10 yıllık iktidar nasıl kaybedildi

30 Mart Yerel Seçimlerine kadar Çerkezköy’de AKP’nin hiç seçim kaybetmemesine rağmen 30Mart akşamı Çerkezköy Belediye Başkanlığı’nı CHP’ye kaptırması ve 10 yıllık Ali Ertem döneminin kapanması partiyi karıştırırken, AKP’ye gönül verenler seçim yenilgisinin en büyük sorumlusunun Ali Ertem ve yaptığı Meclis listesi olduğunu iddia ediyorlar

10 yıllık iktidar nasıl kaybedildi
19 Nisan 2014 Cumartesi 08:10

2004 Yerel Seçimlerinde AKP’den zorlu bir maratonun ardından Aday oyan Ali Ertem, en yakın rakibinin neredeyse iki katı fazla oy alarak Belediye Başkanlığı koltuğuna otururken, ikinci sefer girdiği ve ‘Son kez Adayım’ dediği 2009 Yerel Seçimleri’n de ise CHP Adayı Metin Dönmez ve DP Adayı Dr. Remzi Garip ile girdiği yarışı 10 bin 746 oy alarak ilk sırada tamamlarken, CHP 8 bin 932 ve DP ise 8 bin 195 oy almayı başarmıştı.
ADAY ADAYI BOLLUĞU YAŞANDI
2004 yılındaki seçime göre 2009 yılında hayli zorlanan Ali Ertem, Tekirdağ’ın Büyükşehir olması ile birlikte 2014 Yerel Seçimleri için yeniden Adaylığa yeşil ışık yakarken, Aday Adaylığı süreci içerisinde 9 isim ile mücadele etti. AKP’den Aday Adaylığı için Hanifi Belindir, Faruk Korkmaz, Efrahim Yeşil, Tuncay Yeğin, Mehmet Sürücü, Mehmet Danyeli gibi isimlerin yanı sıra kendi Meclis Üyeleri Habip Bilgin, Aynur Düzgünel ve Süleyman Ak Aday Adaylık için müracaatta bulunurken, son gün istifa eden Murat Yeşil de Genel Merkeze Adaylık başvurusunu yaptığını açıkladı.
KENDİ MECLİSİ’NDEN ÜÇ İSİM ADAY ADAYI OLDU
Özellikle kendi Meclis Üyelerinden 3 tanesinin Aday Adayı çıkması Ertem için şok olurken, üç isimden özellikle Habip Bilgin ve Aynur Düzgünel Ertem’e karşı sert muhalefet yaptılar. Aday Adaylığı müracaatının Kasım ayı sonunda bitmesinin ardından 15 Aralık’ta Ertem’in Adaylığı Genel Merkez tarafından onaylanıp, resmi açıklama bekletilirken, Başbakan Erdoğan’ın Tekirdağ ve Çerkezköy ziyaretlerinde Ali Ertem isminin açıklanmamasının altında devreye giren Milletvekilleri ve İl Teşkilatı’nın olduğu öğrenildi.
ÖZDOĞAN, YAZI DERKEN ERTEM İLE DEVAM KARARI GELDİ
Çerkezköy Adayı ile sıkıntı olduğunun Başbakana iletilmesinin ardından yeni bir anket yaptırılmasına karar verildi. 11 Aday Adayından sadece Efrahim Yeşil, Ali Ertem, Mehmet Danyeli’nin ismi ankette yer alırken, Tekirdağ Milletvekili T. Ziyaeddin Akbulut’un önerisi ile ankete ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın da ismi yazıldı. Yapılan son anketin ardından bir ara İl Başkan Yardımcısı Sait Yazı’nın ismi de Başkan Adaylığı için geçse de Ocak ayı sonunda beklenildiği gibi Genel Merkez’de ağırlığı olan Ali Ertem’in ismi Başkan Adayı olarak yeniden açıklandı.
SORUNLAR PATLAK VERDİ
Ali Ertem’in Adaylığının açıklanmasının ardından AK Parti karışırken, Aday Adaylığı sürecinde AKP İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ’ın adının karıştığı bir skandal yüzünden istifa etmesi ve İlçe Başkanlığı’na Selda Yeşil’in vekalet etmesi ve Ertem’in Teşkilattan hiçbir isimle Meclis listesini hazırlarken görüş almaması AKP’de sorunların büyümesine neden oldu.
KORKMAZ GEMİLERİ YAKTI
Ertem’in Adaylığının açıklandığı gün ayaklanan Erzurumlular, 3 tane Aday Adayları olmasına rağmen hiç birinin Aday yapılmaması üzerine o gece soluğu Kızılpınar Belediye Başkanı Faruk Korkmaz’ın evinde alırken, Korkmaz’a ‘Aday ol’ baskısı yaptılar. Devreye BBP İlçe Başkanı Turan Demircan da girince Korkmaz’ın evindeki toplantı sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti.
BİLGİN VE DÜZGÜNEL DE GİTTİ
Korkmaz’ın BBP’den Aday olması durumunda AKP Aday Adayları Habip Bilgin, Aynur Düzgünel ve Mehmet Sürücü tam destek vereceklerini Korkmaz’a deklere etmesinin ardından Korkmaz Cumartesi günü saat 15.00 sularında BBP’den Aday olmaya karar verdiğini açıkladı ve ilk toplantısını da Erzurumlular Derneği’nde yapacağını açıkladı.
GİDEN SEÇİMİ SEYRETTİLER!
Korkmaz’ın BBP’den Aday olarak açıklanması AKP’yi karıştırırken, Korkmaz’ın Adaylık başvurusu yağmur altında İlçe Teşkilatı önünde gerçekleşirken, kalabalığı ve coşkuyu gören AKP’liler ise İlçe Teşkilatı’ndan ellerinden kayıp giden 3 Aday Adayını, hatta giden seçimi seyrediyorlardı.
ADAY ADAYLARI DEVRE DIŞI KALDI
Faruk Korkmaz’ın BBP’den Aday Adayı olması ve yanında Habip Bilgin ve Aynur Düzgünel’i de götürmesi, Korkmaz’ı destekleyeceği iddia edilen Mehmet Sürücü’nün ortalıktan kaybolması, Efrahim Yeşil’in Aday olamayınca İstanbul’a tekrar dönmesi Ertem’in yanında Aday Adaylarından Hanifi Belindir, Mehmet Danyeli, Tuncay Yeğin, Süleyman Ak ve Murat Yeşil kalırken Ali Ertem’in bu isimlerden sadece Hanifi Belindir’i değerlendirmesi ve Meclis listesine yazması diğer Aday Adaylarını da küstürdü.
KÜSKÜNLERİN SAYISI ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
Öte yandan Ramazan ayı içerisinde Sağlık Bakanı Mehmet Müzezinoğlu’nun katıldığı iftarda İlçe Başkanı Alaettin Demirbağ ve Gençlik Kolları arasında yaşanan pankart krizi ve sonrasında Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Danyeli ve ekibinin görevden alınması, Kadın Kolları Başkanı Nuran Yeşil’in Meclis listesine İl Teşkilatı ve Genel Merkezin baskısı sonucunda ancak 16. sıradan yazılması AKP’deki küskünlerin sayısını arttırırken, asıl büyük sıkıntı Teşkilat içerisinde Meclis listesi belli olmasının ardından yaşandı.
PARTİLİLER DIŞARIDA KALDI
Ali Ertem’in liste başına Ömer Kılınç, Remzi Garip ve Garip’e yakın isimleri yazması AKP’de yıllarca çalışan, emek veren insanları hayal kırıklığına uğratırken, Meclis listesine girmek için müracaat eden bir çok AKP’linin dışarıda kalması parti içerisinde muhalif kanadın oluşmasını sağladı. Ayrıca İlçe Başkanlığı’na DP İlçe eski Başkanı Reşat Bahar’ın atanması ve bunun Ali Ertem ve Sait Yazı’dan bilinmesi parti içindeki muhalif kanadı güçlendirirken, Ali Ertem’in kahve toplantıları ve mitingleri de son gün hariç sönük geçti.
ELEŞTİRİLERE DOYURUCU CEVAP VEREMEDİ
Meydanlarda muhalefet partilerinin dile getirdiği ‘Belediye’nin borç batağında olduğu’, ‘Ali Ertem Belediye’ye 12.00’den önce gelmiyor’, ‘Ali Ertem insanları azarlıyor, Ali Ertem tek adam oldu’ eleştirilerine yeteri kadar cevap verilememesi, yapılan işlerin yerden yere vurulması karşısında bilinçli ve ayakları yere sağlam basan cevaplar verilememesi Ertem ve ekibini sıkıntıya sokarken, özellikle Remzi Garip üzerinden gelen eleştirilere Ertem cevap vermekte zorlandı.
HİZMET GÖTÜRME Mİ
RANT LİSTESİ Mİ?
Yaptığı Meclis listesini ‘Hizmet Götürme Birliği’ olarak lanse eden Ertem’e muhalefet ‘Rant listesi’ cevabını verirken, Garip ve Ertem’in geçmişte birbirleri aleyhine söylediği sözler gazete arşivlerinden ve sosyal medyadan bulunarak paylaşıldı. Hatta bazı Aday Adayları Meclis listesinin açıklanmasının ardından sosyal paylaşım sitelerinde seçime AK Parti’nin değil, AK Parti amblemi adı altında isimlerin girdiğini iddia ederek, kendi partisinin Meclis listesini yerden yere vurdu.
BAKANLAR DA ÇÖKÜŞÜ ENGELLEYEMEDİ
Ayrıca bir çok partili Ali Ertem’in listesinin bir lokantada Ali Ertem’e yakın birkaç isim tarafından yazıldığını iddia ederek , Teşkilatın devre dışı bırakıldığını ve listenin ‘Bahse konu olan lokantanın listesi’ olduğunu iddia ettiler. Hatta bazı partililer birbirlerine ‘Bizim partiye 6 yabancı kuralını kim getirdi?’ sorusunu sormaya başladılar. Seçim dönemi çıkan dedikodular ve gelişen olaylar zinciri Ertem’i yıpratırken, seçime yakın Çerkezköy’ün Bakanlar geçidine sahne olması da Ertem aleyhine esen rüzgarları dindirmeye yetmedi.
FARKI ÇERKEZKÖY MERKEZDE YEDİ
Seçimden bir gün önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu getiren ve en kalabalık mitingini yapan Ali Ertem, 29 Mart Pazar günü yapılan seçimlere bu atmosferde giderken, sandıklar açıldıkça şoka uğradı. Özellikle GOP, GMKP ve Cumhuriyet Mahallelerinde CHP’den büyük fark yiyen, kenar mahallelerde ve beldelerde isteği farkı CHP’ye koyamayan AKP Adayı Ali Ertem, ilk kez yenilginin acı yüzü ile tanışırken, 10 yıllık Belediye Başkanlığı Koltuğu’nu CHP Adayı Vahap Akay’a teslim etmek zorunda kaldı.
LİSTESİNE ÇOK GÜVENİYORDU
Seçimden önce hazırladığı listeyi savunan ve seçimi kazanacağına olan inancının tam olduğunu vurgulayan Ertem, listesini ‘Hizmet Götürme Birliği’ olarak tanıtmış ve seçimin sevabının da, günahının da kendisine ait olduğunu belirterek, şuana kadar yaptığı en iyi Meclis listesini yaptığını iddia etmişti.
ERTEM’İ YIKAN FARK!
Sandıklar açıldığında işin aslının Ertem’in söylediği gibi olmadığı ortaya çıktı. Çünkü AKP Adayı Ali Ertem Belediye Başkanlığı’nda 24 bin 909 oy alırken, Çerkezköy’de Büyükşehir Adayı Mustafa Yel, 27 binin üzerinde oy aldı. 10 yıllık Çerkezköy Belediye Başkanı Ali Ertem’e tepki gösteren AKP’liler Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda kendi partilerini tercih ederken, İlçe Belediye Başkanlığı oyunu farklı partilere verdiler. Büyükşehir oyları baz alındığında Çerkezköy’de AKP birinci çıkarken, İlçe Belediye Başkanlığı oyları baz alındığında AKP, CHP’nin yaklaşık 2 bin oy gerisinde kalarak, ikinci parti oldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ak partili gönüldaşlarıma - 10 yıl önce
ak partili gönüldaşlarım, ali ertem sait yazı gökhan ince alaattin demirbağ nuran yeşil reşat bahar ve ekibi partiden uzaklaşmalı uzaklaştırılmalı. ciğerci kedisi gibi bazı arkadaşların ordan ayrılmaya niyeti yok. onlar orda olduğunuz sürece bizim secim kazanma sansımız yok
Avatar
Metin Şen - 10 yıl önce
bir davadır tutturmuşlar yersen tabıı..bugun akp ıktıdar da olmasın chp olsun ılk fırsatta en buyuk chp lı olurlar..dava mani mani mani ..ali ertem dogru yapmıştır cıddı de oy almıştır ama yetmemıştır olay budur..ali ertem eleştirilere tatmın edıcı cevap veremedı bu yonde eksıklıgı oldu..beledyenın borcu ve makamında ınsan azarlaması fasa fıso..azarlanan da hıc mı suc yok ve borc da oyle aman aman bir borc degıl..
Avatar
kaybeden secomonlar - 10 yıl önce
şovalyeler.ali saıt alattin suclu.sevimsiz ahmet kanbur.
Avatar
Ak partili - 10 yıl önce
ne diyelim hayvan yerli artık yemiyor biraz dinlenmesi gerekiyor hizmet birliği çöktü onun için çok üzüldüm.....)))))
Avatar
seçim kaybetmesine - 10 yıl önce
el ve kol aldından geçen remzi garip ve yrd. olanlar.
Avatar
akp li - 10 yıl önce
alaattinin fantezisi ertemin kabusu oldu....
Avatar
akpli - 10 yıl önce
ali ertemle olmayacağı açıktı ama az olsun bizim olsun mantığı ağır bastı. ilçe ve belde teşkilatları ve yandaşları artık yeter.başarı yeni kadro ve kordinasyon istiyor kafalar ben olgusunu aşmalı
Avatar
yurttaş - 10 yıl önce
sahi bu alaattin efendinin telefon davası ne oldu?bence alaattin efendi yeniden ilçe başkanı olsun partiyi toparlar...