TÜRKÇE'Yİ SÖKMÜŞLER!

Türkçe Olimpiyatları için dünyanın çeşitli ülkelerinden Tekirdağ'a gelerek gösterilerde bulunan öğrenciler, Çerkezköy'ü de ziyaret etti. Belediye Başkanı Ali Ertem ve ÇTSO, OSB, Kapaklı Belediyeleri'nde ağırlanan öğrenciler Türkçe'yi iyi kullanmalarıyla dikkat çekti.

TÜRKÇE'Yİ SÖKMÜŞLER!
01 Temmuz 2011 Cuma 00:00

Türkçe Olimpiyatları kapsamında Tekirdağ'da düzenlenen gösterilere katılmak üzere dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, Çerkezköy'e de uğradı. Üç grup halinde Çerkezköy'de protokole ziyaretlerde bulunan öğrenciler Türkçe'yi iyi kullanmalarıyla dikkat çekti.Türk kültürüne yakınlıklarıyla sempati toplayan öğrenciler, Tekirdağ'da yapacakları gösterilerden kısa örnekler de sunmayı ihmal etmedi.
12 ÖĞRENCİ ERTEM'İ ZİYARET ETTİ
Türkçe Olimpiyatları için gelen öğrenciler ÇESİAD(Çerkezköy Ergene Havzası Sanayici ve İş Hayatı Derneği) Başkanı Mesut İşler, Genel Serkreter Engin Parlak, yönetim kurulu üyesi Sait Tabela ve Moldovya'da görev yapan öğrencilerin Tekirdağ ziyaretinde rehber olan Nusuh Güneş ile birlikte Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem'i ziyaret etti. Kırgızistan, Endonezya, Azerbaycan, Moldovya ve Kazakistan'dan gelen 12 öğrenci Başkan Ertem ve Yardımcısı Gökhan İnce ile yaklaşık yarım saat görüştü. Öğrencilere meyve suyu ikram eden Ali Ertem, daha sonra Kırgısiztan'ın Oş Kenti'ndeki Sema Koleji'nde eğitim gören Maros Khaldarov'a özel ilgi gösterdi. 1993 yılında Khaldarov'un okuduğu okulun yapımında kardeşi Fahri Ertem'in görev aldığını belirten Ertem, "Kardeşim öğretmenlik yaptığı dönemde OŞ kentindeki Sema Koleji'nin kuruluşunda bulundu."dedi. Ertem daha sonra cep telefonuyla aradığı Ankara'da avukatlık yapan kardeşi Fahri Ertem'i, Sema Koloji öğrencisi Kırgısiztanlı Maros Khaldarov ile görüştürdü.
TÜRKÇE SKEÇ GÜLMEKTEN KIRDI GEÇİRDİ
Ziyaret sırasında Kırgısiztanlı öğrenciler Türkçe skeçlerinden bir bölümünü Başkan Ertem'in makamında oynadı. Bir turistin İstanbul'da Sultanahmet'i sormasıyla başlayan skeçte iki arkadaşın İngilizce bilmedikleri halde verdikleri adres tarifini konu alan mini oyun, Ertem ve makamındakileri gülmekten kırdı geçirdi. Türkçe'ye hakimiyetleri ve Türk kültürüne yakınlıklarıyla dikkat çeken öğrenciler hayli sempati topladı. "Oğlum", "Efendime söylim", "Yemin et" gibi bize has ifadeleri skeçte Türkiye'de sıkça örneğini gördüğümüz tarzda yansıtan öğrenciler, dikkat çekti.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELDİLER
Ziyaret sırasında öğrenciler hakkında bilgi veren ÇESİAD Genel Sekteri Engin Parlak dünyanın çeşitli ülkelerinden Tekirdağ'daki gösteriler için Türkçe Olimpiyatları kapsamında gelen öğrencilerin gruplara ayrılarak ziyaretlerde bulunduğunu söyledi. Bu ziyareterde bulunan öğrencilerden bir grubunun da Kapaklı Belediyesi ve OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Müdürlüğü'ne gideceğini hatırlatan Parlak, Ertem'i ziyaret eden grupla Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'na gideceklerini hatırlattı. Parlak diğer grupta Pakistan, Irak, Moğolistan, Arnavutluk, Gürcistan, Kamboçya ve Afganistan'dan öğrenciler bulunduğunu söyledi.
LOKUM HEDİYE ETTİ
Öğrencilerle birlikte gelen Moldova'da görevli Nasuh Güneş'e bir plaket veren Başkan Ertem, ziyaretin sonunda tüm öğrencilere lokum hediye etti. Başkan Ertem, "Bu ziyaret gönül köprüsü oluşturulması için atılmış bir adımdır. İnşallah bizlerde ülkelerinize geldiğimizde sizleri ziyaret ederiz. Bu ilişkiler dostluklarımızın artmasını sağlar."diye konuştu.
ÇTSO'YU DA ZİYARET ETTİLER
Çerkezköy Belediyesi’ndeki ziyaretlerini tamamlayan öğrenciler buradan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'na (ÇTSO) geçti. Burada ÇTSO Meclis Başkanı İsmail Akın ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılanan öğrenciler, işadamlarıyla karşılıklı tanıştı.Öğrenciler Azerbaycan, Kırgızistan, Moldova, Endonezya ve Kazakistan’dan geldiklerini belirterek, Türkiye’yi çok sevdiklerini ve burada olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Dünyanın farklı ülkelerinden Türkçe Olimpiyatları için ülkemize gelen öğrencileri aramızda görmekten dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını söyleyen ÇTSO Meclis Başkanı İsmail Akın, “Bu öğrenciler ile aramızda oluşan bağın gelişip, güçleneceğini ve ülkemize önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum” dedi. ?
UNUTULMAYAN DOSTLUKLAR
Yurt dışında yapılan işlerin, kurulan bağların küçükte olsa hiçbir zaman unutulmadığını belirten Moldova’daki Türk Okulları’nda eğitimcilik yapan Nasuh Güneş, “Bu durumu bir örnekle anlatmak istiyorum. Bu sene Türkiye’den Moldova’ya gelen arkadaşlarımızla beraber ziyaretlerde bulunduk. Bir ev ziyaretinde sırasında bir kadın, arkadaşımıza kendisini tanıdığı söyledi. Bu arkadaşımız ve oradakiler bu duruma şaşırdık ve nereden tanıdığına dair fikirler yürütmeye başladık. Bu kadın evin başka bir odasından Türkiye’ye geldiği bir dönemde, tanıdığı kişinin evinde kaldığı sırada çektiği, çerçeveletip duvarına astığı fotoğrafı getirdi ve bizlere gösterdi. Fotoğrafta tanıdığı arkadaşı gösterince, o tarihte yaşanan ziyareti zorda olsa hatırlayabildik. Ama o bayan kısa bir zaman diliminde olsa da kurulan bu ilişkiyi unutmadığını bizlere gösterdi. Buradan yola çıkarak yurt dışında yaptığımız işlerin unutulmadığını yaşayarak daha iyi görmüş oldum” dedi.
AKIN İÇİN ŞARKI SÖYLEDİLER?
Güneş’in konuşmasının ardından İsmail Akın’ın isteğiyle iki öğrenci Türkçe Olimpiyatlarında söylediği şarkıyı seslendirirken, iki öğrenci de öğrendikleri Karadeniz fıkralarını anlattı. ?Tekirdağ’da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları kapsamında ÇTSO ziyaret eden öğrencilere günün anısına plaket de verildi. ÇTSO Meclis Başkanı İsmail Akın ve Yönetim Kurulu üyelerinden plaketlerini alan öğrenciler, günün hatırası olarak toplu fotoğraf çektirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.