Yangının ardından çevre araştırması yapıldı mı?

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’da kimyasal üreten fabrikada çıkan yangını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce’ye “Çevrenin bu kimyasal patlamalardan nasıl etkilendiğine dair herhangi bir araştırma başlatılmış mıdır?” diye sordu.

Yangının ardından çevre araştırması yapıldı mı?
11 Temmuz 2014 Cuma 07:20


CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’da kimyasal üreten fabrikada çıkan yangını Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, bölgede bulunan diğer fabrikalara, kozmetik deterjan, tekstil yardımcı kimyasalları, havuz ve gıda katkı kimyasal maddeleri üreten fabrikadaki yangının 5 saatte kontrol altına alınabildiğini bildirdi.
 
ENDÜSTRİYEL FELAKETLERE HAZIRLIKSIZIZ
 
Yüceer, yangının kısa sürede fabrikayı sararken, kimyasal üretim yapan bölümlerde de patlamalar yaşandığını kaydetti. Ekiplerin müdahalesi sırasında itfaiye erlerinden birinin kimyasal maddelerden etkilenerek baygınlık geçirdiğini belirten Yüceer şöyle devam etti:1
 
“Çorlu’da çıkan yangın endüstriyel felaketlere ülkemizin hazırlıksız olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Ülkemizde, AB üyelik sürecinde çıkarılan büyük endüstriyel kazalara dair mevzuat olan ‘Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik’ 2010 yılında yayımlanmıştır. Ancak mevzuat yürürlükte olmasına rağmen uygulaması yoktur. 2012 yılında yürürlüğe girecek olan mevzuat önce 30 Aralık 2013’e daha sonra da 2016 ve 2017 yıllarına ertelenmiştir.”
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI’NA SORDU
CHP’li Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
 
1-Fabrikadaki yangının nedeni belirlenmiş midir? Yangında kimyasal üretim yapılan bölümlerde de patlama yaşandığı iddiası doğru mudur?
2-İddia doğruysa çevre, doğa ve insanın bu kimyasal patlamalardan nasıl etkilendiğine dair herhangi bir araştırma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?
3-Özelde Trakya’da genelde Türkiye’de kimyasal üretim yapan kaç fabrika bulunmaktadır? Bu fabrikaların denetimi hangi sıklıkla yapılmaktadır?
4-Özelde Tekirdağ, genelde Türkiye’de kaç tesis depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri beyan etmiştir? Bildirilen kimyasal ve tehlikeli atıkların miktarı nedir?
5-Ülkemizde denetlenmeyen kaç kimyasal üreten fabrika bulunmaktadır?
6-Endüstriyel felaketleri önlemek için Bakanlık olarak aldığınız önlemler nelerdir? Bakanlığınızın olası kazalara dair ne gibi önlemler alacağını, neler yapması gerektiği, güvenlik önlemlerini içeren bir acil eylem planı mevcut mudur?
7-İlgili çevre mevzuatı neden 4 yılda iki kez ertelenmiştir? Ertelenmesinin gerekçesi nedir?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
eski chp li - 10 yıl önce
bakanlara soru prim yapar diyorsan yanılıyorsun.t.dağ b.şehirin suya yaptığı zam konusunda soru sorsana????