Tekstil işçilerinin mağduriyeti giderilmeli

Teksif tarafından Çerkezköy’de düzenlenen birlik beraberlik gününde toplu iş sözleşmesi süreci ile ilgili konuşan Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat, bu güne kadar gösterdikleri fedakarlıkların karşılığını alamadıklarını ve işçilerin talepleri doğrultusunda 28 Haziran tarihi itibariyle grev kararı aldıklarını kaydederken, “Bugüne kadar ne istedik, ne teklif ettik de bu zamana kadar görüşmelerimizde bizlerle uzlaşamadılar? Kaldı ki bu toplu iş sözleşmesi teklifini ülkemizin içinde bulunduğu durumu, tekstil sektörünün durumu, iş yerlerimizin durumu ve siz değerli üyelerimizin on yıldır kriz sebebiyle çektiğiniz bu sıkıntıları, yokluğu, mağduriyeti değerlendirerek, sizlerin görüş istek ve taleplerini esas alarak hazırladık. Ancak işveren sendikası tarafı bizi anlamadı” dedi. Konuşmasında, işveren sendikasının zam olarak teklif ettiği enflasyonla, işçinin enflasyonun aynı olmadığına da vurgu yapan Irgat, istatistiklerde baz alınan ürünlerin gerçeği yansıtmadığını ve arada büyük fark olduğunu dile getirerek, “Bizim için enflasyon çarşıdadır, mutfaktadır. Bizim tükettiğimiz temel tüketim maddeleri enflasyonu yüzde 25’tir. Grev kararı aldık. Bizim için tekstil sektöründe çarkları durdurmak, grev yapmak hiç bir zaman amaç olmamıştır, ancak bu hakkımızı da kullanmak durumundayız. Bizi gücümüzü göstermeye zorlamayın. Artık tatlı karlar için düşük ücret anlayışından vazgeçin. Artık geri sayım başladı ve tercih işverenindir” ifadelerini kullandı

Tekstil işçilerinin mağduriyeti giderilmeli
12 Temmuz 2013 Cuma 08:01

Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (Teksif) Genel Başkanı Nazmi Irgat, Çerkezköy’de düzenlenen Birlik ve Dayanışma Günü’ne katılırken,  toplantıda yaptığı konuşmada toplu iş sözleşmesi süreci ile ilgili bilgi verdi.
BAŞKAN’A DESTEK VERDİLER
Çarşamba günü Beylice Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıya tekstil işçilerinin ilgisi yoğun olurken, Nazmi Irgat yaptığı konuşmada, bu güne kadar gösterdikleri fedakarlıkların karşılığını alamadıklarını ve işçilerin talepleri doğrultusunda 28 Haziran tarihi itibariyle grev kararı aldıklarını kaydetti. Irgat’ın konuşması çoğu zaman sloganlarla kesilirken, işçiler Irgat’a büyük destek verdi.  Programa Teksif Genel Başkan Yardımcısı Metin Kır, Genel Sayman İbrahim Öner, Genel Sekreter Mustafa Burgaz, Teksif Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan, Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan da katıldı.
FEDAKARLIĞIMIZIN KARŞILIĞINI ALAMADIK
Son on yılda yaşanan krizler sebebiyle kendilerinin fedakarlık ve özveri gösterdiğini, bu anlayışın karşılığında tekstil sektörünün bugün istikrar yakaladığını söyleyen Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayi İşçileri (Teksif) Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat  “Gösterdiğimiz sabrın, üretimde, kalitede gösterdiğimiz üstün başarının karşılığının alınması için mücadele verildiğimiz bir dönemdeyiz” derken,  23.dönem grup toplu iş sözleşmemsi için 2 Şubat tarihinde başlatılan görüşmelerinde bugüne kadar olumlu bir aşama kaydedemediklerini de dile getirdi.
İŞVEREN BİZİ ANLAMADI
İşveren kanadının kendilerini anlamadığını savunan Nazmi Irgat, “Bugüne kadar ne istedik, ne teklif ettik de bu zamana kadar görüşmelerimizde bizlerle uzlaşamadılar? Kaldı ki bu toplu iş sözleşmesi teklifini ülkemizin içinde bulunduğu durumu, tekstil sektörünün durumu, iş yerlerimizin durumu ve siz değerli üyelerimizin on yıldır kriz sebebiyle çektiğiniz bu sıkıntıları, yokluğu, mağduriyeti değerlendirerek, sizlerin görüş istek ve taleplerini esas alarak hazırladık. Ancak işveren sendikası tarafı bizi anlamadı. İki buçuk ay süresinde yaptığımız eğitim seminerleri ile bu durumu şube yönetim kurulu üyeleri ve iş yeri temsilcileri ile paylaştık” şeklinde konuştu.
KRİZLERİN FATURASI EMEKÇİLERE KESİLDİ
Irgat konuşmasının devamında, ülkenin her beş yılda bir ekonomik kriz yaşadığını vurgularken, krizlerde alınan önlemlerin faturasının dar gelirli vatandaşlara kesildiğini savunarak,   “Ekonomik istikrar tedbirleri denilen uygulamaların da faturasını acı çeken dar gelirli halk yani biz çalışan emekçiler ödemiştir. Bu dönemlerde sermaye daha da güçlenirken, emekçiler yoksullaşmıştır. Her defasında fedakarlık biz çalışanlardan beklenmiş, tüm tasarruflar yaptırımlar emek üzerinden yani biz emekçiler üzerinden olmuştur” diye konuştu.
MAĞDURİYET GİDERİLMELİ
Toplu iş sözleşmesinde karşılaştıkları mağduriyetin giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Nazmi Irgat, bu güne kadar hep kendilerinin fedakarlık gösterdiğini ancak bıçağın kemiğe dayandığını belirterek, “Fedakarlık hep bizden beklendi, biz ezildik biz yoksullaştık. Ama yağma yok, artık bıçak kemiğe dayandı. Ülkemiz ucuz insan gücü olarak ilan edildi.  Bizler nasıl zor günde taşın altına elimizi değil gövdemizi koyduysak, işverenlerimiz de ellerini taşın altına koysun. Bizler krizlerde verdiğimiz 120 günlük ikramiyelerimizi geri almak, fazla mesai uygulamasına devam etmek, yeni işe giren ile kıdemli işçiler arasındaki seviyenin bozulmuşluğunu gidermek amacıyla, yıllara göre kıdem zammı almak, bunlarla birlikte, onurumuzla çalışarak, ailemiz ve çocuklarımızla paylaşabileceğimiz düzeyde, insan onuruna yakışır bir ücret istiyoruz” cümlelerine yer verdi.
GREV KARARI ALDIK
Irgat, yapılan toplantılarda işveren sendikasının kendilerine önerdiği teklifin sadece enflasyon oranı kadar bir zam olduğunu kaydederken, artık sözün bittiği yerde olduklarını dile getirerek, “28 Haziran tarihinde 30 işyeri ve işletmede 12 bin teksif üyesi ve diğerleriyle yaklaşık 20 bin işçiyi kapsayan, dolayısıyla bütün tekstil çalışanlarını ilgilendiren ve sektörde yansımaları kaçınılmaz olan grev kararı aldık. Hak arama mücadelemizde emek ve ekmek mücadelemizi sınırlı sayılacak kısa bir sürece girdik. Bu haklı taleplerimizin arkasında azimle, kararlılıkla, umutla ve sarsılmadan duracağımıza yürekten inanıyorum” dedi.
SEKTÖRÜN BÜYÜMESİNE İŞÇİNİN PAYI BÜYÜK
Tekstil sektörünün 2012 yılında 26 milyar dolarlık ihracatı ile tüm sektörler arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Irgat, bu başarının altında işçinin üstün beceri ve gayret ile verimli ve kaliteli üretim yapmasının payının büyük olduğunu söyledi ve  “Artık kriz bitti, umutla mücadeleye devam etmelisiniz. Çünkü artık tekstil sektörünüz sizlerin sayesinde iyi duruma gelmiştir ve istikrar kazanmıştır. Kalitede, verimlilikte, moda ve markalaşmada büyük aşama kat etmiştir. Ülkemizde her geçen gün yeni ve büyük tekstil yatırımları yapılmaktadır. Sektörün üretim ve yatırım açısında hak ederek geldiği bu durumdan elbette ki büyük sevinç ve memnuniyet duymaktayız. Sektörümüzün başarısında, ülkemiz işçisinin üstün beceri ve gayret ile verimli ve kalite üretim yapmasının payı büyüktür” diye konuştu.
BİZİM İÇİN ENFLASYON ÇARŞIDA PAZARDA
Konuşmasında, işveren sendikasının zam olarak teklif ettiği enflasyonla, işçinin enflasyonun aynı olmadığına da vurgu yapan Irgat, istatistiklerde baz alınan ürünlerin gerçeği yansıtmadığını ve arada büyük fark olduğunu dile getirerek, “Bizim için enflasyon çarşıdadır, mutfaktadır. Bizim tükettiğimiz temel tüketim maddeleri enflasyonu yüzde 25’tir. Grev kararı aldık. Bizim için tekstil sektöründe çarkları durdurmak, grev yapmak hiç bir zaman amaç olmamıştır, ancak bu hakkımız da kullanmak durumundayız. Bizi gücümüzü göstermeye zorlamayın. Artık tatlı karlar için düşük ücret anlayışından vazgeçin. Artık geri sayım başladı ve tercih işverenindir” ifadelerini kullandı.
UZLAŞMA ÇAĞRISI YAPTI
Irgat son olarak, işveren kanadına uzlaşma çağrısında bulundu ve  “Vakit azalıyor, gelin daha vakit varken, uzattığımız eli geri çekmeden, şalterleri indirmeden uzlaşın ve fedakar tekstil işçisinin hakkını verin. Verin ki yeniden şevkle, istekle, azimle üretim yapalım. Tekstil sanayi insanların severek ve istekle çalışacağı bir sektör olsun. Yoksa bu vebalin altında kalırsınız. Ülkemizde yoğun işsizlik var diye işçiyi hor görmenize müsaade etmeyeceğiz. Kazandığımız her değerde işçilerin alın teri vardır. İşçilerin sadece kol ve vücut emekçisi değil, ülke ve işyeri sorunlarını çözebilen beyinler olduğunu unutmayın. Omuz omuza çıktığımız bu yolda hepinize güç diliyorum” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.