Yüceer: Yağlı tohum üretici destekleri yetersiz ​

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yağlı tohum üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı. Yüceer, TBMM’ye verdiği meclis araştırma önergesinde üreticilerin sıkıntılarını ve üretimde yaşanan verim düşüklüğünü gündeme getirdi

Yüceer: Yağlı tohum üretici destekleri yetersiz ​
25 Aralık 2018 Salı 12:06

YÜCEER TARIM KANUNUNU HATIRLATTI
TBMM Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde Yüceer; ayçiçeği tarımında kullanılan tohumlukların yağlık çeşit olmaması nedeniyle yağ veriminin düşük olduğunu, doğru tohum kullanımı ve sulama çalışmaları ile verimin artırılabileceğinin altını çizerken, verilen desteklerin de yetersiz olduğunu ifade etti.

DESTEKLEMELER YETERSİZ
Önergesinde Yüceer, Tarım Kanununun 21’inci maddesinde yazılı olan Tarımsal destekleme programlarının finansmanı için bütçeden ayrılacak kaynağın gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını hatırlattı. Yüceer, bu maddeye rağmen, son 12 yılda desteklemeler için harcanması gereken 170 milyar TL’nin harcanmadığını, verilen desteklerin sadece 117 milyar TL olduğunu söyledi. Önergesinde mazot ve gübre desteklerini de gündeme getiren Yüceer, 2018 yılında ayçiçeği üreticisine dekar başına 19 TL mazot ve 4 TL gübre olmak üzere 23 TL’lik destekleme ödemesi yapıldığını, günümüz piyasa şartlarında mazot ve gübre fiyatlarının yüzde yüze yakın oranda arttığını bu desteklemelerin yetersiz olduğunu belirtti.

2016’DAN BU YANA ARTIŞ YOK
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in verdiği araştırma önergesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı yağlık ayçiçeği prim desteklemesini 3 yıldır arttırmadığı dikkatleri çekti. 2018 yılında kg başına 40 kuruş olarak belirlenen desteklemenin 2016 yılı ile aynı olduğunu ve bu tarihten beri herhangi bir artış olmadığını Yüceer belirtti.

BİRLİKLER ALIM YAPMIYOR
Yüceer meclis başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde üreticiler için önemli bir kurum olan birliklerin alım yapmadığını da belirtti. Birliklerin alımlarını azaltmasının, kendini güvende hissetmeyen, çiftçilerin geçimlerini idame ettirmelerini daha da güçleştirdiğini ifade etti. 2002 yılında üretilen toplam ayçiçeğinin yüzde 48’inin alımının birlikler tarafından yapıldığını, bu oranın 2017-18 döneminde yüzde 21’e düştüğünü ve buna sebep olan etkenlerin araştırılmasını istedi.

UZUN VADELİ PLANLAR VE ARGE ŞART
Önergesinde ayrıca çiftçilerin iklim değişikliğinden zarar görmeye başladığını ve bu durumun üretimi olumsuz etkilediğini belirten Yüceer, Ülkemizin Dünyada ay çiçeği tohumu ithalatında ilk sırada yer aldığını, tohumluklar ile ilgili ARGE çalışmaları yapılarak kaynaklarımızı daha etkin kullanabileceğimizi ifade etti.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.