Ziraat Odası Başkanı: Böylesi kuraklık yaşanmadı

Son yılların en kurak ve sıcak yaz mevsiminin yaşandığı bölgemizde sıcak havalar hayatı olumsuz etkilemeye devam ederken, yıllardır çiftçilik ile uğraşan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "61 yıldır çiftçilik ile uğraşıyorum, böyle bir sıcaklık ve kuraklık görmedim" dedi.

Ziraat Odası Başkanı: Böylesi kuraklık yaşanmadı
08 Ağustos 2007 Çarşamba 08:32

ÇİFTÇİYE BÜYÜK DARBE

Sıcak hava ve kuraklık nedeni ile bu yıl buğday hasadının 10 gün önce, ayçiçek hasadının ise yaklaşık 20-25 gün önce başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Onca yıldır çiftçilik ile uğraşıyorum, ziraat ile iç içeyim ilk kez böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Sıcak ve kurak havalar özellikle ayçiçeğinde çiftçiye büyük darbe vurdu" dedi.

ÜRÜN KAYBI TAHMİNİ %50

Kuraklık nedeni ile bu yıl ayçiçeğindeki ürün kaybının %40 ile %60 seviyelerinde olmasını beklediklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Özellikle Temmuz ayındaki sıcaklık ve kuraklıktan dolayı ayçiçekleri dane dolduramadan yandı, kavruldu. Geçtiğimiz yıl dekarda 275 kilogram ürün alırken, bu yıl ancak 100 kilogram civarında bir ürün alacağımızı tahmin ediyoruz" dedi.

OT BİLE BİTMEDİ!

Aşırı sıcaklar ve kuraklıktan dolayı tarlalarda otun dahi bitmediğini belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Öylesine sıcak ve kuraklık bölgemizde etkili oldu ki, bırakın ayçiçeğinin dane doldurmasını tarlalarda ot bile bitmedi. Hayvancılıkla uğraşan arkadaşlarımız şimdiden hayvanlarına kışlık yiyeceklerini vermeye başladı" dedi.

KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ

İklim değişikliğinden dolayı çiftçinin ne yapacağını şaşırdığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Bu hasat döneminin çiftçiler için iyi geçtiğini söylemek imkansız. Buğday da son yağan yağmurlar ile çiftçimizin yüzü güldü fakat açıklanan fiyatlar, girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile çiftçiyi sıkıntıya soktu. Ardından ayçiçeğinde de kuraklık hüsranı yaşanınca çiftçimiz ne yapacağını, borçlarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye başladı" dedi.

GİRDİLER ÇOK FAZLA

Trakya çiftçisinin Haziran ayında buğday hasadını tamamladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Mayıs ayı sonlarında gelen yağışlar çiftçimizin yüzünü güldürmüş ve buğday rekoltesini önemli oranda arttırmıştı. Yağışlar ile birlikte yüzü gülen çiftçilerimiz açıklanan taban fiyat ile şok oldular. Çünkü açıklanan taban fiyat çiftçinin girdi maliyetlerini kesinlikle karşılamıyor. Bizim çiftçimizin kullandığı girdi maliyetleri dünya standartlarının çok üzerinde" dedi.

AYÇİÇEK KAVRULDU

Buğday hasadında ürünün iyi, fiyatının kötü olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Buğday hasadının ardından çiftçilerimiz gözünü ayçiçek hasadına dikti fakat bu seferde kuraklık çiftçinin belini büktü. Özellikle Haziran sonu ve Temmuz ayında etkili olan sıcak ve kurak hava ayçiçeğin dane doldurmasını engelleyerek, ayçiçekleri yaktı, kavurdu. Ayçiçek hasadına umudunu bağlayan çiftçilerimiz şuan büyük bir şok içindeler" dedi.

VERİM DÜŞTÜ

Kuraklıktan dolayı ayçiçeğindeki verimin %40 ile %60 arasında düşeceğinin beklendiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Geçtiğimiz günlerde İl Kooridinasyon Kurulu toplantısında ayçiçeğindeki hüsranı masaya yatırdık ve ilimizin Afet Bölgesi kapsamına alınması için gerekli Bakanlıklara müracaat edilemesini kararlaştırdık. Ayrıca ilimizden yeni seçilen milletvekillerini de konuyla ilgili bilgilendirdik" dedi.

BÖYLESİNİ GÖRMEDİK

Kendisinin yıllardır çiftçilik ve ziraat ile uğraştığını ve böyle bir kuraklık daha görmediğini belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "61 yaşına geldim daha ne böylesi bir kuraklık, ne de böylesi bir sıcak gördüm. Kuraklıktan dolayı bırakın ayçiçeklerin dane doldurmasını tarlalarda yeşil ota bile rastlamak imkansız" dedi.

HAYVAN YETİŞTİRENLER DE ZOR DURUMDA

Kuraklıktan dolayı hayvan yetiştiricilerinin de zor durumda olduğunu kaydeden Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Tarlalarda, meralarda kuraklıktan dolayı ot bile bitmedi. Hayvancılık ile uğraşan arkadaşlarımız şimdiden hayvanlara kışın vereceği yiyecekleri vermeye başladılar. Kış sonunu nasıl getirecekler, şimdiden hayvancılıkla uğraşan arkadaşları telaş aldı" dedi.

DESTEKLER DEVAM ETSİN

Ayçiçek üreticisinin ettiği masrafın üçte birini tarladan alamadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Tek umudumuz bu Hükemette. Eğer geçtiğimiz yıl verilen destekleri, aynen devam ettirirlerse çiftçinin zararını en aza indirirler" dedi.

BUĞDAY VE AYÇİÇEĞİN YERİNİ
ALTERNATİF ÜRÜNLER ALABİLİR

İklim değişikliğinin böyle devam etmesi durumunda bölgede buğday ve ayçiçek üreticiliğinin yerini yeni ürünlerin alabileceğini belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Bu yıl ilk defa ekimi yapılan kanola bunlardan bir tanesi. kanolayı bu yıl eken arkadaşlar aldıkları verimden son derece memnunlar. Önümüzdeki yıl çok sayıda arkadaşımız da kanola ekmeyi planlıyor. Zaten başka çareleri de yok" dedi.

TAKLA ATTIRIYORUZ

Çiftçilerin bu yıl çok kötü bir dönemi geride bıraktıklarını ve borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşündüklerini belirten Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Birçok arkadışımız bankalardan, finans kuruluşlarından borçlanarak, borçlarını ödemeye çalışıyorlar. Yani açıkcası borçlarına takla attırıyorlar. Bu şekilde daha ne kadar devam eder bilmiyoruz" dedi.

AYÇİÇEK HASADI BAŞLADI

Bölgede ayçiçek hasadının da başladığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özman, "Geçtiğimiz yıla göre ayçiçek hasadı 20, 25 gün önce başladı. Gerçi buna pek hasatta denmez ama çiftçimizin başka çaresi yok. mecbur tarlaya attığı tohumu toplayacak. Ayçiçeğindeki ürün kaybı bu yıl ortalama %50 civarında" dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.