Yüceer: Sadece kömür değil, can da yakacak

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’ın termik santral isyanını Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, “Trakyalılar cennet doğasında, toprağını ekip biçerek, huzur içerisinde yaşamak istiyor; ancak gözünü rant bürüyenler bu dünya cennetini cehennem haline çevirmek istiyor. Bu doğa katliamına, bu ölüm fermanına sonuna kadar karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Yüceer: Sadece kömür değil, can da yakacak
19 Şubat 2018 Pazartesi 19:20

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’ın termik santral isyanını Meclis Genel Kurulu’na taşıdı. TBMM’de konuşan Yüceer, Ankara’nın en sevdiği tarafının Tekirdağ’a dönmek olduğunu belirterek, “Yanlış anlaşılmak istemem. Ankara’ya haksızlık etmek de istemem. Ankara’yı da çok seviyorum. Ancak herkes kendini ait hissettiği yeri daha çok beğenir. Toz kondurmak istemez. İşte bu yer benim için her yerden çok Tekirdağ” dedi.
ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI OLMAYACAKSA NE YAPAYIM ELEKTRİĞİ?
Marmara Ereğlisi, Şarköy, Malkara, Ergene, Saray’dan sonra şimdi de Çerkezköy – Kapaklı sınırlarına yapılması planlanan termik santrallerin tüm Tekirdağlıların neşesini ve huzurunu kaçırdığını kaydeden Yüceer, Tekirdağlı bir kadının, “Biz yeşillikler içinde doğduk. Yeşillikler içinde ölmek istiyoruz. Bahçemize ektiğimiz domates biberi yemek istiyoruz. Çocuklarımızın sağlığı olmayacaksa ne yapayım elektriği?” sözlerini de Meclis kürsüsünden paylaştı. Bu sözlerin bütün Trakya’nın tüm Trakyalıların isyanı olduğunu söyleyen Yüceer, düdükleriyle, kapkacaklarıyla, ‘olmaz be ya’ pankartlarıyla direnen, doğasına toprağına sahip çıkan Trakyanın yüreği güzel, vicdan sahibi kadınlarına selamlarını iletti.
DÜNYA CENNETİNİ, CEHENNEME ÇEVİRMEK İSTİYORLAR
Trakyalıların cennet doğasında, toprağını ekip biçerek, huzur içerisinde yaşamak istediğini ancak gözünü rant bürüyenlerin bu dünya cennetini, cehennem haline çevirmek istediğini ifade eden Yüceer, Trakya’yı imha planının geçtiğimiz yıllarda Çerkezköy ve Silivri arasında yaklaşık 545 hektarlık bölgenin ‘Enerji Üretim Alanı’ ilan edilmesiyle başladığını, bu kararla birlikte tarım ve orman alanlarına termik santrallerin yapılmasının önünün açıldığını bildirdi.
YAĞMURDAN KAÇARKEN DOLUYA TUTULDUK
Yüceer, “Bakanlar Kurulu, ÇED raporu ortada bile yokken, yangından mal kaçırır gibi, acele kamulaştırma kararı verdi. Danıştay, acil kamulaştırma kararını hukuka uygun bulunmadığı ÇED Raporu olmadığı, çevre planı değişikliği kesinleşmediği için yürütmeyi durdurdu. Ancak bu karar da Trakya’nın geleceğine göz dikenleri durdurmadı. Bakanlık, yapboz tahtasına çevirdiği Trakya Bölge Planlamasında bir kez daha değişikliğe gitti. Projenin yeri değiştirildi.
Hemşerilerim yağmurdan kaçarken doluya tutuldu. Çerkezköy ve Kapaklı arasında en yaşanılır bol oksijenli yerleşim yeri olan Pınarça Mahallemizde meşe ormanın olduğu bölgeye kaydırıldı” ifadelerini kullandı.
TRAKYALILARIN AKCİĞERİNİ KÜKÜRTLE, KÜLLE DOLDURACAKLAR
Projenin yapılması durumunda 250 bin ağaca kıyılacağını, Kapaklı, Çerkezköy, Çorlu, Saray’ın yanı sıra yaklaşık 1 milyon insanın etkileneceğini kaydeden Yüceer, şöyle devam etti:
Bölgemizin geçim kaynaklarında biri olan hayvancılık ve çiftçilik de tamamen yok olacak. Kömür, bütün kullanım alanlarında tehlikeli ve kirletici bir enerji kaynağıdır. İklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusudur. Çerkezköy ve Kapaklı’ya kurulması planlanan termik santral projesi hayata geçirilirse, 1 yılda yakılacak kömür miktarı 7 milyon ton. Bölgeye dağılacak kül 2 milyon tonun üzerinde. Atmosfere salınacak karbondioksit 12 milyon metre küp. Trakya’nın Trakyalıların akciğerini kükürtle, külle dolduracaklar. Trakya’ya kül yağacak, toprağımızın verimini düşecek, çiftçilerimizin mahsulü yok olacak.”
TARIMDA NET İTHALATÇIYIZ
İktidarın Türkiye’yi, son 15 yıldır izlediği yanlış politikalarla tarımda net ithalatçı konumuna düşürdüğünü kaydeden Yüceer, 2017 yılında ithal edilen buğdayın 5 milyon ton, mısırın 2,1 milyon ton olduğunu bildiren Yüceer, “Canlı hayvan, et, saman da bile ithalatçı konumdayken, ithalat daha da artsın diye Türkiye’nin daha ötesi Dünya’nın en verimli tarım arazilerine sahip olan Trakya’da tarım ve hayvancılığı bitirmek hangi aklın ürünüdür?” diye sordu.
SADECE KÖMÜR DEĞİL, CAN DA YAKACAK
Yalnızca doğanın, ormanların katledilmeyeceğini, aynı zamanda insanların sağlığını da tehlikeye atacağını kaydeden Yüceer, “Bu santraller sadece kömür değil can da yakacak. Çünkü termik santrallerin kanser demek, hastalık demek, ölüm demek olduğunu herkes biliyor. Mevzubahis doğaysa insan sağlığıysa bu sizin kar zarar hesabınızın ötesindedir” dedi.
ERGENE’DE BALIK TUTACAĞIZ DİYENLERİN SAMİMİYETİ BU
Bu süreçle birlikte iktidarın Trakya’da, Ergene Havza Koruma Planı ile başlayan sözde korumacı yaklaşımının ikiyüzlülüğünü bir kez daha görmüş olduklarını kaydeden Yüceer, “Ergene’de yüzeceğiz, balık tutacağız diyenlerin samimiyetsizliğini bir kez daha sorgulama imkânı bulduk. Hem Trakyalılara ‘Ergeneyi temizleyeceğiz, sağlıklı bir çevrede yaşatacağız’ diye söz vereceksin, hem Trakya’nın göbeğine bacalarından zehir kusan termik santral dikeceksin. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” ifadelerini kullandı.
BİZ BU ÖLÜM FERMANINA SONUNA KADAR KARŞI ÇIKACAĞIZ
3 milyon metrekarelik meşelik ormanı tehdit eden projenin iptali için binlerce imza ile itiraz edildiğini kaydeden Yüceer, “Bakanlık’tan gelen yanıt: ‘Trakya Havzasındaki termik santral bölgenin havasına olumlu katkı yapacak’ oldu. Hadi itirazları hukuku uluslararası sözleşmeleri dikkate almıyorsunuz. Milletin aklıyla alay etmeye utanmıyorsunuz? Bu bizim çevremiz, bizim doğamız, bizim Trakyamız. Biz bu toprakları birileri 3 kuruş fazla para kazansın diye kirlettirmeyeceğiz. Bu doğa katliamına, bu ölüm fermanına sonuna kadar karşı çıkacağız” dedi.
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.