Yazarımız Bilge Çağatay Azkın’a iki ödül

3. Edebiyat ve Sanat Festivali Adnan Yücel Şiir ödülü yarışmasında ve ÇKSD’nin (Çorlu Kültür Sanat Derneği) “Mutluluk” temalı V. ULUSLARARASI Şiir Yarışması’nda birincilikle ödüllendirilen, yazarımız Bilge Çağatay Azkın ilk ödülünü hafta sonu aldı

Yazarımız  Bilge Çağatay Azkın’a  iki ödül
15 Ekim 2014 Çarşamba 07:24

Geçen hafta açıklanan ÇKSD’nin (Çorlu Kültür Sanat Derneği) “Mutluluk” temalı V. ULUSLARARASI Şiir Yarışması’nda “KEHANET” adlı çalışmasıyla birincilik ödülü alan yazarımıza, bir birincilik de “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” diyen şairden, Adnan Yücel’den geldi.
Cumartesi günü Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan ve Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali - AYESF’in düzenlediği festival kapsamında yazarımıza plaketini ve ödülünü Red Fotoğraf‘tan Özcan Yaman verdi. Halen ABD’de yaşamakta olan yazarımız ödül törenine gelemeyince adına ödülünü kuzeni Nalan Demircioğlu aldı.

Türkan Saylan Kültür Merkezi, Nazım Hikmet salonunda yapılan törende yazarımız adına ödülü alan Nalan Demircioğlu yaptığı konuşmada “Barışın ve kardeşliğin unutulduğu çok acımasız günler yaşıyoruz. Öfkenin mantığı ele geçirdiği böylesi günlerde tüm bu yaşanmışlıklara kısa bir mola oldu. Bugünkü törende emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum” diyerek yazarımızın gönderdiği mesajı okudu
Yazarımızın gönderdiği ve büyük alkış alan mesaj şöyle: “Merhaba Dostlar,
Açlığın, savaşların ve sömürünün olmadığı, çocukların öldürülmediği bir yeryüzü, aşkın yüzü temennisiyle, yürekli seçici kurul üyelerine, Yapı Sanat Evi’ne, Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali emekçilerine ve siz şiir dostlarına yürekten teşekkür ederim. En kısa sürede buluşmak umuduyla.”

Yazarımızın mesajının Demircioğlu tarafından okunmasının ardından şairin ödüllü şiirinin girişinin şu kısmı okundu:
“Bereketli topraklarda som altından insanlar
Tanrılar kadar mutluydu bir zamanlar
Gökyüzü haykıracak, zulüm başlayacaktı
Altın, gümüş, tunç, demir
Zamanın gediğinden toprağa akacaktı…”
Aynı etkinlik kapsamın ikincilik ödülünü Öncü Karakaya, üçüncülük ödülünü de Caner Kuşçu aldı.  
Bu yıl 3.üncüsü düzenlenen Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat festivalinin teması “Gezi-Sokak ve Sanat” olarak belirlenmişti. Gecede şiir dışında karikatür, fotoğraf ve öykü dalında da ödüller verildi.
Gezi sürecini anlatan sinevizyon ve müzik dinletilerinin yapıldığı törende, aşkın ve kavganın şairinin destansı şiirlerini Taner Cindoruk sahneledi. Leman Stehn,  Tural Aslan, Sinan Serdaroğlu, Grup Rüzgarla birlikte sahne alarak ezgilerini seslendirdi. Tiyatro Mayıs Adnan Yücel’in “Ateşin ve Güneşin Çocukları oyununu sergiledi.
Törende ödül verenler arasında,Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Zariç, Adnan Özyalçıner, Homur Karikatür Grubu, Sami Elvan ve Hasan Ocak’ın ağabeyi göze çarpan isimlerdi.
Yapı Sanat Evi ve Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Derneği’nin yaptığı konuşmalara edebiyattan çok IŞID’a karşı verilen direniş damgasını vurdu. Konuşmalar şairin
“Olmayan bir ışığı yakmak gibidir oysa
Bizim gözlerimizle bakmak güneşe.
Bitmedi daha sürüyor o kavga
Ve sürecek
Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek”
Dizeleriyle son buldu.

Yazarımız Bilge Çağatay Azkın kimdir?
Gerçek ismi Çağatay Azkın olan şairimize Bilge ismi lise yıllarında kendisindeki bu cevheri ilk keşfeden arkadaşı Hüsnü Bölükbaşı tarafından verilir. Yazarımız bu ismi çok sever ve bugünü kadar da zevkle kullanır.
Şiire Devlet Parasız Yatılı okuduğu Şehit Nuri Pamir Lisesi’nde başlayan şair, Elektronik Mühendisliği eğitimi aldığı üniversite yıllarında da devam etti. Ardından, Hava Kuvvetlerindeyken, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde ekonomi dersleri aldı. University of Georgia’da Internet Teknolojileri üzerine master programını birincilikle bitirdi. Emory Üniversitesi’nden Yaratıcı Romancılık üzerine dersler aldı. Başta Leslie M. Silko ve Nikki Giovanni’den olmak üzere, Modern Amerikan Edebiyatı’ndan toplumcu şiirler çevirdi.
En zor anlarda umudu ve hayata tutunmayı savundu. Daha adil, eşitlikçi ve barış dolu bir dünyaya inandı, mücadelesini bunun üstüne kurdu, Ve en büyük dayanağı Anadolu toprağında harmanlanan sevgi oldu. Bunun için, hem sokakta, hem de kalem ve kağıdının başındaydı.
“Öykü yazmaya oturdum, ritim verdi, şiire durdu. Şiire oturdum, bir öykü geldi düştü içine… Toplumun hangi yarasına dokunsam, acı oldu, sembolizmi kuşanıp rengârenk oturdu içime…” diyen şair,  “Asimetrik Şiirler” ve “Umudun Rengi” adlı iki kitap hazırladı. Halen “Gri Destanlar” üzerinde çalışmaktadır. Şimdiye kadar hiçbir eserini yayınlamadı. Gezi sürecinde kaleme alınan ve düşsel bir çocuğun tarih içindeki ‘gezi’ntisi anlatan “Gri Bir Öykünün Yedi Paragrafı” ve mitolojik bir kralın ölümünü anlattığı “Zalim Kralın Ölümü” en son kaleme alınanlardır. Halen “Üç Köşeli Ticaret” adlı destanın üzerinde çalışmaktadır.

Orta Anadolu bozkırında, Kapadokya’nın Başkenti Güzelyurt’ta (Gelveri) kaya oyma bir evde dünyaya gelen  Bilge Çağatay, uzun yıllar Çerkezköy’de yaşadı. ÇOSB’de yer alan Dinarsu ve YKK’da Bilgi İşlem Yöneticiği yaptı.90’lı yıllardan beri gazetemizde yazan şairin gündeme dair yazıları yurt içinde ve dışında değişik medya organlarında yayınlandı.
Son 12 yıldır ABD’de, bilişim teknolojileri üzerine çalışan Bilge Çağatay, kod yazmaktan arttırabildiği zamanda, etnografya ve mitoloji ile ilgilenmekte ve zamanının çoğunu kızları Ada ve Asya ile geçirmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nurhan ACAR AZKIN - 9 yıl önce
abiciğim,çok duygulandım.sevgili gazetemiz ne hoş bir sayfa ayırmış sana.nice güzel başarılara.sevgiyle kal.
Avatar
Ramazan AZKIN - 9 yıl önce
tüm yaşananlar,yazılanlar gurur verici..
Avatar
BirDost - 9 yıl önce
benim hayatımda mühim bir yeri olan şairimizin en çok sevdiğim (kaybolmuş)"yosun tutan taşlar"adlı şiiridir.yolun açık olsun