Yastık altı eriyor

Son 1 yıldır Türkiye gündemini işgal eden erken seçim, Cumhurbaşkanlığı, seçimi, referandum, yeni hükümet ve türban tartışmalarının gölgesinde kalan Türkiye ekonomisi olumsuz sinyaller veriyor.

Yastık altı eriyor
15 Şubat 2008 Cuma 00:05

TEK ÇARE YASTIK ALTINDA

Ekonomide yaşanan küçülme ve piyasalardaki durgunluk had safhaya ulaşırken, özellikle dar gelirli vatandaşlar yastık altı birikimlerini altının da yükselmesini fırsat bilerek bozdurmaya ve sıkıntılarını gidermeye çalışıyorlar.

BOZDUR BOZDUR HARCA DÖNEMİ

Piyasalardaki durgunluk ve altının son 1.5 ay içinde yaklaşık %20 ile 25 arasında değer kazanması dolayısı ile yastık altı birikimlerini bozduran vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar. Geçinmekte güçlük çeken, çocuğunun okul masrafını, evin kirasını, kredi kartının taksidini ödemekte zorlanan orta ve dar gelirli vatandaşlar yastık altındaki birikimlerini bozdurarak, sıkıntılarını çözmeye çalışırlarken, altın fiyatlarının son 1.5 ay içinde %20'nin üzerinde artması vatandaşın yüzünü bir nebze olsun güldürdü.

ALTIN SATIŞLARI KESİLDİ

İlçemizdeki kuyumclar son 1.5 ay içinde müthiş bir hareketlilik yaşarken, dükkana gelen müşterilerin büyük bir kısmı elindeki altını bozdurmaya geliyor. Kimi kuyumcuya göre bu aran %70 civarında olurken, kimi kuyumcuya göre ise bu oran %95'ler seviyesine çıkıyor.

ALIŞLAR FIRLADI

Son 1.5 ay içinde altın satışlarının neredeyse durma noktasına geldiğini belirten kuyumcular, "Son 1.5 aydır altın fiyatındaki tırmanış ve piyasalardaki durgunluk vatandaşın yastık altı birikimini bozdurmasına neden oldu. Dükkanınımıza gelen vatandaşlar daha çok elindeki altını bozdurarak, nakite çeviriyor. Altın satışlarımız durma noktasına geldi fakat alışlarımızda patlama yaşanıyor" dediler.

SEVGİLİLER UNUTULMADI

14 Şubat Sevgililer Günü dolayısı ile özellikle hediyelik eşya ve altın satışlarının haftabaşından beri canlandığını ve 13-14 Şubat tarihlerinde ise tavan yaptığını belirten esnaflar, "14 Şubat Sevgililer Günü dolayısı ile haftabaşından beri altın ve hediyelik eşya satışlarımız arttı. Geçtiğimiz yıllardaki 14 Şubat Sevgililer Günü satışlarına oranla bu yıl satışlarda düşme var fakat yine de satışlardan memnunuz" dediler.

Ekonomide yaşanan küçülme ve piyasalardaki durgunluk had safhaya ulaşırken, özellikle dar gelirli vatandaşlar yastık altı birikimlerini altının da yükselmesini fırsat bilerek bozdurmaya ve sıkıntılarını gidermeye çalışıyorlar.

İşte altın piyasasındaki son durum ile ilgili esnafların görüşleri şöyle:

SATIŞLAR %70 AZALDI

Yücel KANAR (Seçkin Kuyumculuk): "Yaklaşık 2 aydır altın fiyatlarının yükselmesi nedeni ile altın satışlarımız çok düştü fakat yükselen altın fiyatları dolayısı ile vatandaşlar ellerindeki altınları bozduruyorlar. Dükkanımıza gelen 10 müşteriden 3 tanesi altın almak için geliyorsa 7 tanesi de bozdurmak için geliyor.

PİYASA SANCILI

Vatandaşların ellerindeki altınları bozdurmak istemesinin nedeni altın fiyatlarının Ocak ayı içerisinde %20 civarında artması olarak görünebilir fakat piyasalarda da müthiş bir durgunluk var. Birçok vatandaş ta maddi zorluklar nedeni ile elindeki altını bozduruyor ve nakite çeviriyor. Altın fiyatlarının yükselmesi vatandaşın altına olan talebini durma noktasına getirdi diyebiliriz. Buna karşılık vatandaşın altın bozdurma talebi de üst seviyeye çıktı. Hergün onlarca kişi gelerek elindeki altını bozduruyor. Bunu sadece altın fiyatlarının yükselmesine bağlamak bence yanlış olur. Bunun en önemli sebeplerinden biri de piyasalardaki durgunluk ve nakit sıkıntısı.

SEVGİLİLER ALDI

14 Şubat Sevgililer Günü satışlarımız ise gözle görülür bir şekilde arttı. Özellikle pırlanta, tek taş yüzük ve kolye çeşitlerindeki satışlar arttı. Bu artışta Sevgililer Günü dolayısı ile düzenlediğimiz kampanyanın da etkisi oldu fakat asıl etken insanların sevdiklerine küçük te olsa bir hediye almak istemesi."

Soner BULUT (Turguaz Kuyumculuk): "Son aylarda altın fiyatlarının sürekli yükselmesinden dolayı elindeki altını bozduran vatandaş sayısında çok ciddi boyutta artış var. İş yerimize gelen vatandaşların %30'u altın almak için geliyorsa, %70 oranında bir kısmı ise altınını bozdurmak için geliyor.

DURGUNLUK HAKİM SEKTÖRDE

Şuanda sektörde genel bir durgunluk hakim de diyebiliriz. İş yeri olarak altın satmaktan çok altın alıyoruz. Vatandaşlar yastık altı tabir edilen altınlarını kredi kartı borçları başta olmak üzere çeşitli ihtiyaçlarını gidermek için bozduruyorlar. Altın fiyatı yükseldiği için altını yatırım aracı olarak görüp, altına yatırım yapan sayısı oldukca azaldı.

Sevgililer Günü dolayısı ile satışlarımız da bir hareketlilik söz konsu. Bu tür günler özel günler olduğu için piyasa canlanıyor. Başta tek taş yüzük, kolye olmak üzere hediyelik çeşitlerimiz de haftabaşından beri bir canlanma var."

ALIŞLAR ARTTI

Volkan PARLAK (Burak Kuyumculuk): Son zamanlarda altın prim yaptığı için sektörde bir durgunluk var. Altın ve takı satışlarımız oldukca düştü ama alışlar arttı. Daha önce altına yatırım yapan vatandaşlar, şimdi altın fiyatı yükseldiği için bozdurmak istiyor. Altına yatırım yapmak isteyenler ise altın fiyatının düşemsini bekliyor.

İş yerimize gelen müşterilerin yaklaşık %85'i elindeki altını bozdurmak için geliyor. %15'i ise altın almak için geliyor. Altın fiyatlarındaki yükseliş bunda önemli bir etken ama bir önemli etken de piyasalarda yaşanan sıkıntı ve belirsizlik. Piyasalardaki durgunluk, nakit para sıkıntısı ve buna bir de vatandaşın geçim sıkıntısı eklenince vatandaşlar mecburen elindeki altını bozdurmak zorunda kalıyor.

SEVGİLİLER HANGİ HEDİYEYİ TERCİH ETTİ?

14 Şubat Sevgiller Günü'nde satışlarımız ciddi oranda arttı. Tektaş yüzük, kolye ve hediyelik takı satışları haftabaşından beri ciddi oranda arttı. Sevgilliler Günü satışlarından iş yeri olarak memnunuz. Bunda düzenlediğimiz kampanya ve 12 taksit seçeneği de etkili oldu. İnsanlar bu özel günde sevdiklerine küçük te olsa bir hediye aldılar."

Hasan ONURSAL (İstanbul Kuyumculuk): "Altın fiyatlarındaki artıştan ve piyasalardaki durgunluktan dolayıaltın ve takı satışlarımız durma noktasına geldi. Gelen müşterilerimizin %5'i altın almak için geliyorsa, %95'i ise elindeki altını bozdurmak için geliyor. Bu durumun en büyük nedeni altın fiyatlarının yükselmesi gibi gözükse de son birkaç aydır piyasalarda müthiş bir durgunluk ve nakit para sıkışıklığı var. Bundan dolayı vatandaşlard yastık altındaki birikimlerini bozdurarak, sıkışıklıklarını aşmak istiyorlar.

ALTIN NİÇİN BOZDURULUYOR?

Vatandaşlar yastık altındaki birikimlerini bozdurarak, kredi kartlarını, faizlerini, ev veya araba kredilerini ödüyorlar. Durum böyle olunca sektör olarak satıştan çok alış yapıyoruz. Altın bozduran çok fakat alan neredeyse hiç yok.

14 Şubat'ta ise satışlarda küçükte olsa bir canlanma var ama eski 14 Şubatlar gibi değil piyasa. Eskiye oranla işler daha az oluyor. Bu yıl 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısı ile vatandaşlar daha çok yüzük,tek taş yüzük, kolye vs. gibi takı malzemeleri almayı yeğledi."

DÖNÜŞLER BAŞLADI?

Zafer DEMİRKOL (Altıntaş Kuyumculuk): "Son 1.5-2 aydır altın fiyatları yaklaşık %25 civarında yükseldiğinden altın satışları önemli oranda düştü, geri dönüşler başladı. Yani vatandaşlar piyasalardaki durgunluk ve altın fiyatının yüksek olmasından dolayı yastık altındaki altınlarını bozduruyorlar.

Son günlerde iş yerimize gelen müşterilerimizin %25'i altın almak için geliyorsa %75'i ise yastık altında, kötü gün için sakladığı altınlarını bozdurmaya geliyor. Çünkü piyasalarda çok ciddi bir durgunluk ve belirsizlik var. Uzun yıllardır sektörde hiç böyle bir olay yaşanmadıydı.

2008 ZOR GEÇECEK

2008 yılının zor geçeceği ve ciddi ekonomik sıkıntılar doğacağı daha şimdiden belli. Çünkü vatandaş arsa, ev, araba kredisi çekmiş ve şimdi bunları ödemede ciddi sıkıntılar çekiyor. Zorlanmaya başladığı zaman da ilk iş olarak yastık altındakini bozduruyor ve nakite çeviriyor. Ya yarın bu yastık altındaki biterse o zaman ne olacak?

14 Şubat Sevgililer Günü dolayısı ilehaftabaşından beri işlerimizde güzel bir yoğunluk var. İnsanlar sevdiklerine birşeyler almak için çaba sarfediyor. Genel olarak satışlardan Pazartesi gününden itibaren memnunuz, gözle görünür bir yoğunluk var. Müşterilerimiz bu özel gün dolayısı ile başta tek taş yüzük, kolye uçları ve bileklikler ile takı aksesurlarını tercih ediyor."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.