TMO Saray Ajansı’nda alımlar devam ediyor

TMO Saray Ajansı’nda buğday alımları 24 Haziran Pazartesi günü başlarken, bu yıl tüm alımların Randevulu Sistem ile gerçekleştiğini hatırlatan TMO Saray Ajans Müdürü Yusuf Koca, buğdayda verimin bu sene düşük olduğunu kaydederek, “Verimde geçen seneye göre yüzde 40’lara yakın bir düşüş yaşandığını söyleyebilirim” dedi

TMO Saray Ajansı’nda alımlar devam ediyor
03 Temmuz 2013 Çarşamba 08:57

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Saray Ajans Müdürlüğü'nde buğday alımları 24 Haziran tarihinde başladı.
RANDEVULAR 27 TEMMUZ’A KADAR DOLU DURUMDA
2013 hasat mevsiminin açılması ile birlikte çiftçilerin ürünlerini getirdiklerini belirten TMO Saray Ajans Müdürü Yusuf Koca, "Buğday alımlarına geçtiğimiz pazartesi günü başladık. Bütün alımları randevulu sistem üzerinden yapıyoruz. Şuana kadar hiçbir sorun yaşamadık. Vatandaşımız fazla beklemeden ürünü teslim ediyor. Sistemden randevu çok kolay bir şekilde alınabiliyor. Bilgisayardan pek anlamayan üreticilerimiz ise Ajansımıza uğrayarak randevularını alabiliyorlar. Üreticilerimiz ÇKS’lerine göre sistemden randevu alıyorlar. Üreticinin ÇKS’sinde teslim edeceği ürün ne kadarsa, o ürün üzerinden prim alabiliyor.  Şuan için sistemde Temmuz’un 27’sine kadar randevular dolu. Temmuz 27’sinden sonrasına ise rahatlıkla randevu alınabiliyor” dedi.
VERİMDE YÜZDE 40-45 DÜŞÜŞ YAŞANABİLİR
TMO Saray Ajansı olarak günde 650-700 tona kadar alım yapabildiklerini dile getiren Koca, bugüne kadar 1500 ton buğday alımı yaptıklarını kaydederek, “Ambarlarımızda yer olmadığı için alımların hepsini dışarıya yapıyoruz. Geçen sene 34 bin 112 ton buğday alımı yapmıştık. Bu sene ise şuana kadar 18 bin tonluk bire randevu alınmış durumda. Tabi bu randevulu ürünün ne kadar teslim edilir, net bir şey söyleyemeyiz. Ama bu sene verimin düşük olduğu ortada. Bazı üreticiler dekardan 200 kg ürün aldıklarını söylüyorlar ki, bu verim giderleri bile karşılamaz. Verimin bu sene düşük olmasında sel felaketi ve geçtiğimiz haftalarda yağan dolu etkili oldu. Bu nedenlerle geçen seneye göre verimde %40-45’lerde bir düşüş yaşanabileceğini söyleyebilirim” ifadelerine yer verdi.
TAVAN FİYAT 720 KURUŞ
Açıklamasının devamında, buğday alım fiyatları hakkında da bilgi veren Koca, buğdayda tavan fiyatın 720 kuruş olduğunu belirterek, “Bizim bölgemizde ağırlıklı olarak Anadolu Ekmeklik Kırmızı Sert grubunda buğdaylar yetiştiriliyor. Buğdayda şuan tavan fiyat 720 Kuruş. Bu fiyat buğdayın kalitesine, protein miktarına göre, rutubet oranına göre aşağı veya yukarıya çıkabiliyor. Değerleri iyi olan buğday artı puan kazanıyor ve fiyatı 740 kuruşlara ulaşabiliyor. Ürünü TMO teslim edene üreticiler eğer anlaşmalı 10 bankadan kartları varsa parasını 10 günde alabiliyor. Hesap cüzdanı ile gelen üreticiye ise parası 1 ay içinde ödeniyor” diye konuştu.
İNSAN ÜSTÜ MÜCADELE VERİYORUZ
TMO Saray Ajans Müdür Yusuf Koca verdiği bilgilerin ardından buğdayların açığa alındığı alanı ziyaret ederken, çalışmaları yerine takip etti. 7-8 kişilik bir ekiple insan üstü mücadele verdiklerini söyleyen Koca, “Randevu alan üreticinin ürünün gününde almak için geç saatlere kadar canla başla çalışıyoruz” dedi .

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.