Verem Haftası etkinlikleri

Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi'nden yapılan bir açıklamayla 2-8 Ocak tarihleri arasındaki kutlanan "Verem Haftası" nedeniyle kamuoyu bilgilendirildi. Dr. Nurcihan Başkent, verem hastalığının çok tehlikeli bir hastalık olduğunu ancak doğru tedavi ile bu hastalığın kötü sonuçlar doğurmasının önüne geçildiğini söyledi

Verem Haftası etkinlikleri
08 Ocak 2011 Cumartesi 00:00

Çerkezköy Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Nurcihan Başkent 2-8 Ocak tarihleri arasında etkinlikler düzenlenen 'Verem Haftası' nedeniyle yaptığı açıklamada, "Verem hastalığı  bulacıdır, öldürür ancak en iyi yanı doğru tedavi ile sonuç yüz güldürücüdür" dedi.
    Çerkezköy'de 20 verem hastası bulunduğunu belirten Başkent, bu hastalara doğrudan gözetime tabii tedavi uygulandığını söyledi. Başkent, "Hastalarımız aile hekimleri tarafından takip ediliyor. Hastalanan kişinin öngörülen tedaviyi sağlık personeliyle  işbirliği içinde tamamlaması hem kendisi hem yakın çevresindekiler için son derece önemlidir" dedi.

1947 YILINDAN BERİ
    Verem Hastalığı ve Haftası hakkında bilgi veren Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi Nurcihan Başkent şunları kaydetti:
"İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biride veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koçh adında bir Alman doktoru bulmuştur. Onun için verem mikrobuna Koch Basili de denir. Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır. Ölüme neden olur.
    3-9 Ocak tarihleri arasındaki hafta Bakanlar Kurulu kararıyla 1947 yılında bu yana "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası' olarak kabul edilmektedir. Ancak hastalığın yaygınlığı ve kurulan derneklerin "Veremle Savaş" adını taşıması, daha çok "Veremle Savaş Haftası" olarak anılmasına yol açmıştır. Bu hafta içinde toplum sağlığını tehdit eden bu hastalıkla ilgili çeşitli bilgilendirme ve duyarlılaştırma etkinlikleri yapılmaktadır.
    Ülkemiz dünyada tüberkülozun orta dercede yaygın olduğu ülkelerden biridir. Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana ülkemizde son derece etkili bir verem savaşı yapılmıştır. Ancak tüberküloz göçler gibi nüfus hareketlerine bağlı olarak yine de ülkemizde kontrol altında tutulması gereken bir hastalıktır. 1947 yılından itibaren kutlanılan verem haftası, 2011 yılında 2-8 ocak tarihlerinde icra edilmektedir. Hafta nedeniyle ilimizde de çeşitli etkinlikler planlandır."

VEREMDEN KORUNMAK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
1- Havasız yerlerde kalmamalıyız.
2- Dengeli beslenmeliyiz.
3- B.C.G. Verem Aşısı yaptırmalıyız.
4- Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız.
5- Veremli hastanın tabağından yemek yememeli, bardağından su içmemeli, kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız.
6- Öksüren, hapşıran insanlardan uzak durmalıyız.
7- Açık ve temiz havada dolaşmalıyız.

VEREM HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
1-Geceleri terleme ve hafif ateşlenme
2- Kesik kesik öksürükler
3- Halsizlik ve devamlı yorgunluk hali
4- İsteksizlik
5- İnsan vücudunda zayıflama belirir. (Zayıflama iki ay içerisinde yavaş sonraki aylarda daha hızlı görülür.)

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.