Üniversite tercih sürecini değerlendirdi

Özel Çerkezköy Uğur Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa üniversite tercih süreciyle ilgili bir takım açıklamalarda bulundu

Üniversite tercih sürecini değerlendirdi
20 Temmuz 2016 Çarşamba 16:01

TERCİHLER 26 TEMMUZ - 2 AĞUSTOS ARASINDA
Özel Çerkezköy Uğur Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa üniversite tercihlerinin 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını belirtirken “ Öğrencilerin tercih yapmadan önce mutlaka http://www.osym.gov.tr adresinden 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu inceleyerek tercihlerini belirlemeleri gerekmektedir” dedi.
 
TERCİH İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
 
Öğrencilerin 24 tercih hakkı bulunduğunu belirten Küçükkısa “Öğrenciler tercihlerini Başvuru Merkezlerine başvurularak yapabilecekleri gibi, T.C. Kimlik numarası ve ÖSYS şifresi ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilirler. Tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak yapan adayların sorumluluğu kendilerine ait olacaktır” dedi.
 
TIP, HUKUK, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK BÖLÜMLERİNDE BARAJ KAÇTIR?
 
2015 ÖSYS ile birlikte Tıp ve Hukuk bölümlerine başarı sırası barajı getirildiğini belirten Küçükkısa “2016 ÖSYS ile birlikte aynı uygulama mühendislik bölümlerinde de (Su Ürünleri, Ziraat ve Orman Mühendislikleri hariç) başarı sırası barajı getirilmiştir. Bu bölümleri tercih edebilmek için başarı sırası barajı şu şekildedir:  Tıp bölümlerini tercih edebilmek için; MF 3 Puan türünde en düşük 40 bininci başarı sırasında olmak, Hukuk bölümlerini tercih edebilmek için; TM 3 Puan türünde en düşük 150 bininci başarı sırasında olmak, Mühendislik bölümlerini tercih edebilmek için; MF 4 Puan türünde en düşük 240 bininci başarı sırasında olmak. Mimarlık bölümlerini tercih edebilmek için; MF 4 puan türünde en düşük 200 bininci başarı sırasında olmak.
 
TERCİH LİSTESİ OLUŞTURURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
 
Tercih listesi oluşturulurken puandan önce, Türkiye’deki başarı sırasının göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Küçükkısa “Bir önceki yıldaki başarı sıraları size bu konuda yardımcı olabilir. Her yıl sistem ya da sayılar değişse de başarı sıraları bize en sağlıklı göstergeyi sağlar. Kesin tahmin yürütmek veya bire bir kıyaslamak arz-talep dengesine göre her sene değişeceğinden söz konusu değildir. Bu sebeple sene başında hedeflediğiniz programları tercih etmek için, ÖSYM veri analizlerini çok iyi inceleyin ve bir uzmandan destek alın. Alternatifli bir tercih listesi oluşturulmalıdır. Tek bir üniversite ya da bölüm üzerine odaklanılmamalıdır” dedi.
 
PUANLAR HER YIL FARKLILIK GÖSTERMEKTEDİR
 
Öğrencilerin bir bölüme takılıp kalmaması gerektiğini belirten Küçükkısa “İstediğiniz bölüm ile ortak özelliklere sahip, başka bölümlerin de olup olmadığını da araştırıp, geçişli bölümleri de göz önünde bulundurarak tercih listenizde alternatif yaratın. Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın. Zira puanlar her yıl farklılık göstermektedir. Bu nedenle bir önceki yıl, sizin bu sene sahip olduğunuz puanla öğrenci alan bir bölümün başarı sırası, sizin bu yıl ki başarı sıranızdan farklı olabilir. Bu yıl edindiğiniz başarı sırası ile alternatifli olarak oluşturduğunuz listedeki bölümlerin başarı sırasını karşılaştırmak size doğru tercih yapmanız noktasında en sağlıklı bilgiyi verecektir.
 
ÖNEMLİ OLAN PUAN ÜSTÜNLÜĞÜDÜR
 
“Alternatifli olarak oluşturduğunuz tercih listesinden, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, eleme yöntemiyle listenizi son haline getirin” diyen Küçükkısa “ Tercihlerinizi yaparken ilk altı tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat etmelisiniz. Tercih listenizde kendi başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra ise, kendi başarı sıranıza yakın ve denk on ya da on iki tane tercih yapmalısınız. Önemli olan tercih sırası değil, puan üstünlüğüdür. (Örneğin, puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil; puanı yüksek olan kişi yerleştirilir.)” dedi.
 
SON TERCİH İSTENİLEN TERCİH OLMALI
 
Yazılan son tercihin öğrencinin gitmeyi düşündüğü üniversite ve bölüm olması gerektiğini belirten Küçükkısa “Son olarak da son altı veya sekiz tercihinizde girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden, inebildiğiniz başarı sırasına kadar tercihlerinizde yer vermelisiniz. Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz son üniversite ve bölüm olmalıdır. Unutmamak gerekir ki, kayıt yaptırmayacağınız bir programa yerleştirildiğinizde, kayıt olmasanız dahi bir sonraki yıl sınava girdiğinizde puanınız düşecektir” dedi.
 
TERCİH DÖNEMİNİ SON GÜNÜNE KADAR KULLANINIZ
 
Tercih listesinde Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara yer verilmediğini belirten Küçükkısa “Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan lisans programları, tercih kılavuzunda Tablo- 5’ te yer alır. Bu programlara başvuru yapmak için, bizzat okula sınav sonucunuz ile başvuru tarihlerinde gidebilirsiniz. Hem merkezi yerleştirme ile yerleştirildiğinizde ve hem de Özel Yetenek Sınav sonucunda başarılı olarak okula giriş imkanına sahip olduğunuzda, ikisinden birini tercih etmek size kalmıştır. 2016 ÖSYS’ de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2017 ÖSYS’ de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2015 ÖSYS’ de merkezi yerleştirme ile (Açıköğretimin kontenjanlı-kontenjansız bölümleri ve Sınavsız Geçiş hariç) yerleştirilirseniz, 2017 ÖSYS’ de puan kaybı yaşarsınız.  Tercih dönemini, açıklanan tarihleri göz önünde bulundurarak, son gününe kadar kullanınız” dedi.
 
Özel Çerkezköy Uğur Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa üniversite tercihleri için öğrencileri bir takım ipuçları verdi.
 
ÖSYS TERCİHLERİ İÇİN İPUÇLARI
 
Küçükkısa “Tercih stratejilerinde her yıl bazı değişiklikler olsa da, tercih mantığı ve tercih yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar aynıdır.  ÖSYS baraj puanları itibaren lisans programları için 180, önlisans ve kontenjansız açıköğretim programları için ise 150 olarak belirlenmiştir. Her geçen yıl barajı geçen ve sınava katılan öğrenci sayısındaki artış ve kontenjan sayılarının yükselmesi tercih yapılırken dikkatli olunması gerektiğini kanıtlamaktadır. Bu şartlar altında daha sağlıklı ve hedefine ulaşan tercihler yapabilmek için aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir.  Kendi ilgi ve beklentilerinize uygun bölümleri tercih ediniz” dedi.
 
KENDİNİZİ TANIYIN
 
Tercih yaparken ÖSYS puanını göz önünde bulundurarak tercih yapılması gerektiğini belirten Küçükkısa “Rakipleriniz içinde aldığınız yer sizin girebileceğiniz üniversiteleri sınırlar, bu nedenle öğrenciler genelde puanlarının uygun olabileceği bölümleri tercih etme eğiliminde olurlar. Fakat doğru olan bu gerçeği göz ardı etmeden kişilik özelliklerinize, beklentilerinize uygun, severek yapabileceğiniz ve kendinizi gerçekleştirebileceğiniz bölümleri ve meslekleri seçmeye çalışmak olmalıdır. Kendinizi tanıyın. Eğer ilgi ve yeteneklerinizin farkında olursanız yeterliliklerinizi ve eksikliklerinizi bilirseniz daha sağlıklı ve doğru tercihler yapabilirsiniz. Bunun için profesyonel destek almaktan çekinmeyin” dedi.
 
BİR TABLO HAZIRLAYIN
 
Öğrencilerin okumak istediği bölüm ve üniversiteleri mutlaka araştırması gerektiğini belirten Küçükkısa “ Türkiye’deki bütün üniversite ve bölümlerle ilgili bilgi sahibi olma şansınız olmayabilir. Fakat, üniversite tanıtım günleri ve web sayfaları sizlere yol gösterecektir. Örneğin;  Aynı bölümde iki farklı üniversite seçeneğiniz var. Bu durumda bölümlerin ders içeriklerini, bulabiliyorsanız akademik yayın sayılarını ve akademisyenlerinin en azından unvanlarını inceleyebilirsiniz. Elde ettiğiniz verileri değerlendirmek için bir tablo hazırlayın. Tercih süresince kafanızdaki üniversite ve bölümlerle ilgili edindiğiniz bilgileri düzenli bir şekilde artıları ve eksileri göz önüne alarak sıralarsanız, sağlıklı tercih yapmanız kolaylaşacaktır” dedi.
 
ERASMUS OLUP OLMADIĞINI ÖĞRENİNİZ
 
Üniversitenin bulunduğu şehrin, sosyal ve ekonomik imkanlarının, yaşam kalitesinin, pahalılığının, yurt imkanlarının da incelenmesi gerektiğini belirten  Küçükkısa “ ÖSYM tercih kılavuzunu inceleyiniz.     Yeni açılan bölümleri, okulların ve bölümlerin özel koşullarını, yerleştirme önceliklerine bakarak değerlendirebilirsiniz. Okulun uluslararası değişim programlarının (Socrates-Erasmus) var olup olmadığını öğreniniz.  Unutmayın ki ileride iş hayatına başlarken yurt dışı deneyimine sahip olmanız ve yabancı dil becerinizin gelişmiş olması size diğer adaylar karşısında avantaj sağlayacaktır” dedi.
 
MUTLAKA PROFESYONEL YARDIM ALIN
 
“İstediğiniz bölümün veya mesleğin Türkiye’deki ve Dünya’daki istihdam koşullarının girişim süreci, gelecekteki durumu ile ilgili bilgi almaya çalışın” diyen Küçükkısa “ Mesleğin ya da bölümün durumunu değerlendirirken beş altı yıl sonrasını (mezuniyet yılını) göz önünde bulunurun. Örneğin; şu anda ataması yapılabilen bir öğretmenliğin beş yıl sonra yeterince ataması olmayabilir. Tercihlerinizde objektif olun, duygusal tercihlerde bulunmayın. Arkadaş ve dostlarınıza uygun olan şehirler, üniversiteler ya da bölümler size uygun olmayabilir, size yetmeyebilir ve sizi mutsuz edebilir. Mutlaka profesyonel yardım alın” dedi.
 
KARİYER PLANI YAPIN
 
Uzmanlaşmış rehberlik birimlerinden, kariyer merkezlerinden yardım alarak kafalardaki sorulara daha hızlı, etkin ve sağlıklı cevaplar bulunabileceğini belirten Küçükkısa “Yatay veya Dikey Geçiş yapabilmek, ÖSYS’ de başarıyı yakalamaktan kolay değil, hatta daha zordur.  Dolayısıyla Yatay veya Dikey Geçiş düşüncelerine güvenerek tercihlerinizi yapmamalısınız. Geleceğiniz için kariyer planı yapın.  Unutmayın ki üniversite diploması size bütün iş kapılarını açmayacaktır. Uzmanlaşabileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz çalışma ortamlarına ve imkanlara sahip üniversite ve bölümleri önceleyiniz” dedi.
 
EBEVEYNLERİNİZİN MESLEĞİ SİZE UYGUN OLMAYABİLİR
 
Küçükkısa “Ebeveynlerinizin mesleklerini çok severek ve başarıyla yapıyor olması bu mesleği sizin de çok severek ve başarıyla yapabileceğiniz anlamına gelmez. Sadece maddi beklentilerinizi karşılayacağını düşündüğünüz meslekleri seçmek sağlıklı bir yaklaşım değildir. Maddi beklentilerin karşılanması da göz önünde bulundurulması gereken önemli kriterlerden biridir, fakat yeterli kriter değildir. Unutmayın kişiler kendilerine uygun olmayan mesleklerde başarılı olamadığı için çok para kazanma imkanı da bulamaz” dedi.
 
ÖNEMLİ OLAN YAPTIĞINIZ MESLEĞİN EN İYİSİ OLMAYA ÇALIŞMAKTIR
 
Kolaycılığa kaçılmaması gerektiğini belirten Küçükkısa “İyi bir üniversite ve iyi bir akademik eğitim, mesleğinizin en iyisi olmak yolunda sizi avantajlı konuma getirecektir. Ama çok çalışır ve kendinizi geliştirirseniz, istediğiniz üniversitede ve şehirde okuyamamak bir dezavantaj olmaktan çıkar. Bir yere gireyim de neresi olursa olsun düşüncesi size geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Fakat uzun vadede bütün mesleki yaşantınızı göz önünde bulundurarak hareket etmeli ve kolaycılığa kaçmamalısınız. Kırk yıl sırtınızda taşıyacağınız bir meslek değil, kırk yıl sizi sırtında taşıyacak bir meslek seçin” dedi.
 
UĞUR LİSESİ BAŞARILAR DİLİYOR
 
Özel Çerkezköy Uğur Temel Lisesi Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa açıklamalarının sonunda ise “Özel Çerkezköy Uğur Temel Lisesi olarak tercih sürecinde ve sonrasında tüm öğrencilere başarılar diliyoruz” dedi.
 
Haber: Uğur Can Avcılar
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.