizin başkanlığında yapmış olduğumuz İstihdam Kurulu toplantısında planlamamızı yaparak bu yönde yoğun çalışmalarımızı sürdürdük sürdürmeye devam etmekteyiz” dedi.

Tekirdağ’da İşsizlik %7,5’in altına
18 Ekim 2017 Çarşamba 13:03

Esen: “Sürekli göç alan Tekirdağ’da İşverenlerimizin talep ettiği niteliklerde personel bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu konuda yeni projelerimizi yakında hayata geçireceğiz. Tekirdağ’da çalışmak isteyip iş bulamayan yoktur. Bu durum bize Tekirdağ özelinde işsizlik oranın çok daha düşük seviyelerde olduğunu gösteriyor”
İSTİHDAMA KATILIM ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE
2016 yılı Türkiye genelinde %10,9 olarak gerçekleşen işsizlik oranı TR21 bölgesinde %7,5 olarak gerçekleşti. Özellikle güçlü sanayi altyapısına sahip Tekirdağ ili bu bölgenin parlayan yıldızı olarak 2017 yılında bu oranı daha da aşağı çekme noktasında öncü bir rol oynayacağının altını çizen Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar Esen; “Türkiye’de istihdama katılım oranı en yüksek olan TR21 bölgesinde İşgücüne katılım oranı 2016 yılında %57,9 olarak gerçekleşti. Türkiye ortalamasının %52 olduğu göz önüne alındığında %7,5’lik işsizlik oranının önemi daha da ön plana çıkmaktadır” dedi.
İstihdam oranlarına baktığımızda Türkiye İstihdam oranı %46,3 iken bölgede bu oran %53,5 olarak Türkiye’nin en yüksek istihdam oranlarından birine sahip olduğunu belirten Esen; “Bu rakamların anlamı, Türkiye’de her 100 kişiden 52’si işgücü piyasasına dâhil iken Tekirdağ’ı kapsayan TR21 bölgesinde her 100 kişiden 58’inin işgücüne dâhil olduğunu gösterir. Bu durum istihdama katılımın en yoğun olduğu bölge olmasına rağmen, istihdam oranında ilk sıralarda yer alması Tekirdağ için gurur verici bir tablodur” dedi.
İŞE YERLEŞTİRME SAYISINI %70 ARTTIRACAĞIZ
Hükümetin 2017 yılı için uyguladığı istihdam teşvik politikasını başarılı bir şekilde Tekirdağ’da uygulayan Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu, 2016 yılında 10 bin olan direk işe yerleştirme sayısını, 2017 yılında 9 aylık dönemde %30 arttırarak 13 binin üstüne çıkarmayı başarmıştır. Yılsonuna kadar Tekirdağ’da işe yerleştirme sayısını 17 bine çıkartarak bir önceki yıla göre %70 oranında arttırmayı hedeflediklerini belirten Esen; “Tekirdağ’ın her yerine ulaşarak, çalınmadık kapı bırakmama ilkesi ile hareket ediyoruz. Hem işsizimize hem de işverenimize ulaşarak çalışmalarımızı bire bir anlatarak işgücü piyasasına olan hâkimiyetimizi güçlendiriyoruz. Tekirdağ Merkezde 64, Çorlu Hizmet Merkezinde 108 ve Çerkezköy Hizmet Merkezinde 178 olmak üzere bir kısmı engellilere yönelik toplamda 350 adet işverenin katıldığı toplu görüşme gerçekleştirdik. Paydaşlarımızla kurduğumuz bu sıkı ilişki İŞKUR’a olan güveni arttırmakta ve işbirliğimizi güçlendirmektedir. Hedef büyütmemize vesile olan tüm işverenlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.
AÇIK İŞ SAYISI 2017 YILI İLK 9 AYDA GEÇEN YILI GEÇTİ
İşgücü piyasası ile kurulan güçlü bağ sayesinde, İşverenlerden alınan açık iş sayısı 2016 yılının sonu itibari ile 33 bin iken 2017 yılı Eylül ayında 35 bine ulaşarak 9 ayda 2016 yılını geride bıktı. Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu yılsonunda 50 bin açık iş ile bu oranı %50 arttırmayı hedefliyor. Açık işlerdeki bu artış İşverenlerin eleman bulma noktasında ilk tercihlerinin İŞKUR olduğunu gösteriyor.
İŞKUR İLE KURULAN TEMAS SÜREKLİ ARTIYOR
Kuruma yapılan başvurulara baktığımızda başvuru sayısının 2015 yılında 43 bin, 2016 yılında 51 bin kişi iken 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde 54 bin kişiye ulaştığı görülüyor. Yılsonunda 70 bin seviyesine ulaşması beklenen başvurular, İŞKUR’a olan güveni göstermektedir. Başka kanallarla iş arayanlar günden güne İŞKUR’un verdiği yüksek hizmet kalitesi sonucu kuruma yönelmektedir.
İŞSİZLİK SİGORTASINA BAŞVURULAR AZALDI
Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumunun yaptığı başarılı çalışmalar, işsizlik sigortası rakamlarına da yansıdı. İşsizlik Sigortasına yapılan başvuru 2016 yılında 30 bin kişi iken 2017 yılı Eylül itibari ile 20 bin kişi seviyesinde kalmıştır. Geçen yıl işsizlik sigortası almaya hak kazanan 14 bin kişiye100 milyon TL ödenirken, 2017 yılında Eylül ayı itibariyle 9 bin kişiye 65 milyon TL ödenmiştir. Asgari ücretin artmasına rağmen ödenen paranın düşmüş olması işgücü piyasasının canlanmaya başladığını ve işten ayrılıp işsizlik sigortası alanların kısa sürede tekrar işe girip ödenek almayı durdurduğunu göstermektedir.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.