Termik santralin alanı şehir merkezine yaklaştı

Çerkezköy ile Silivri arasında yapılması planlanan ve iki ilçede de halkın tepkisini çeken kömürlü termik santral için imar planı değişikliği yapıldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Yapılması planlanan alan ile Çerkezköy Belediyesi arasındaki mesafe ise 3 bin 500 metredir. Vatandaşlarımız bir olup ilçemizde ‘Biz termik santral istemiyoruz’ dedikleri vakit bu zaten olmaz.” dedi.

Termik santralin alanı şehir merkezine yaklaştı
23 Ekim 2017 Pazartesi 10:43

KAPAKLI İLE ÇERKEZKÖY ARASINDA OLACAK
Bahse konu termik santral için yapılan imar planı değişikliğinin ardından santralin konumu Pınarça ile Safaalan arasındaki ormanlık arazi olarak belirlendi. Çerkezköy ile Kapaklı’nın ortasında yer alan bu ormanlık araziye yapılması planlanan olası termik santral hem binlerce insanın yaşadığı Çerkezköy, Kapaklı, Saray, Çorlu gibi büyük ilçelerde geri dönüşü olmayan hava kirliliğine neden olacak, hem de santral inşaatı için on binlerce ağaç kesilecek.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMA YAPTI
Santral ile ilgili yapılan imar plan değişikliğiyle ilgili Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü resmi internet sitesinden yapılan açıklama şu şekilde:
“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talebiyle koordinat değişikliği yapılan ‘EÜAŞ Çerkezköy Termik Santrali’ne ilişkin Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile; Tekirdağ İli, Çerkezköy İlçesinde, yaklaşık 500 ha. büyüklüğündeki alan ‘Enerji Üretim Alanı’ ve Tekirdağ İli 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda; Tekirdağ İli, Çerkezköy İlçesinde, yaklaşık 500 ha. büyüklüğündeki alan ‘Enerji Üretim Alanı’ olarak 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 2. maddesi (ç) bendi ve 7. maddesi (k) bendi uyarınca Bakanlığımızca 17/10/2017 tarihinde onaylanmıştır.
Söz konusu Enerji Üretim Alanı amaçlı ‘Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ ve ‘Tekirdağ İli 1/25 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasında 19/10/2017 tarihinde askıya çıkartılmıştır.”
ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ ARASINDAKİ MESAFE İSE 3 BİN 500 METREDİR
Konuyla ilgili Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı: “27 Ekim 2016’da eski yer Çayırdere tarafından olan alan Çevre Bakanlığı plana geçirmişti. Ondan sonra yaptığımız itirazları değerlendirerek yeni bir arayış içersine girdi. Bakanlığın söylediği yer ve daha önceden sizlere anlattığımız yer olan askeriyenin üzeri Pınarça bölgesine yakın olan bölgedir.  Acele kamulaştırma kararına karşı Çerkezköy Belediyesi’nin açtığı dava sonucu Danıştay bunu iptal etti. Bakanlığın yeni yer arayışına girmesiyle birlikte yapılması planlanan termik santral Kapaklı’ya iyice yaklaştı ve nüfusun tam göbeğine geldi. Yapılması planlanan alan ile Çerkezköy Belediyesi arasındaki mesafe ise 3 bin 500 metredir. Eğitim kampüsüne ise uzaklığı 2 kilometredir. Bunlar şimdi bize ‘Ben askıya attım, itiraz edebilirsiniz’ diyorlar. Çerkezköy Belediyesi plana itiraz ettiği gibi buna da itiraz edecektir. Kendi sahası içinde olduğu için Kapaklı Belediyesi de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de plana itiraz edecektir. Önümüzdeki hafta buna neden itiraz ettiğimizi Bakanlığa bildireceğiz.
 DAHA DA ÜRKÜTÜCÜ
Kendi açımdan söylemek gerekirse, kömürlü termik santralin bulunduğu yer daha da ürkütücüdür. Kafamızdaki soru işaretleri sadece tesisle alakalı değildir. Yatağan’da gördüğümüz bir manzara var. Santral sahasının dışındaki bir alandan bahsediyoruz.
125 HEKTARLIK KÜL STOK SAHASI YAPILACAK
Arazinin yarısına 125 hektar alan kül stok sahası koymuşlar. Kısaca Pınarça Mahallesi’nin dibinde 125 hektarlık kül stoklanacak. Hemen santralin yanı başında kömür stok sahası var. Kömür stok sahası ile kül stoğunun ne yarattığını iyi anlamamız gerekiyor. Mesele sadece santral sahası değildir. Burada beş yıldızlı saha yapmanız yetmiyor. Bu küller nereye gidecek? Savurduğu kül nereye gidecek? Ayrıca gölet yapacaklar ve gölde çökertme yapacaklar. Kül çökme yapıyor. Çökme yaptıktan sonra bu kül yer altı suyuna karışacaktır. Bunları göz ardı etmemek gerekiyor.
‘BİZ TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ’
Bakanlık yetkililerinin yaptıkları bilgilendirmede ‘istihdam artacak’ diyorlar. Ben bunu içi makyajlı bir tanıtım olarak görüyorum. Çevresindeki kömür stok sahası, şehre olan etkilerini de iyi anlatmamız gerekiyor. Biz Çerkezköy’de 500 fabrikanın bacasını kontrol edemiyoruz. Bu kömürlü termik santral biraz uzaktayken şimdi içimize kadar girdi. Kapaklı ve Çerkezköy’e sınır olacak. Şu anda Çevre Bakanlığının askı süreci var. Hukuki süreç yeniden başlayacak. Bir kez daha ifade etmek istiyorum, plan itirazımız olacak. Belediyelik bir kamulaştırma da varsa onlara da bakacağız. Vatandaşlarımız bir olup ilçemizde ‘Biz termik santral istemiyoruz’ dedikleri vakit bu zaten olmaz.
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.