Yüceer: Suriyeli sığınmacılar yoksulluk içerisinde

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Hükümetin Suriyeli sığınmacılara harcadığını iddia ettiği 35 milyar doları Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, “AFAD’ın yaptığı yardımların, sağlık ve eğitim hizmetlerine ayrıldığı öne sürülen yaklaşık 11 milyar doların kalem kalem dağılımı nedir?” diye sordu.

Yüceer: Suriyeli sığınmacılar yoksulluk içerisinde
08 Aralık 2017 Cuma 12:12

SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Suriyeli sığınmacıları Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Suriye iç savaşının dünyanın en büyük kitlesel nüfus hareketini ve dolayısıyla mülteci krizini doğurduğunu kaydetti.
SIĞINMACILAR YOKSULLUK İÇERİSİNDE
2011 yılında iç savaştan kaçan Suriyeli sığınmacılara kapılarını açan Türkiye’de bugün resmi rakamlara göre 3 milyon 266 bin Suriyeli’nin yaşadığını belirten Yüceer, bu oranın ülke nüfusunun yaklaşık %4’lük kısmına tekabül ettiğini bildirdi. Yüceer, yaklaşık 220 bin sığınmacının kamplarda kalırken, diğer sığınmacıların ülkenin dört bir yanında yoksulluk içinde yaşamlarını sürdürdüğünü belirtti.
NEREDE BU 35 MİLYAR DOLAR?
Sığınmacıların, iş bulmak umuduyla geldiği metropollerde parasızlık, çaresizlik nedeniyle şehrin en işlek caddelerinde dilendiğini, ucuz işgücü olarak kullanıldığını söyleyen Yüceer, “Suriyeli sığınmacılar yoksulluk içerisindeyken Hükümetiniz, Suriyeli sığınmacılara başta AFAD ve diğer devlet kurumları olmak üzere şahıslar, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin yaptıkları yardımlar ile yaklaşık 35 milyar dolar harcandığını iddia etmektedir” dedi.
BAŞBAKAN’A SORDU
CHP’li Yüceer, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
•AFAD tarafından harcandığı öne sürülen 2 milyar 280 milyon doların kalem kalem dağılımı nedir?
•Suriyeli sığınmacıların sağlık ve eğitim hizmetlerine ayrıldığı öne sürülen yaklaşık 11 milyar doların kalem kalem dağılımı nedir?
•Güvenlik ve kamu düzeni hizmetleri için ayrıldığı öne sürülen 3 milyar 208 milyon dolar nerelere harcanmıştır?
•AB ve Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşması çerçevesinde AB ülkelerinden Türkiye’ye gönderilen sığınmacı sayısı nedir? Aynı anlaşma çerçevesinde kaç Suriyeli sığınmacı AB ülkelerine gönderilmiştir?
•Avrupa Birliği’nin önergenin yanıtlandığı tarihe kadar Suriyeli sığınmacılar için gönderdiği yardım paketinin miktarı nedir? Bu paralar nereye harcanmıştır?
•Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Suriyeli sığınmacıların suça karışma oranı ve bu suçların dağılımı nedir? Haklarında adli işlem yapılan sığınmacı sayısı ne kadardır?
-Kaç Suriyeli sığınmacıya vatandaşlık hakkı verilmiştir? Bu kişilerin mesleği, eğitim düzeyleri nedir?
-Suriyeli sığınmacıların vatandaşlığa alınma sürecinde hangi kriterler uygulanmaktadır?
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.