Vurgun meclisin ana gündem maddesi oldu

Çerkezköy Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısını dün Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında gerçekleştirdi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın Çerkezköy kamuoyuyla paylaştığı belediyedeki vurgun olayının yankıları mecliste de sürdü.

Vurgun meclisin ana gündem maddesi oldu
Tamer Avcılar
Tamer Avcılar
03 Temmuz 2019 Çarşamba 15:45

“ÖDÜN VERMEDEN KAMUOYUNA ANLATTIM”
Çerkezköy Belediyesi 2019 mali yılı Temmuz ayı olağan meclis toplantısı, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında gerçekleştirildi. Meclise mazeret bildiren Nedim Yılancı, Erkan Zümbül katılmazken, meclis öncesi MHP tarafından Çerkezköy Belediyesi’nde İmar ve Emlak Servisi’nde ortaya çıkan ve yolsuzlukla ilgili verilen önerge okundu. Önergenin okunmasının ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Üzüntüsünü bizlerle paylaşan meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Önergenizde kendi imkanlarınızla detayları öğrendiğinizi ifade etmişsiniz. 14 Haziran tarihinde ben yaptığım açıklamada canlı yayında kendim bizzat bunları kamuoyu ile paylaştım. Kısacası tarafımdan meselenin özüne dair tüm açıklamaları şeffaf ve tarafsız bir şekilde asla ödün vermeden tüm kamuoyuna anlattım” dedi.
47 DOSYADA USULSÜZLÜK TESPİT EDİLDİ
Akay, “ Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu ve idari soruşturma ise sürüyor. Konuyu savcılık bizim bizzat suç duyurusunda bulunmamız sonrası gündemine almıştır. Konunun özünü doğru anlatıp, kamuoyunu doğru bilgilendirmemiz gerekiyor. Bu konu sadece siyasi partilerin iç meseleleri değildir. Burada sahte evrakla tahakkuk fişleri sahte tahsilat fişleri ile Çerkezköy Belediyesi İmar Müdürlüğüne teslim edilerek sahtecilik yapılan 47 adet ruhsat dosyasından bahsediyoruz. Konunun özü Çerkezköy Belediyesinden sahte evrakla ruhsat ve iskan almaya çalışan organizasyonu tespit ederek geriye doğru taramalarda sonuca vardık. İşin özünde ruhsat almaya gelen ruhsat sahibi dosyası oluşturuluyor. Oluşturulmaya başlandığında bu ruhsat dosyasına sahte tahakkuk fişi tahsilat fişleriyle bunu bizzat dosyaya teslim ederek ruhsat almaya çalışan bizzat dosyayı alarak sahte belgeleri belediyeye teslim ederek ruhsat ve iskan alan dosyalardan bahsediyoruz. Ruhsat ve iskan aşamasında alınmadan teslim edilen evraklardan yola çıkarak tespit başlamış, geçmiş kayıtlarda da bunların varlığı var mıdır diye komisyon kurup bugünlere gelmiştir” dedi.
10 DOSYA SAHİBİ PARASINI ÖDEDİ
Bugüne kadar taranan 2019 dosyalarında iki, 2018 dosyalarında 30, 2017 dosyalarında bir olmak üzere toplam 33 dosyanın tespit edildiğini kaydeden Akay, “2015 yılının tamamına bakılmıştır ve işlem çıkmamıştır. 2016 yılının son üç ayı kaldı ve bununla ilgili tarama devam ediyor. İskan’da ise 2019 yılında üç, 2018 yılında üç, 2017 yılının tamamında ise hiç çıkmadı. 2016 yılından 2000 yılına kadar taramalar tek tek devam edecek. Kısacası tüm dosyaları sil baştan kontrol ediyoruz. Çerkezköy Belediyesini sahte evrak ile ruhsat ve iskan almaya çalışan dosya sahiplerini ortaya çıkartacaktır. 47 dosya ile ilgili her şey savcılığa teslim edilmiştir. Eksik yatanların bir an evvel yatırılmasını aksi takdirde iskan ve ruhsatlarının iptal edileceğini de kamuoyu ile paylaşmıştık. 47 dosyadan bu güne kadar 10 tanesi eksik yada yatmayanı belediye hesabına yatırmıştır. Geriye kalan 37 dosya sahiplerini de bedellerini yatırmalarını bekliyoruz. Aksi takdirde ruhsat ve iskan işlemleri bu hafta içinde başlayacaktır. Eksiklerini tamamlasınlar. 47 dosyanın savcılıktaki işleri de devam ediyor” dedi.
“ŞANS ESERİ ÖĞRENİLDİ”
Akay’ın ardından konuşan MHP’li meclis üyesi Koray Önsel, “Bu olay denetim sırasında değil şans eseri bir memurun fark etmesiyle ortaya çıkıyor. Bugün belli olmasaydı, belki 3-4 yıl daha devam edecekti. Bizim burada görevi ihmal noktasında da olay budur. Bu devam da edebilirdi. Mesuliyet sahibi kişilerin hiç mi sorumluluğu yoktur. 2018 yılında böyle ciddi bir düşüş var diyip, nasıl olabilir diyebilirdi. Üstüne gidebilirdi. Tespitimiz daha farklı olurdu. Denk gelmiş ki bu olay açığa çıkmış. Biz tüm siyasi partilerden meclis üyelerinin ağırlıkta olacağı bir komisyon kurulmasından yana olduk. Çünkü komisyon kurulsa denetlese herkesin içi rahat ve şeffaf olur. Artık kamuya gitmiş, herkes haberdar. Savcılık süreci takip ediyor” dedi.
“BİZLER İÇİN TEK MAĞDUR ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ”
“Bizim tartışacağımız bir konu varsa o da Çerkezköy’ün Belediyesinin mağduriyetidir” diyen CHP’li meclis üyesi Bulut Becerik, “Çerkezköy Belediyesi’nin yaşanan süreçte mağdur olup olmadığı aşikar. İlk mağdur olan Çerkezköy Belediyesi. Hangi siyasi partiye mensup olursak olalım amacımız Çerkezköy Belediyesi’nin mağduriyetini gidermek, hak, hukuk ve hakkaniyeti sağlamaksa bilgi kirliliğini ortadan kaldırmamız lazım. Sayın başkanımıza, belediyeye ve bize yöneltilen 2 suçlama var. Toplumumuzun genel hastalığı teknik konularda bilgimiz olmamasına rağmen çok fazla fikrimizin olması. Neden beklendi? Neden dosya hazırlandı? Suçüstü yapılabilir miydi? Yurtdışı çıkış yasağı konulabilir miydi? Bunlar belediye başkanının tasarrufunda olan bir şey değildir. Ceza hukukunda bir usül vardır. Şayet sayın başkan veya komisyon tespitleri savcılığa eksik yansıtıldıysa bu bir tartışma konusudur ama ne görüldü, hepsi savcılığa aktarıldıysa artık süreci yönetmek sayın savcılık makamındadır. Şikayetten önce veya sonra bu konuda kimsenin bilgisi yok. Söz konusu arkadaş yurtiçinde midir? Yurtdışında mıdır? Bunların hepsini savcılık tartışacak. Siyasi beklentilerle suyu bulandırırsak toplum bunu çok daha farklı algılıyor. İkinci husus yanlış aktarılan mağduriyet konusu. Ben size kesinlikle katılmıyorum. Bizler için tek mağdur Çerkezköy Belediyesi. Sahte belgeler var ama bu sahte belgeler neticesinde menfaat gözeten üçüncü kişiler var. Sahte bir belge ile sonuç itibariyle hak sağlamışlar. İlgili kişiler başkanın örnek verdiği gibi 47 kişinin içerisinden 10 kişiden bahsetti. Bu konuda bir hak kaybı varsa bu Çerkezköy Belediyesi’nden kaynaklanan bir hak kaybı değildir. Sait Bey sizin dediğiniz gibi ‘Birine para verdiniz, o gitti başkasına verdi’ Sayın Sait Bey hırsızın hiç mi suçu yok. Bu konuda bir hak kaybı varsa, bu parayı ödediğinizi iddia ediyorsanız, Çerkezköy Belediyesi’nin kasasına bu para girmediyse, bu parayı tekrar ödersiniz, sonrasında mağdur sıfatıyla savcılık makamında yer alırsınız. Bu tartışmalar konunun özetinden kopmamıza sebep oluyor” diye konuştu.
“MECLİS ÜYESİ SIFATI İLE KONUŞMANIZI RİCA EDERİM”
 AK Partili İrfan Ak’ın “Bu konuda bir mağduriyet var. Siz ruhsat harcını istiyorsunuz, müteahhit yok, burada vatandaş mağdur olacak” demesinin üzerine Belediye Başkanı Vahap Akay, “Öneriniz nedir?” sorusuna İrfan Ak  “Şöyle bir mekanizmanız yok mu? Günübirlik bu hesapları kontrol edebileceğiniz. Çekirge 1 sıçrar, 2 sıçrar diyerek bu iş çözülmez” sözü üzerine Başkan Akay, “25-30 senelik bir usulden bahsediyoruz. Usulün eksikliği var bunu kabul ediyorum. Ancak, bu saatten sonra benim tespit ettiğim 47 dosya var mı? Var. O yada bu şekilde bu 47 dosyanın ücretlerini belediye tahsis edecek. 10 dosya parasını yatırmış, onlar kapanmış. Eğer diğerleri bu ücretleri yatırmıyorsa, o ruhsatı iptal etmekten başka çaremiz yok. Siz burada belediye meclis üyesi sıfatıyla konuşurken, bunu gözeterek konuşsanız, konu daha çabuk çözüm bulur” dedi.  Akay’ın bu sözleri üzerine Ak, “ Vatandaş oturuyor evinde, müteahhit kaçmış, bu ücreti nasıl tahsis edeceksiniz? Bu konu bizim de başımıza gelebilir. Ödedim ben ama ödenmemiş olabilir” ifadelerine yer verdi.
AKAY “MAKSADINI AŞTI” DEDİ SAİT YAZI ONAYLADI
Akay görevden aldığı bir personelin muhasebe şefi olduğunu kaydederek “ Bu noktada kimin ihmali varsa tespit ediyoruz. Ama bu hikayenin özünde ‘Çerkezköy Belediyesi’ne kayyum atansın’ diye bir başlangıçla yola çıkan bir siyasi bakış açısı var” dedi.  AK Parti grup sözcüsü Sait Yazı’nın “Maksadı aşan bir cümle olmuş” demesi üzerine Başkan Akay, “Bu noktayı tespit etmek kolay olmuyor. Ama bu mesele ortaya çıktıktan sonra ‘Kayyum atansın’ demek pek hoş olmuyor. Şimdi birilerinin atansın, atanabilir sözleri maksadı aştı. Dolayısıyla meseleye bu bakış açısıyla bakmak yanlış. Tabi ki bir refleksle hep bunları aktarmaktan bir eksiklik de duymuyoruz” dedi.
 
“BUGÜN YAPARSAM YARIN DA YAPMAM GEREKİR”
MHP’li Koray Önsel’in “ Ruhsat iptal etmek yerine bu sahte tahakkuk sahiplerini borçlandıramıyor musunuz?” sorusu üzerine Başkan Akay, “Şimdi ruhsat almanız için belediyeye borçlanarak, bu işlemi gerçekleştiremiyorsunuz. Ben borçlandırma yaparak, bu ruhsatı devam ettirirsem, ben tahsilatını yapmadığım için ruhsatı borçlandırma yaparak yapmış olmuyor muyum? Ben bugün bu işlemi yaparsam yarın da aynı şekilde borçlandırma yapmam lazım. Şimdi burada husus belediyenin borçlandırması gereken bir para değil, belediyenin kasasına yatması gereken bir paradır” dedi.
 
İLİŞİĞİ KESİLEN PERSONELE DEĞİNDİ
Valilik makamı üzerinden ve İç İşleri Bakanlığından müfettiş talebinde bulunduklarını kaydeden Başkan Akay, “Uzman kişi kurum kim ne varsa hepsine yazılarımızı yaptık. Kendi iç idari soruşturma, araştırmalarımız devam ediyor. Bugüne kadar 1 memur 10 gün boyunca göreve gelmediğinden izinsiz ve mazeretsiz işe gelmediğinden görevinde istifa etmiş sayıldı. Bu konuyla alakalı bir memurun, bu memurun dışında iki ayrı memur idari soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılırken, idari soruşturma ise sürüyor. Ayrıca bir şirket personeli de Çerkezköy Belediyesi’nden bu konuyla alakalı olduğundan ilişiğinin kesildiğini ifade etmek isterim. Toplamda 3 memur, bir şirket personeli toplamda 4 belediye görevlisi soruşturma gereği ikisi açığa alınmıştır. Biri göreve gelmediği için işine son verilmiştir. Bir diğer şirket personeli de bu konuyla ilişkilendirildiğinden idari soruşturması da devam ederken, ilişiği kesilmiştir“ dedi. Akay’ın bu sözleri üzerine AK Parti grup sözcüsü Sait Yazı “ 28 Mayıs’ta olayı tespit edildiğini söylediniz. 12 Haziran’a kadar 16 gün geçiyor. Cumhuriyet savcılarının nöbetçileri var. Burada da suç duyurusunda bulunarak suçüstü yapıp gözaltı yapılabilirdi. İhmal mi var bu işte. Bir de 3– 4 memurun üzerinde duruyor. Bu memurların bir amirleri var. Onların hiç mi gözetimi yok. Sorumluluk sadece bu memurların üzerine mi kalacak. İsmi geçen şahıs, belediyeye en son hangi gün gelmiş?” dedi. Yazı’ya cevap veren Başkan Akay “ Bu işin ortaya çıkma safhası ne? Bir vatandaş bu 47’nin içinden bir iskan almaya çalışıyor. Bu aşamada bir memurun yukarıdaki memur ile aşağıdaki konuşurken bir dosyada sahte olduğu o gün tespit edilmiş. İki belediye başkanının kontrolünde ortaya çıkmış. 28 Mayıs’ta benim önüme gelmiş. 28 Mayıs’ta bunu tutanak altına almışız. Bu konuyu o gün gündemime almışım. Sonra bu dosyayı takip edin demişim. Daha iskanını vermemiş, sahte evrakı tespit ettiğimiz bir dosyadır. Bu dosyayı takip eden kim evrak getirip götürmeye çalışan kim? En son demişim ki bir teslim belgesi oluşturup tahsilat makbuzu isteyin demişim. Sahte tahsilat fişini getirmesini talep etmişim. Tahakkuk’un sahte olduğunu biliyorum. Paranın yatmadığını da biliyorum ama arkadaşları bir çağırmışım bir getirin demişim. Bizi bekletmişler bugün yarın diye. İşi belgelemeye çalışmışım ama olmamış. Sonra da işi açıklamışım. Bu bir dosya takibidir” İfadelerini kullandı.  Yazı’nın ‘ O evrakı vatandaşa kim vermiş’ sözü üzerine Akay “ Sahte evrakı vatandaşa kimse vermemiş, vatandaş sahte evrakı belediyeye getirmiş. Ben bilmiyorum, siz biliyorsanız söyleyin. Belediyeye birisi sahte evrak getirmiş, işin özeti bu” sözlerinin ardından Yazı: “Bundan şu çıkıyor, belediyede hiçbir şey olmamış. Dışarıda bir çete var. Bu paraları belediyeye yatmış gibi göstermiş, vatandaş da gelmiş, ruhsatını almış” dedi.

“MUHATABIMIZ TOPRAK SAHİBİDİR”
MHP’li Önsel’in Ruhsat iptali noktasında ruhsatı iptal edip, buradaki amaç adamın ruhsatını iptal edip bir şekilde iş olsun mu? Ruhsat iptal etmek yerine vatandaşı, bu sahte makbuz sahiplerini resen borçlandıramıyor musunuz? “ sözü üzerine Akay”  Tahsilat yapmadan belediye size ruhsat veremiyor. Eğer sadece borçlandırma yaparsak ve ruhsat devam ederse, ben tahsilatını yapmadığım için ruhsatı borçlandırma yaparak yapmış olmuyor muyum?  Oluyorum. Ondan sonra ben ‘bugün param yok, belediyeye borçlu olayım, ruhsatımı ver’ diyene de aynı işlemi yapmak zorunda kalırım. Ruhsat dosyasının içerisinde olması gereken evraklardan biri belediyeye yatması gereken para, belediyeye borçlanılması gereken bir para değil. Belediye bu parayı tahsil etmek durumundadır. Durum özel de olsa belediyenin kasasına yatmamış bir paradan bahsediyorum. Para yatmadığı için dosyanın başı sakata gelmiş durumda. Belediye bu tespit yaptığında bu işlemi yapmakla yükümlüdür. Bizim muhatabımız dosyanın sahibi, toprak sahibidir” dedi.

HAFRİYAT HARÇLARINI GÜNDEME GETİRDİ
Önerge ile ilgili söz alan AK Partili Adem İçli ise “Oturum başladığından beri dinliyorum. Tamamen topu taca atıyoruz gibime geliyor. Mağduriyetleri konuşuyoruz, belediyemizin mağduriyetini konuşuyoruz. Bu ilgili birimlerle ilgili yaptığınız yaptırım nedir onunla ilgili bir bilgi paylaşmadınız. Dinlediğim kadarıyla basın açıklamanızda şüphelendiğim kişiler var dediniz. Bu şüphelendiğiniz kişiler arasında açığa alınanların dışında kaçan şahıs var mı? Şayet varsa bununla ilgili savcılığa başvuruda bulundunuz da ‘ben bunlardan şüpheleniyorum, delil karartabilirler, kaçabilirler’ diye bir düşünce aklınıza gelmedi mi? Mağduriyetten bahsediyoruz. İskan harçları ve ruhsattan bahsediyoruz. Bir eksiltme olayı gündeme taşınan bir konuydu.  Bir de hafriyat harçları. Bunlarla ilgili de son durum nedir?

3 HAFRİYAT DOSYASINDA ŞAİBE VAR
Konuyla ilgili idari soruşturmanın sürdüğünü kaydeden Akay, “Hafriyat harçlarıyla ilgili 3 adet yatmayan hafriyat harcı tespit ettik. 3 dosyadan toplam 36 bin 840 lira yatması gereken bedeller eksik işlem yapılarak 8 bin lira yatırılmış. Ve 28 bin 840 lira daha yatırılacak” dedi. Akay’ın ardından söz alan AK Partili Adem İçli “Bunu bugün duyacağımıza olağanüstü bir toplantı ile biz meclis üyeleri bunu öğrenebilirdik, basına kapalı da olabilir. Ben meclis üyesiyim ve olanları kamuoyundan duyuyorum. Ben olağanüstü bir toplantı olup bizlerin de aydınlatılmasını isterdim” sözleri üzerine Akay  “Neden basına kapalı olacak. Neden basına kapalı yapalım. 13 Haziran’da millete açıklama yaptım. Ben bütün millete canlı yayında açıklama yapmışım. Eğer bu konuda bilgi edinmek istediyseniz keşke gelseydiniz, illa ki buluşurduk bir telefon kadar yakınız. Ben bütün açıklamayı millete anlattım. O yüzden millete ayrı, meclis üyelerine ayrı anlatma noktasında eksikliğim olmuş olabilir. Ama oturmuşum ekranların karşısına canlı yayında bütün millete olayla ilgili bütün tespitleri paylaşmışım. Orada bir eksikliğim yok Allah’a şükür” diye konuştu.
 “TEDBİRLER ALINACAK”
İçli’nin ‘İlgili birimler ve başkanlık makamının ihmalkarlığı var mıdır, yok mudur? Sorusu üzerine konuşan Akay “ 25-30 yıldan beri süregelen bir usul. Bu şekilde bugünlere kadar gelip devam etmiş. İhmal şu. Çerkezköy Belediyesi elindeki teslim edilen evrakı gerçek kabul ederek işlem yapmış. Bunu kontrol etmeliydi kısmında eksiklik varsa bunu tartışabilir. Ama bu usul yıllardan beri böyle gelmiş, böyle devam etmiş. Şimdi durum tespitlerini geriye dönük yapmış. Yaşadıklarından sonuç çıkararak tedbirlerini alacak” açıklamasında bulundu.
YOLSUZ TESCİL KAVRAMINI AÇIKLADI
Akay’ın ardından konuşan CHP’li meclis üyesi Bulut Becerik, “Biz olan olayı eksiksiz savcılığa aktardığımızda buna ister dolandırıcılık diyelim, ya da Ahmet, Mehmet delilleri karartabilir diyelim. Savcılık makamı bizim beyanlarımızla, iddialarımızla, ithamlarımızla hiçbir şekilde bağlı değil. Biz konuyu eksiksiz savcılığa aktardıktan sonra delilleri kim karartacak, deliller nerden toplanacak, kim yurtdışına kaçacak. Bunlar bizim tasarrufumuzda değil. Ben özellikle teknik olarak bunu belirtmeye çalışıyorum. Görev ihmalİ var mıydı, kaçar mıydı, delilleri karartır mıydı, kimlerdi, bunlar bizim vazifemiz değil. Hukukta yolsuz tescil bir kavram var. Yolsuz tescilde ben paramı ödedim, aldım. 8-10 kere el değiştirdi. İlk yapılan tescil işlemi yolsuzsa sahte bir vekalete, sahte imzaya, sahte belgeye dayanıyorsa o tapu iptal olur. İster bir kere el değiştirmiş olsun, ister 10 kere el değiştirmiş olsun. İlk işlem sakatsa tapu iptal olur” dedi.
DOSYA SAHİPLERİ BİLGİLENDİRİLDİ
İlgili önerge ile ilgili son olarak söz alan CHP’li meclis üyesi Mehmet Kar “ 13 Haziran’dan itibaren kamuoyuna bizzat tarafımızdan açıklanan toplam 47 dosyada ruhsat iskan otopark hafriyat bedellerinde alınan dosyalarla ilgili tespitler yapıldı. Geriye doğru yıllara göre tüm dosyalar taranmaya devam etmektedir. Bugüne kadar tespit edilen 47 dosyada ruhsat sahiplerine yazılar yazılmış bu konuda bilgilendirme yapılmıştır. Gerekli çalışmalar hassasiyetle sürdürülecektir” diye konuştu.
GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Kar’ın konuşmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün “26.06.2019 gün ve 1909 sayılı belediyede dolu bulunan 4 adet kadroda derece değişikliği yapılması yazısı oy birliği ile kabul edilirken, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın “12.06.2019 gün ve 6045 sayılı Taşınmaz Kullanım İzni” hakkındaki yazısı da oy birliği ile kabul edildi. Toplantının dilek ve temenniler kısmında konuşan Başkan Vahap Akay Ağustos ayının meclisin tatil ayı olduğunu kaydederek, bir sonraki meclis toplantısının 2 Eylül Pazartesi gerçekleştirileceğini ifade etti.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.