TESKİ’den Kapaklı’ya dev yatırım

TESKİ Kapaklı içme suyu kanalizasyon ve yağmur hattı temel atma töreni eski belediye meydanında gerçekleştirildi.

TESKİ’den Kapaklı’ya dev yatırım
10 Mart 2018 Cumartesi 12:40

Kapaklı İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmur Suyu Hattı Temel Atma Töreni, Kapaklı Eski Belediye Meydanı’nda gerçekleştirildi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Saray Belediye Başkan Nazmi Çoban, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Muhtarlar, STK temsilcileri, Kapaklı Belediyesi Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

İHALESİ 25 MİLYON 785 BİN TL’DİR

Programda konuşan TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa “Mevcut altyapı sistemlerinin büyük bir kesiminin ekonomik ömrünü neredeyse tamamlamış olmasından hızlı artan nüfus sebebi ile mevcut boru çaplarının yetersiz kalmasından ve yeni imara açılan bölgelerdeki altyapı eksikliğinden dolayı ‘Kapaklı ilçesi içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı’ işi projesi hazırlanmış ve 7 Eylül tarihinde ihaleye çıkmıştır. İhale edilen işin sözleşmesi 23 Şubat 2018 tarihinde imzalanmış olup, işin sözleşme bedeli KDV dahil 25 milyon 785 bin 723,44 TL’dir. 2 Mart tarihinde yer teslimi yapılmış ve iş bitim tarihi ise 25 Mayıs 2019 olarak 450 gün planlanmaktadır. Bu iş kapsamında Atatürk, Cumhuriyet, Bahçeağıl, Pınarça ve Bahçelievler Mahallerinde 44,064 metre kanalizasyon, 5.730 metre yağmursuyu ve 36.511 metre içme suyu şebeke hattı olmak üzere toplam 86.305 metre alt yapı imalatı yapılacaktır” dedi

HALKIMIZDAN SABIR BEKLİYORUZ

Başa “Nüfus artışına bağlı olarak 2050 yılı su ihtiyacını karşılamak amacıyla mahallelerimize dört adet betonarme gömme içme suyu deposu yapılacaktır. Mevcut depolar arasında isale hatları yapılarak depoların kullanım ömrü artırılacaktır. Bu çerçevede Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan mevcut depo ile İsmetpaşa Mahallesi'ndeki depo arasında 2.586 metre 400 milimetrelik PE isale hattı yapılacaktır. Ayrıca Cumhuriyet Mahallesi mevcut depo ile Pınarça 2 bin metreküp depo arasında 2.863 metre 315 milimetrelik PE isale hattı da yapılacaktır. İhale kapsamında üç adet içme suyu terfi merkezi de yapılması planlanıyor. İlçe genelinde sekiz adet su kuyusu açılması planlanmış olup iki adet su kuyusu çalışmaları şimdiden başlamıştır. 8 adet motopomp ve iki adet içme suyu sondaj kuyu binası yapılması planlanmıştır. Pınar Bulvarı, Saray Caddesi ve Erbay Caddesi üzerinde muhtelif çaplarda 5 bin 700 metre yağmursuyu şebeke ve kollektör hatları yapılarak, Cumhuriyet ve İnönü Mahallelerinin yağmursuyu sorunu çözülecektir. Bugüne kadar TESKİ’nin Kapaklı’da 13 tamamlanan işi varken, bunların yatırım bedeli ise 17 milyon TL’dir. Devam eden işler 4 adet olmak üzere yatırım bedeli 30 milyon 577 bin 098 TL’dir. Temelini attığımız yatırım ile birlikte TESKİ’nin Kapaklı’daki yatırım hacmi 47 milyon 589 bin 70 TL olmuştur. Kapaklı halkından sabır bekliyoruz. Yatırımların ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.



İHALESİ YAPILMADI

Programda Devlet Su İşleri yetkililerine de seslenen Başa “Kapaklı’nın şebekesini yapıyoruz ve kuyularını açıyoruz. Kapaklı’nın su problemini çözecek asıl proje Saray-Ayvacık içme suyu göletidir. Bitti fakat tüm çabalarımıza rağmen bugüne kadar Kapaklı’ya Saray’dan bu baraj suyunu getirecek olan isale hattı arıtma tesisinin bugüne kadar ihalesi yapılmadı. Biz Ayvacık suyunu Kapaklı’ya istiyoruz. Kuyulardan sizi kurtarmak istiyoruz” diye konuştu.

MANDALI: “TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı sözlerine “Kapaklı hemşerilerim öncelikli olarak 2009 yılından beri uğraşıyoruz ve en sonunda bunun adı beraat, bunun adı hükmün açıklanması, geriye bırakılmasıdır. Bu siyasete devam demektir. İrfan Mandalı ve ekibi için yargımızın aldığı bu kadar hepimize hayırlı uğurlu olsun. Ben burada geçmiş olduğumuz bir önceki Cuma günü yargı tarafından beraat eden ve hükmün açıklanması geriye bırakılan konu ile ilgili başta yargıya teşekkür ediyorum. Hayırlısıyla siyasette 2004 yılından beri beni bu uğurda hiçbir zaman yalnız bırakmayan desteğini esirgemeyen Kapaklı hemşerilerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah 2019 yılı itibari ile dördüncü dönemde de beraber bir şekilde temellerimizi atacağız. Çünkü biz alnımız ak yüzümüz pak kimsenin cebinde elimiz yok. Buradaki yapmış olduğumuz işlerle ilgili Kapaklı'ya adanmış olan Kapaklı'yı seven bir Kapaklı Belediye Başkanı var ki o da İrfan Mandalı oda sizin arkadaşınız” diyerek başladı.

“PINAR BULVARI YENİLENECEK”

Başkan Mandalı “Genel sekreterim dedi ki ‘Hem seçime gideceksin hem alt yapıyı beraberce yürüteceksin.’ Bu neyi gösteriyor? Bu size güvenle alakalı. Biz alt yapıyı yapacaksak siz çamurda yürüyecekseniz bunun tabi ki bir bedeli var. Üst yapıya da zaman lazım. İnşallah hayırlısı ile müteahhit arkadaşla koordineli bir şekilde çalışacağız ve vatandaşımızı hızlı bir şekilde çamurdan kurtarma olanağına sahip olacağız. En öncelikli olarak Rahmetli Alim Danacı zamanında olan Pınar Bulvarının su hattının değiştirilerek bu yıl itibari ile sene 1975 o gün ki tarihte su hattı çekilmişti. O yıldan bu yıla kadar değiştirilmemiş. Asbest boruları olan ve kanserojen konumu ile karşı karşıya olan borular değiştirilecek ve yenisi TESKİ tarafından Pınar Bulvarında bir yenilik gerçekleştirilecek. Pınar bulvarında yağmursuyu hattımız yoktu. Kanalizasyonumuz ömrünü yitirmişti. 2014 yılından bu yana Hayrabolu nüfusu kadar göç aldık. Pınarçalı vatandaşlarım ‘Burada yağmur suyu hattı yok atık su hattı yok siz buraya neden hizmet getirmiyorsunuz?’ diyor. Dedim ki burada uygulama yok. Yani 3194 imar mevzuatının uygulama görmemiş hali. Hala tarla vasfı görüyor. Ama tabi vatandaşımızı galeyana getirip onları değişik konularda saptırmaya çalışan vatandaşlarımız o anda gördüler ki biz haklıyız. Ve önümüzdeki aylarda oralara da yatırım gerçekleştirilecek” diye konuştu.

“BİZ SAYGI VE SEVGİ SAHİBİYİZ”

Pınarçalı vatandaşların su kalitesi ile ilgili mağdur olduklarını bildiğini kaydeden Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı “Bahçelievler mahallesinde yaşayan vatandaşlarımızdan özür diliyorum. Coğrafi anlamda Bahçelievler’deki kanalizasyonu yapmamız 30 Mart 2014’ten önce mümkünü yatı yoktu. Çünkü oradaki kanalizasyon coğrafi anlamda Kavakdere’ye doğru akıyordu. Bu yapmış olduğu yatırım Kavakdere istikametinden bizden giden hattı tek kolektör hattında toplayacak. Geçmiş olduğumuz günlerde almış olduğumuz arsayı arıtma tesisi yani giden kanalizasyonu arıtarak dereye arıtılmış bir şekilde vermiş olacağız. Biz her ne kadar birbirimizi eleştirmiş olsak dahi Kapaklının menfaati için eleştiriyoruz. Diğerleri gibi emret komutanım demiyoruz. Biz saygı ve sevgi sahibiyiz. Eğer ki mesele hizmetse kusura bakmayın ben kimseye emret komutanım demem” dedi.

“VATANDAŞLARIMIZIN BEKLENTİSİ VAR”

Başkan Mandalı “ ‘Hani bizim o 41 kere maşallah projeleri nerede?’ diyen bazı siyasi yanlı arkadaşlarımız var. İsmetpaşa Parkını bitirdik ve ihaleye verdik. İşletmecisini mahkeme yoluyla çıkartıp biz işleteceğiz. Kapalı spor salonu ile ilgili projemizi bakanlığa sunduk. Kapalı Pazar alanının da ihalesi bitti, 5 milyonluk yatırım Haziran ya da Temmuz ayında işletmeye çıkacak. Cumhuriyet Mahallesi’nde engelli yaşam merkezini ve yaşlı bakım evini yapacağız. İki hizmeti bir arada yürüteceğiz. İkiz göller projesi için alanı 25 yıllığına Orman Bakanlığından kiraladık ve ihaleye çıkartacağız. Kapalı yüzme havuzu için Büyükşehir Belediye Başkanımız söz verdi, önümüzdeki günlerde bu yüzme havuzunun da temelini atacağız. Bunu yapmamız gerekiyor. Kapaklı’ya en az iki üç katlı kapalı otoparkında temelini atacağız. Kapalı spor salonun da ihalesini yaptık. Maalesef dere ıslahı projesinde bir arpa boyu yol alamadık. Vatandaşlarımızın derelerimizle ilgili büyük beklentisi var” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTE GETİRMEK ZORUNDASIN”

Hükümetin yapmadığı hizmetleri eleştiren Mandalı “On bin kişilik stadyum yaptık, ey hükümet sen neden yapmadın? Ey hükümet 3 bin nüfuslu yere üniversite yaptınız. 120 bin nüfusumuz var. Sen 3 bin nüfuslu bir yere üniversiteyi getiriyorsun da 120 bin nüfuslu bir yere neden üniversiteyi getirmiyorsun? Yoksa sen cahil insan yetiştirip de kendine kölemi yapmak istiyorsun? Şunu söylemek istiyorum bizim vatandaşımız her şeye layık, eğitimin ve üniversitenin en iyisine layık. Üniversiteyi biran önce Kapaklı’ya getirin. Getirmek zorundasınız. Kapaklı için en önemli konulardan birisi de enerjidir. Rüzgar gülü enerjisinin temelini attık. Büyükyoncalı sınırlarına yakın olan bir enerji sistemi gerçekleştiriyoruz. Bu enerjiye de önümüzdeki günlerde elektriğimizi üreteceğiz. Aylık 100-150 bin civarı enerjimizi kendimiz üreteceğiz” açıklamasında bulundu.

“CANLI BİR ŞEKİLDE ÖLÜMÜ BEKLİYORLAR”

Kapaklı ve Çerkezköy arasında yapılması planlanan termik santral konusuna da değinen Mandalı “Afşin ve Çatalağzı’na gittik. İnsanlara bir dokunduk bin ah işittik. Onlara böyle bir tane termik santral demişler. Şuan 7 tane termik santralleri var. Canlı bir şekilde ölümü bekliyorlar. Orada yaşayanların yüzde 85’i kanserle mücadele ediyor. O yüzden buradaki vatandaşlarımız 500 dekarlık alanla kandırmaya çalışıyorlar. Sonra giderek artacak. Biz göç alırken göç vermeye başlayacağız. Enerjiden yanayız ama dünya teknolojisinden yanayız. Bu teknolojinin Kapaklıya Çerkezköy’e gelmesinden yanayız. İnsanları kanserden arındıralım. Milli dediniz yüzde 80 civarında dışarıdan ithal kömür geliyor. Hani bizim milliliğimiz ne oldu!” dedi.

“BUNU YAPMAK ZORUNDASIN”

Tekirdağ’ın vergi verirken sekizinci, dönüş yaparken 58’inci sırada olduğunu kaydeden Mandalı “Bu Trakyalılıktan mı, hoşgörüsüzlükten mi bilmiyorum. Biz yeni ilçe olmamıza rağmen Şoförler odamız, Esnaf Sanatkarlar Odamız, Ziraat odamız yok. Çerkezköy gitmiyor Kapaklıdaki vatandaşımız gidiyor. Bunun buraya kurulması lazım, bu konuda mağduruz. İktidar partisine mensup olan milletvekillerimiz inşallah bizi duyar. Kapaklı’da ki yollarla ilgili Kapaklı Belediyesi 15, Büyükşehir Belediyesi 15 olmak üzere toplam 30 milyon civarı yatırım yapacağız. İnşallah o bozuk yollar yılsonu itibari ile düzelecek. Buradaki 41 nolu minibüsleri önümüzde ki günlerde Atatürk Caddesinden geçirmeni istiyoruz. Bunu yapmak zorundasın. Bunu yapmazsan buradaki vatandaşlarıma bizim anlatacağımız herhangi bir şey yok. Bizim buna hakkımız var” dedi.

“KINIYOR VE AYIPLIYORUM”

Programda son olarak konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya geçmiş olsun diyorum. Elbette Allah kimseye vermesin. Başkanın bu mahkeme sonunda beraat etmesi hem kendisini, hem ailesini gururlandırmış, bizi de mutlu etmiştir. O beraat etmedi diye basın toplantısı yapan bu zihniyetleri kınıyor ve ayıplıyorum” dedi.

“2018 KAPAKLI’NIN YILI OLACAK”

Geçtiğimiz günlerde AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in açıklamalarına cevap veren Albayrak “Yel açıklamasında ‘Tekirdağ’ı Türkiye’nin parlayan yıldızı yapacağız’ ifadesini kullanmış. 16 yıldır siyasetteler ve neler yaptıklarını gördük. İktidarda olan bir partinin milletvekilinin yapacağız kelimesini siyasal olarak söyleme lüksü varsa da yoktur. Dört senedir Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve 11 ilçe belediyesi olarak en az 110 projeyi hayata geçirdik. 30 Mart 2019’a geldiğimiz zamanda bunların hepsini yaptık diyeceğiz. Yaptık dedikten sonra da halkımıza tamım mı, devam mı diye soracağız. 2018 yılı Kapaklı’nın yılı olacak. Vahit İnce Köprüsü’nün yeni yapılmış şeklinin projeleri bizim hazırladığımız projeler karayollarının onayından geldi, kısa sürede ihaleye çıkıyoruz. O köprüyü yapacağız. Kapaklı ile ilgili alt yapı işine girerken biraz sabır istedik. Ben ve ekibim Tekirdağ genelinde 2 bin 45 kilometre alt yapı yaptık” diye konuştu.

BAŞKAN MANDALI PLAKET TAKDİM ETTİ

Törene Başkan Kadir Albayrak'ın yanı sıra Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Saray Belediye Başkan Nazmi Çoban, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Rıfat Poyraz, TESKİ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Fevzi Ünal, Büyükşehir ve Kapaklı Belediyesinin Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş da yer aldı. Temel Atma Töreni, yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimi, butona basılması ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı tarafından Başkan Kadir Albayrak ve Dr. Şafak Başa'ya teşekkür plaketi takdim edilmesi ile son buldu.

 

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.