Yanlış klima kullanımı hasta ediyor

Son yıllarda artan bunaltıcı sıcaklar ve nem serinlemek için çeşitli yöntemleri zorunlu kılıyor. Bu yöntemlerin en başında ise klimalar geliyor. Klima cihazlarının doğru kullanılmadığı taktirde önemli sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyleyen Çorlu Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Coşkun Nazım Tuncay yanlış klima kullanımının sinüzit, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara, kas tutulması ve ağrılara yol açabileceğini açıkladı

Yanlış klima kullanımı hasta ediyor
15 Temmuz 2011 Cuma 00:00

"Temizliği ve bakımı yapılmamış ya da doğru yere yerleştirilmemiş klimalar, hastalıklara davetiye çıkartıyor" diyen Şifa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Coşkun Nazım Tuncay, "Özellikle soğuk havanın direkt vücuda gelmesi boyun, bel ve baş ağrısına, üst solunum yolu hastalıklarına neden olabiliyor" dedi.
Klima kullanıcılarının klimalardan bilinçli faydalanmaları gerektiğini belirten
Opr. Dr. Coşkun Nazım Tuncay, şunları söyledi:
"Klima ısısına da dikkat edilmesi gereken bir konu. Klima ısısını normal değerlerden çok aşağılara indirmek de oldukça zararlı. Klimanın normal değeri olarak 20-26 derece öneriliyor, daha aşağı değerlerin; bronşitten zatüreye, bel , boyun ve omuz ağrılarına kadar birçok olumsuz etkileri oluyor.
Klimalarda üreyen mikropların yaşlı ve çocukların bünyeleri daha zayıf olduğu için daha fazla etkilenmektedir. Klimaların sık sık bakımlarını yaptırmak ve derecelerine dikkat etmek gerekiyor."
Klimaların yakınında uzun süre durmamak ve klima akımına direkt maruz kalmamak gerektiğini ifade eden Dr. Tuncay , klimalı mekanlardan güneşli havaya çıkma ya da güneşli havadan birden klimayla soğutulmuş bir alana girmenin insan vücuduna zarar verdiğini hatırlatarak dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundu.
Ayrıca klimanın neden olduğu rahatsızlıkları önlemek için havayı yavaş yavaş soğutmak gerektiğini ifade eden Dr. Tuncay, klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında soğutmak için kullanılması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Evlerde kullandığımız klimaların haricinde araçlarda da kullanılan klimalar da bu saydığımız hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğse doğru değil, ön cama, yan cama, tavana doğru yönlendirmek hastalıkların önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır.
Klimaların yoğun olarak kullanıldığı şu günlerde ateş ve öksürük şikayeti olan kişilerin bu bulguları basit bir gribal enfeksiyon olarak görülmemeli, bu şikayetlerin zatürree başlangıcı da olabileceğini de düşünülmeli ve uzman bir doktora başvurulması gerekir."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.