Yüceer: ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ kurulmalı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmalarının 84. yıl dönümü arefesinde yerel yönetimlerde kadınların haklarını korumak ve yerelde kadınların güçlenmesini sağlamak amacıyla İl Özel İdaresi Kanununda değişiklik öngören bir kanun teklifini TBMM başkanlığına verdi. Yüceer, kanun teklifinde il genel meclislerinde ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ komisyonu kurulmasının zorunlu hale getirilmesini önerdi.

Yüceer: ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ kurulmalı
03 Aralık 2018 Pazartesi 14:28

‘TAM VE EŞİT’ KATILIM
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kanun teklifinin gerekçesinde altında imzamız olan uluslararası sözleşmelerde imzacı devletlere ‘kadınların karar alma sürecine tam ve eşit katılımını özendirecek politika ve uygulamaları formüle etmek ve kuvvetlendirmek’ görevi yüklendiğini belirterek, il genel meclislerinde kadınları karar süreçlerine dahil edecek, bütçelemeden başlayarak kadınların da etkilendiği kararları sorgulayacak bir mekanizma gerektiğini ifade etti.

‘TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ KOMİSYONU’ KURULMALI
Bu amaçla 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun ‘İhtisas Komisyonları’nı düzenleyen 16’ncı maddesi 2’nci fıkrasında yer alan kurulması zorunlu komisyonlara ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’ ibaresi eklenmesini teklif eden Yüceer, böylece toplumsal cinsiyet politikalarının yerel yönetimlerde uygulanabilirliğinin sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

BÜTÜNLÜKLÜ VE KALICI OLMAKTAN UZAKTIR
Teklifin gerekçesinde kadınlara yönelik hizmetlerin önceliğinin, yerel yönetimlerin olanakları ve yöneticilerin inisiyatifine bağlı olduğunu vurgulayan Yüceer, “Kadınların yerel demokrasi ve kalkınmaya katılımına yönelik çabalar, bütünlüklü ve kalıcı olmaktan uzaktır. Bütün bunlar yerel düzeyde kadınların karar alma süreçlerinin dışında bırakmaktadır” dedi.

KENT YAŞAMI TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ SAĞLAYACAK BİÇİMDE DÜZENLENMELİ
Yüceer, teklifinde “Yerel yönetimlerde politika oluşturma, kaynak dağılımı ve uygulamayla ilgili süreçlere kadınların katılımının sağlanması ve uygulanacak politikalar ile verilecek hizmetlerde eşitlikçi bir yaklaşım geliştirilebilmesi için toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı mekanizmalara gereksinim olduğu açıktır. Bu nedenle yerel düzeyde kadınların yönetime katılımının artırılması ve kent yaşamının toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak biçimde düzenlenmesi için tüm hizmetlerin özel olarak kadınların da gereksinmelerini düşünerek programlanması ve uygulamasına ilişkin bir mekanizma oluşturulmalıdır.” dedi.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.