Ucuz güneş gözlüklerine dikkat!

Çerkezköy’de güneş gözlüklerinin optikçilerden çok market, ucuzluk merkezi ve pazar yerlerinde satıldığı görülüyor. Buralardan alınan gözlüklerin göz sağlığı açısından tehlikeli olduğunu belirten Özel Çerkezköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayhan Sandal, UV Korumalı C belgeli güneş gözlüğü yerine ucuz gözlük kullanılması durumunda,  gözde körlüğe kadar giden hastalıkların oluşabileceğini söyledi.

Ucuz güneş gözlüklerine dikkat!
27 Haziran 2011 Pazartesi 00:00

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için güneş gözlüğüne olan talepte artıyor. Bu talebin göz sağlığını koruyacak şekilde karşılanması gerekirken, Çerkezköylülerin daha ucuz olması nedeniyle market, ucuzluk merkezi ve Pazar yerlerinde satılan gözlüklere yönelmeleri daha büyük sorunları oraya çıkarıyor.
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ UV IŞINLARINI SÜZMELİ
Gözleri iyi bir şekilde koruması için güneş gözlüğünün UV ışınlarının en az %99’unu süzmesi gerektiğini söyleyen Özel Çerkezköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayhan Sandal, "İyi bir güneş gözlüğü pahalı olmak zorunda değildir, ancak mutlaka gözlük camlarının UV filtreleme özelliğinin olmasına dikkat edilmelidir. Bu açıdan, yalnızca Ultraviyole (UV) ışınlarını %99 oranında engelleyen, 400 nm’ye kadar UV absorbe etme özelliği olan ve ‘Kişisel Göz Koruması Standartları’na uygun olan güneş gözlüklerini tercih edilmelidir" dedi.
RENKLERİNE ALDANIP GÖZLÜK ALMAYIN
Güneşten kaynaklanan ultraviyole (UV) ışınları gözün mercek ve retinasına zarar verdiğini söyleyen Sandal, "UV ışınları çocukların ve erişkinlerin ilerideki yaşamlarında katarakt olmasına ve görmesini etkileyecek başka rahatsızlıklar yaşamasına neden olabilmektedir. Bu nedenle güneşe çıkarken baş ve gözlerin aşırı güneşten korunması çok önemlidir. Gözlük camının renginin koyu olması UV filtreleme kapasitesi ile ilişkili değildir. Güneş gözlükleri, renginin koyu olmasından değil, camlarına özel bir kimyasal madde eklenmesinden dolayı güneş ışınlarından korurlar. Benzer şekilde polarize camlar ve aynalı camların da, uygun şekilde üretilmiş ve etiketlendirilmiş olmadığı sürece, güneş koruyuculuğu yoktur" şeklinde konuştu.
GÖZÜ EN İYİ KORUYAN GÖZLÜK HANGİSİ
Geniş camlı, yüze iyi oturan ve göze yakın yerleşen gözlükler en iyi korumayı sağladığını belirten Sandal, "Yanları siperli gözlükler çevresel ışınlara karşı koruma da sağlar. Çocuklar için en uygun gözlükler, plastik kırılmaz cam ve çerçeveli gözlüklerdir. Numaralı gözlük ya da lens kullananların güneş gözlükleri de numaralı olmalıdır. Kontak lensler UV koruması sağlamaz, dolayısıyla kontak lens kullananlar da güneş gözlüğü takmalıdır.
10.00-15.00 arasındaki süre güneş ışınlarının en tehlikeli olduğu zamandır" diyerek sözlerine devam Sandal, "Yüksek rakımlı yerler, plajlar, karla kaplı alanlar ve geniş su birikintileri ultraviyole ışınlarına maruz kalma derecesini önemli ölçüde artırır. Güneş gözlükleri gözleri direkt olarak güneşe bakmanın verebileceği ciddi zararlardan korumaz" ifadelerini kulandı.
GÖZLÜKTE KALİTEYİ FİYAT BELİRLEMEZ
Son olarak güneş gözlüklerinin geniş bir fiyat yelpazesinden insanlara ulaştırıldığını hatırlatan Op. Dr. Ayhan Sandal, "Çok ucuza gözlük bulunabileceği gibi mücevher fiyatına gözlükler de satılmakta. Gözlüğün kalitesini fiyatı belirlemiyor, önemli olan camlarının UV filtreli olup olmadığı, bunun için pahalı bir gözlük almak gerekmiyor ama sokak tezgahlarında satılan gözlüklerin hemen hiçbirinde bu özellik bulunmuyor" şeklinde konuştu.
İŞPORTADA SATILAN HAZIR OKUMA GÖZLÜKLERİ TEHLİKE SAÇIYOR
Tezgahlarda, bujiterilerde satılan gözlüklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Gözde Optik İşletmecisi Optisyen Emre Buluş,"Ülkemizde numaralı gözlükler reçetesiz satılamaz. Ancak pazarlarda, ucuzluk merkezlerinde, işportada hazır numaralı gözlükler satılmaktadır. Bu gözlükler çoğu zaman uzak doğu Çin menşelidir. Sosyal Güvenlik Kurumları bu gözlükler müşteriye verildiğinde sözleşmelerini fesih etmektedir. Gözün ve yüzün yaralanmalara karşı korunması ve emniyeti çok önemli bir husustur. Cam olan güneş gözlüklerinde hammadde olarak pencere camı hammaddesi kullanılmaktadır. Bu malzeme çok kırılgandır. Optik camlar pencere camlarına göre 6 kat daha basınca karşı dirençlidir. Kırıldığında dağılarak göze zarar vermezler. İşporta gözlüklerinde bu risk çok yüksektir.  Ucuz diye alınan gözlükler, gözlerde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu yüzden tasarruf yapayım derken, sağlığınıza zarar verip vermediğinizi de düşünmek zordasınız" dedi.
GÖZLÜK ALIRKEN UZUN DÖNEMDE MAKSİMUM KORUMA DÜŞÜNÜLMELİ
Güneş gözlüğü satın alırken, uzun dönemde gözlerin sağlığını maksimum koruyacak güneş gözlüklerinin seçilmesi gerektiğini söyleyen Buluş, "20 lira verip gözlerine zarar veren bir gözlüğü bir sene kullanacağımıza, 150 lira verilip gözlerini en iyi şekilde koruyan bir gözlüğü 4-5 sene kullanabiliriz. Ayrıca, kaliteli bir gözlük alırken de türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi veya standarda uygunluk (TSE) markası olanlar tercih edilmelidir" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.