Verimlilik ve girişimcilik konusu anlatıldı

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu tarafından 'Verimlilik ve Girişimcilik' konulu bir panel düzenlendi

Verimlilik ve girişimcilik konusu anlatıldı
28 Nisan 2015 Salı 16:56

 İLGİ YETERSİZDİ

Pazartesi saat 14.00'da ÇEMYO Konferans Salonu'nda düzenlenen panele katılım az olurken, NKUTEK Genel Müdürü Prof.Dr. Bülent Eker, Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Aysun Sağbaş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, HEMA Endüstri Holding Bakım Departmanı Müdürü Göktuğ Yalçın konuşmacı olarak katıldı. Panelistlerin dışında programda Tekirdağ Vali Yardımcısı Adil Karataş, ÇEMYO Müdürü Yardımcı Doç. Dr Ercan Buluş AK Parti Tekirdağ Milletvekili ikinci sıra Adayı Ayşe Doğan, ÇOSB Halkla İlişkiler Müdürü Gökhan İnce yer aldı.

VERİMLİLİK ARTIŞINI ETKİN ÇALIŞARAK SAĞLAYABİLİRİZ

Panelde ilk konuşmayı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aysun Sağbaş, yaparken verimliliğin ne olduğu, endüstride verimlilik ve verimlilik ne değildir konularında katılımcılara bilgiler verdi. Sağbaş sunumunda, “Verimlilik doğru ürün ve hizmeti doğru kalitede, doğru hızda , doğru miktarda, doğru zamanda kuruluşa yüksek katma değer sağlayarak doğru kaynaklarla doğru biçimde çevreye zarar vermeden üretmektir. Verimlilik artışını maliyetleri azaltarak, daha süratli çalışarak, büyümeyi başararak, etkin çalışarak, kısıntıya giderek karşılayabiliriz” dedi.

VERİMLİLİK DÜZEYİ REKABET GÜCÜNÜ BELİRLER

Verimlilik düzeyinin bir ülkenin rekabet gücünü belirlediğini belirten Sağbaş, "Endüstri verimliliğinin kişi başı milli gelirde artışa etkisi vardır. Çalışanlar daha iyi çalışma koşullarında ve daha ısa çalışma süresinde daha çok ücret alır. İşveren yeni yatırım imkanları sağlayacak kaynaklar sağlar. Üretici daha ucuz maliyetle yüksek kazanç elde eder. Ülke sağlıklı bir büyüme ile hızla kalkınır. Verimlilik düzeyi ülkenin rekabet gücünü belirler. Verimlilik artışı istihdamı artırır" ifadelerini kullandı.

ENERJİ EN ÇOK SANAYİDE TÜKETİLİYOR

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aysun Sağbaş'ın konuşmasının ardından Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal bir konuşma gerçekleştirdi. Akçal, enerjinin en çok kullanıldığı sanayi bölgelerinden biri olan Tekirdağ ve Çerkezköy Sanayi Bölgelerini ele alırken "Enerji en çok sanayide tüketiliyor. Tüketilen enerji miktarının üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmaya ve sosyal refahı engellemeden en aza indirilmesini enerji verimliliği denir. Ülkemizde 2009 yılında 29 bin 905 enerji ithalatı yapılırken, bu rakam 2014 yılında 54 bin 906 olmuştur. Ülkemiz enerji tüketiminin sektörel dağılımındaki en büyük bay ise sanayi sektörüne aittir" dedi.

TEKİRDAĞ EN ÇOK ELEKTRİK TÜKETEN 5. İL

Tekirdağ'ın Türkiye genelinde en çok elektrik tüketen 5. il statüsünde olduğunu belirten Akçal "Dünyada elektrik tüketimi ortalama 0,29 birimken Türkiye'de 0,38 birim enerji tüketimi yapılıyor. Dünyada, Japonya 9, ABD 25, Yunanistan 20 birim tüketim gerçekleştiriyor. Bizim de bu ortalamalara düşmemiz için bir an önce toparlanmamız gerekiyor. Türkiye geneline baktığımızda ise en çok elektrik tüketen 5’nci İl Tekirdağ" ifadelerini kullandı.  

 TEKİRDAĞDA 1485 SANAYİCİ VAR

Sanayi Bölgelerinden alınan rakamsal istatistiklere de değinen Akçal "Tekirdağ'da 1485 tane sanayici var. Sanayi Sicil Kanunu kapsamı dışında kalan ve sanayi siciline kaydı olmayan firmalarla birlikte bu rakamın yaklaşık 2 bin 500 civarında olduğu düşünülmektedir. Ülkemizde sanayi siciline kayıtlı sanayicisi sayısı ise 120 bin civarındadır. Bu konuda Kalkınma Ajansı desteklerinde de istifade ederek, ücretsiz ilimizde talepte bulunan tüm firmaları kapsayacak ücretsiz enerji taraması uygulaması yapılmaktadır. Tekirdağ’da Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlarının katılımı ile bir toplantı yapılarak konu hakkında bilgilendirme ve çalışma yapılarak enerji verimliliği kampanyası başlatılmıştır" dedi.  

KATILIMIN AZ OLMASI TEPKİ TOPLADI

Düzenlenen panel aynı zaman ÇEMYO konferans salonunun da ilk etkinliği oldu. Salondaki havalandırma eksikliği ve okuldaki derslerin iptaline rağmen katılım az oldu.

Haber: Uğur Can Avcılar

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.