Tercih yapmadan emin olun

18 Temmuz tarihinde açıklanması beklenen YKS sınavının 23-29 Temmuz tarihleri arasında öğrencilerin tercih yapacağını kaydeden Çerkezköy Açı Özel Eğitim Kursu Rehberlik Öğretmeni Türker Küçükkısa öğrencilerin doğru tercih yapabilmeleri adına bilgilendirmede bulundu.

Tercih yapmadan emin olun
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
26 Haziran 2019 Çarşamba 13:16

KÜÇÜKKISA SINAVI DEĞERLENDİRDİ
Çerkezköy Açı Özel Eğitim Kursu Rehberlik Öğretmeni Türker Küçükkısa, “Sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak olan YKS Sınavının tahmini olarak 22 Temmuz-2 Ağustos arasında tercihlerinin yapılacağını düşünüyorum. 2,5 milyondan fazla adayın yarıştığı YKS de bu yıl daha az netli daha yüksek puanlar almak mümkün olabilir. Özellikle ilk aşama olan TYT Sınavı geçen yıla göre daha fazla zaman aldı. Buna bağlı olarak adayların yine geçen yıla göre daha düşük puanlarla başarı sırası daha yüksek sonuçlar almaları mümkün görünüyor.  Yani adayların en gözde bölümleri geçtiğimiz yıla nazaran daha düşük net sayılarıyla kazanma şansları artmış oluyor. AYT de ise durum geçen sene ile aynı olabilir. Bariz bir fark oluşmayacağını düşünüyorum. AYT de özellikle Matematik Testinin zorlayıcı olduğu belirtilmekte. Matematik testide alanları Eşit Ağırlık ve Sayısal olanlar için belirleyici nitelikte olacaktır. Özetle AYT Puanının hesaplanmasında TYT nin yüzde 40 etkisi olduğu için AYT’de de başarı sıralaması değişecektir. Yapılacak olan tercihlerde geleceğimizin mesleğini ve okuyacağımız bölümü doğru belirlemek adına aşağıda belirttiğimiz soruları adayların çözmesi ve tercihlerini bu doğrultuda yapmaları faydalarına olacaktır.
22 KRİTİK SORU VAR
Öğrencilerin doğru tercih yapabilmeleri adına 22 sorudan oluşan bir meslek seçimi yorumu yayınlayan Küçükkısa “ Bu mesleği severek ve zevk alarak yapabilir miyim? Benim yeteneklerim bu meslekte başarılı ve mutlu olmama yeterli mi? Alternatif tercihlerimi oluşturdum mu? Bu mesleği gerçekten istiyor muyum? Büyük şehirde mi yoksa küçük bir yerde mi çalışmak istiyorum? Açık havada mı yoksa ofis ortamında mı çalışmak isterim?  Ne tarz insanlarla çalışmaktan hoşlanırım? Mezun olduğum bölümün iş imkânları nelerdir? Kendimi 30’lu yaşlarda nerede görüyorum? Özel sektörde mi, devlete bağlı bir kurumda mı yoksa serbest çalışmak mı istiyorum? Garantili bir iş mi yoksa risk almak mı? Seyahat etmeyi seviyor muyum? Hangi derslerden daha çok zevk alıyorum? İnsanlarla iyi geçinebiliyor muyum? Okul başarısı meslek başarısı konusunda fikir verir mi? Toplum önüne çıkmak beni korkutuyor mu? İletişim becerileri konusunda ne durumdayım? Bir takım oyuncusu muyum? İnsanlara mı yoksa nesne, olay veya eşyalarla mı ilgiliyim? Para kazanırsam mı daha mutlu olurum yoksa yaratıcı, üretken olduğumda mı? Yönetmek mi yönetilmek mi? Bundan sonrasında nasıl bir hayat yaşamak istiyorum? Sorular bireyin seçtiği Yüksek Öğretim Programın da bir meslek mi kazanacağını yoksa ilgi duyduğu bir alanda mı ilerleyeceğini belirleyecektir” dedi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.