3 Hastane’den 3 farklı rapor verildi

8 aylıkken geçirdiği havale sonucu duyma fonksiyonunu tamamen kaybeden, bunun yanında hafif düzeyde zihinsel yetersizlik yaşayan Sabrican Sönmez’in ailesi bakım parası alma mücadelesi veriyor. 3 farklı hastaneden 3 farklı sağlık raporu bulunan Sönmez’in, Özürlü Ölçüt Oranları’nın yükselmesinden sonra aldığı bakım parası kesilmiş bulunuyor

3 Hastane’den 3 farklı rapor verildi
13 Temmuz 2011 Çarşamba 00:00

Geçirdiği bir havale sonucu duyma yetisini kaybeden 9 yaşındaki Sabrican Sönmez’e engelli raporu için gittiği 3 hastanede 3 farklı rapor verildi. Özürlü Ölçüt Oranlarının değiştirilmesinden sonra oğlu için aldıkları bakım parasının da kesildiğini söyleyen Sabrican’ın babası Şenel Sönmez, oğlunun hayata tutunabilmesi için bu paraya ihtiyacı olduğunu belirterek, yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı.
HASTANELERİN RAPORLARI BİRBİRİNİ TUTMUYOR
Sabrican’ın bakım parası alabilmesi için özürlülük durumunun belirlenmesi gerektiğini, bunun içinse 3 farklı hastaneye gitmek zorunda kaldıklarını ve kendilerine 3 farklı sağlık raporu verildiğini belirten baba Şenel Sönmez, hastaneler de verilen raporları şu şekilde ifade etti: "Sabrican’ı ağır özürlü olarak değerlendiren Çerkezköy Devlet Hastanesi yetkilileri özür durumuna göre fonksiyon kaybını %50 olarak belirledi. Şişli Etfal ile Çorlu Devlet Hastanesi ise Sabrican’ı ağır özürlü olarak değerlendirmezken, Şişli Etfal özür durumuna göre fonksiyon kaybını %81, Çorlu Devlet Hastanesi de %40 olarak belirledi."
DOKTORLARIN SÖZLERİ BİZİ YARALADI
Her hastaneden farklı bir rapor yazılmasına bir anlam veremediğini belirten baba Şenel Sönmez, "Bu konuda beni en fazla üzen doktorların bize yaklaşımı oldu. Doktorların, ‘Oğlunun hiçbir şeyi yok’, ‘Bu işi para için yapıyorsun’, ‘Bu çocuğun sırtından geçinmeye çalışıyorsun’ diye çıkışmaları beni ve ailemi derinden yaraladı. Ayrıca bize tepeden bakan ve küçümseyen doktorlar ile de karşılaştık. Çocuğumun insanca yaşabilmesini sağlayacak bir rapor istedik, işitmediğimiz azar kalmadı. Ama rapor almak için o doktorların karşısına çıkan hali vakti yerinde biri olsaydı bu şekilde asla davranamazlardı. İşçi olduğumuz, asgari ücrete çalıştığımız için hoş olmayan muamelelere maruz kaldık.
SİGORTALIYIZ DİYE YARDIM ETMİYORLAR
Devlet kurumlarına gidiyoruz sigortalı olduğum için yardım edemeyeceklerini belirtiyorlar. Çocuğumuz için gerekli olan cihazları sigorta karşılamıyor. Bu nasıl bir durumdur bende anlayamadım. Bu iş böyle giderse Ankara’ya gideceğim Başbakanlığın önünde oturma eylemi yapacağım" ifadelerini kullandı.
630 LİRA MAAŞ, 275 LİRA KİRA
2001 yılından bu yana Kapaklıda yaşadığını ve emeli maaşı ile geçinmeye çalıştığını da söyleyen Sönmez, "Asgari ücrete çalışıp geçinmeye çalışıyorum. Aylık 275 lira ev kirası ödüyorum. Bunun yanına su, elektrik gibi harcamaları da koyarsak sağlıklı bir şekilde beslenmemizi sağlayacak bir paranın kalmayacağı ortada. Böyle bir durumdayken çocuğumun sağlık sorunlarının düzeltilmesi içinde yoğun çaba sarf ediyorum. Çocuğumun durumu ve maddi nedenlerle 4 senedir memleketim olan Ünye’ye gidemedim. Bu durum ortada iken devlet görevlerinin yaşananlara gözlerini kapamaları, hiçbir şey yokmuş gibi davranmaları olacak iş değil. Oğlumun hayata tutunması için desteğe ihtiyacı olduğu ortada. Yetkililerden sadece bu desteğin verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
ORANLARI DEĞİŞTİ, MAAŞ KESİLDİ
Oğluna bakmak için işinden ayrıldığını ve 4 yıldır çalışmadığını belirten anne Zehra Sönmez ise, "Bakım parası alabilmek için işten ayrılmam gerektiği söylendi. Çocuğuma daha iyi şartlarda bakabilmek için işten ayrıldım. 1 yıl kadar bakım parası aldım. Devlet tarafından özürlü ölçüt oranları değiştirilince çocuğumuzun bakım parası alma hakkı ortadan kayboldu. Kocamın kazandığı paradan başka gelirimiz yok. Onunda aldığı asgari ücret. Geçtiğimiz aylarda bizim fark edemediğimiz bir anda Sabrican sokağa çıktı ve duymamasına bağlı olarak kendisine araç çarptı. 15 gün hastanede kaldık. Böyle bir durum ortada iken çocuğuma bakım ücreti verilmemesi anlaşılır bir durum değil.
YETKİLİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORUZ
Yetkililerden çocuğumuza bakım ücreti verilmesini, bu da yapılamıyorsa benim yeniden işe dönmeme yardımcı olunmasını bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.