Ürün verimi 113 kg arttı

19 Haziran'da başlayan 2007 yılı hasat dönemi tamamlandı. Tarım İlçe Müdürü Recep Demirbağ, diğer yıllara göre iklimsel özelliklerden dolayı en az 15 gün önce başlayan hasat döneminin tamamlandığını belirterek, bu yılki ortalamanın 430 kg. civarında olduğunu kaydetti.

Ürün verimi 113 kg arttı
13 Temmuz 2007 Cuma 08:03

Çerkezköy'deki hasat döneminin 5 Temmuz'da sona erdiğini belirten İlçe Tarım Müdürü Recep Demirbağ, "Buğdayın çiçeklenme öncesi ve süt olum dönemlerinde düşen yağışlardan dolayı (metrekareye toplam 70-80 litre, dekara düşen toplam 70-80 ton yağışlar sonucunda) 2006 yılına göre dekarda 113 kg.'lik bir artış olmuştur. Yani 2007 yılında ilçemizde buğday rekoltesi dekarda 430 kg. gerçekleşti" dedi.

2006 YILINA GÖRE DEKARDA 113 KG. ARTIŞ VAR

Buğdayın çiçeklenme ve süt olum dönemlerinde düşen yağışlardan dolayı geçtiğimiz yıla göre ürün veriminde artış olduğunu belirten Çerkezköy Tarım İlçe Müdürü Recep Demirbağ, "2007 yılı hasat dönemi (buğday, arpa, yulaf, tritikale) sona erdi. Diğer yıllara göre iklimsel özelliklerden dolayı en az 15 gün önce yani 19 Haziran'da başlayan hasat sezonu 5 Temmuz'da sona erdi.

Özellikle 1, 2 Mayıs ve 19, 20, 21, 23 ve 24 Mayıs tarihleri arasında buğdayın çiçeklenme öncesi ve süt olum dönemlerinde düşen yağışlar dolayısı ile (metrekareye toplam 70-80 litre, dekara düşen toplam 70-80 ton yağışlar sonucunda) 2006 yılına göre dekarda 113 kg'lik bir artış olmuştur. Yani 2007 yılında ilçemizde buğday rekoltesi dekarda 430 kg. gerçekleşti. 2006 yılında ise bu ortalam 317 kg. civarındaydı.

DANE KAYBI KABUL EDİLEBİLİR DANE KAYBI ORANINI ALTINDA OLDU

Toplam 27 biçer döverin yer aldığı hasatta dane kaybı kabul edilebilir dana kaybı oranı olan (2007/1 nolu genelge) %1.5 oranının altında gerçekleşmiştir. Müdürlüğümüz teknik elemanlarca yapılan denetimler sonucunda 85 bin dekar alanda en az dane ve sap kaybı ile tekniğine uygun olarak ürünün biçilmesi sağlanmıştır.

Yeni etkin bir çalışma sonucunda hububat 1. derece zararlısı olan süneye karşı kimyasal ilaçlama tarihi zamanlama olarak en uygun tarihte yaptırılmıştır. Bunun sonucunda buğday alımlarında gerek tüccar gerekse Saray Toprak Mahsülleri Ofisi'nce süne tahribatından hiç söz edilememiştir. Yine özellikle pas hastalıklarına ve küllenme gibi mantari hastalıklara karşı da tam zamanında yapılan ilaçlama sonucunda bu yıl buğdayda kalite olarak en yükse değer yakalanmıştır. Özellikle ilçemizde ekiliş oranı 85 çeşitleri verim, kalite ve standart bakımından öne çıkmıştır.

Önümüzdeki yıllarda da çiftçilerimizin pehlivan flamura 85 ve dropya (tareks) tarafından tescil edilmiş çeşitlerin ilçemiz topraktan açısından en uygun çeşitler olarak kabul görmüştür" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.