Yüceer Meclis araştırması istedi

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Devlet kurumlarına ait internet siteleri, basılı kitaplar ve müfredattan inanç gruplarına yönelik yok sayıcı, aşağılayıcı ifadelerin ayıklanması, kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsiyetçi ifadelerin temizlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Yüceer Meclis araştırması istedi
29 Ocak 2018 Pazartesi 16:00

TEMİNAT ALTINA ALMALIDIR
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Devlet kurumlarındaki nefret söylemlerini ve cinsiyetçi ifadeleri Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, Devletin görevinin nefret diliyle toplumu, ayrıştırmak, kutuplaştırmak, inanç gruplarını yok saymak, hedef göstermek, var olan cinsiyet eşitsizliğini savunmak, bu eşitsizliği körüklemek olmadığını dile getirdi. Yüceer, “Aksine, Devletin görevi toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmak, var olan eşitsizlikleri gidermek, laiklik ilkesi gereği her inanca eşit mesafede yaklaşmak, her bir inanç grubunun inancını yaşamasını teminat altına almaktır” dedi.
TOPLUM AYRIŞTIRILIYOR
2016 yılında ayrımcılığın önlenmesi amacıyla Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun kurulduğunu hatırlatan Yüceer, Anayasa’da, mevzuatımızda ve uluslararası sözleşmelerde bu eşitsizliği, ayrımcılığı gidermek için taahhütte bulunmamıza rağmen, Devlet kurumlarına ait internet sitelerinde, kurumlar ait yazılı materyallerde, Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında, sistematik bir şekilde tekrarlanan kadın ve çocuklara yönelik cinsiyetçi ifadelerin var olan cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiğini, inanç gruplarına yönelik yok sayıcı, aşağılayıcı ifadelerin toplumu ayrıştırdığını, infiale neden olduğunu bildirdi.
NEFRET SÖYLEMLERİ
CHP’li Yüceer şöyle devam etti: “Diyanet İşler Başkanlığı’nın, pedofiliyi ve çocuk evliliklerini meşrulaştıran ‘kız çocuklarının 9, erkek çocuklarının 12 yaşında evlenebileceği ve çocuk sahibi olabileceği’ tanımlaması, hakaret ve nefret içeren ‘Alevilerle evlenilmez. Alevilerin elinden yemek yenmez’ fetvalarının ardından, Devletin bir diğer kurumu olan Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde 'vazalak' kelimesinin anlamı, ‘Alevi, Müslüman olmayıp öyle görünen, oruç yiyen’ olarak ifade edilmiştir. Bu insanlık dışı tanım, her şeyden önce bir nefret suçu oluşturmaktadır. Ayrıca, herhangi bir inancı yok saymak, insanların inancını aşağılamak Anayasa’daki laiklik ve eşitlik ilkesiyle bağdaşmamaktadır.
Yine TDK’de ‘kadın’ kelimesinin ‘analık veya ev yönetimi bakımından gereken erdemleri, becerileri olan, hizmetçi bayan’ olarak tanımlanması, ‘müsait’ kelimesinin ikincil anlamı olarak ‘flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)’ olarak nitelendirilmesi cinsiyetçi, aşağılayıcı ve kanunlara da aykırıdır.”
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ YOK SAYILIYOR
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda dağıtılan kitaplarda da toplumsal cinsiyet eşitliğinin yok sayıldığına, kadınlara ve kız çocuklarına geleneksel roller atfedildiğine dikkat çeken Yüceer, henüz zihinsel gelişimini tamamlamamış çocuklara resimler ve metinler aracılığıyla ‘anne’ olma ve ev içi sorumluluğu, erkek çocuklara ise ‘baba’ motifi aracılığıyla ev dışı alanda yer alma, ekonomik özgürlüğe ve güce sahip olma sorumluluğunun verildiğini ifade etti.
MECLİS ARAŞTIRSIN
CHP’li Yüceer, Devlet kurumlarına ait internet siteleri ve basılı kitaplardan, müfredattan, inanç gruplarına yönelik yok sayıcı, aşağılayıcı, hakaretamiz ifadelerin ayıklanması, eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde toplumsal roller atfedilen kadın ve çocuklara yönelik cinsiyetçi ifadelerin temizlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.