7 aylık dilimde 170 asansör denetlendi

Çerkezköy Belediyesi tarafından özel bir denetim firmasına yaptırılan 'Asansör yıllık kontrol muayenesi' kapsamında 2015 yılının ilk yedi aylık diliminde 170 asansör elden geçirildi. Asansörlerin çoğunluğu kırmızı etiket, yani 'Can güvenliği tehlikesi' bulunan sınıfta yer alırken, 9 tanesi sarı etiketli 34 tanesi ise yeşil etiketli oldu

7 aylık dilimde 170 asansör denetlendi
25 Ağustos 2015 Salı 17:36

 DENETİMLER DEVAM EDİYOR

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında Çerkezköy Belediyesi tarafından 2012 yılında özel bir denetim firmasına yaptırılmaya başlanan Asansör yıllık kontrol muayenesinin üzerinden 3 yıl gibi bir süre geçti. İlk olarak Liftinstituut Güvenlik Denetim Ltd.Şti ile başlanan denetimler daha sonra İnspecco ile devam ederken son olarak Udem firması tarafından denetimler devam ediyor.

İLK YEDİ AYLIK DİLİMDE 170 ASANSÖR KONTROL EDİLDİ

2015 yılının ilk yedi aylık diliminde İnspecco firması tarafından yaklaşık bin adet asansör üzerinden 170 asansörün kontrol işlemi gerçekleştirilirken, 830 asansör için başvuru yapılmadığı ifade edildi. Yapılan kontroller kapsamında da 145 asansöre kırmızı etiket, 34 asansöre yeşil etiket ve 9 asansöre de sarı etiket vuruldu öğrenildi. İnspecco firması tarafından 2014 yılının son altı aylık diliminde yaklaşık bin adet asansörden 419 adedi kontrol edilirken, 581 asansör içinde başvuru yapılmadığı belirtildi. Yapılan kontroller sonucunda da 280 kırmızı etiket, 113 yeşil etiket ve 26 sarı etiket vuruldu.

502 ASANSÖR KONTROL EDİLDİ

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında ilçemizdeki asansörlerin denetim ve kontrolünü üstlenen Çerkezköy Belediyesi, imzaladığı bir protokolle, özel bir denetim firmasıyla anlaşmıştı. Özel muayene kuruluşu, Liftinstituut Güvenlik Denetim Ltd.Şti. tarafından Çerkezköy'de yapılan bir yıllık denetimler sonucunda 502 asansör elden geçirilmiş, yapılan denetimler sonucunda 490 asansöre kırmızı (Can güvenliği tehlikesi bulunan) etiket, 2 asansöre sarı (Kullanılabilir düzeyde) etiket, 10 asansöre ise yeşil (Can güvenliği tehlikesi bulunmayan) etiket vurulmuştu.

İLAN SONUCU EN DÜŞÜK TEKLİFİ VEREN FİRMAYA VERİLİYOR

Çerkezköy Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre asansör denetimleri için başvuru sırası alınarak sıraya konuluyor. Son olarak 24 Haziran 2015 tarihinden itibaren de asansör denetimlerini Udem firmasının yaptığı öğrenildi. Yetkililer başvurusu bulunmayan asansörlerin mühürlenmemesi için uyarılarda bulunarak, apartman sorumlusu ya da yöneticilerin ilgili denetim firmasına en kısa süre içerisinde müracaat etmeleri tavsiyesinde bulundu. Denetim yapacak olan asansör kontrol firması Belediye tarafından yapılan ilan sonucunda en düşük teklif veren denetim firmasına veriliyor.

YÖNETMELİK KAPSAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Apartman sorumlu ve yöneticilerinin yaptığı müracaatlar kapsamında Udem firması mühendisleri tarafından asansörlerin kullanıma elverişli olup olmadığı 'Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği' kapsamında gerçekleştiriliyor. Denetimler sonucunda asansörlerde tespit edilen eksikliklerden en önemlileri ise şu şekilde sıralandı;

TESPİT EDİLEN EN ÖNEMLİ EKSİKLİKLER

1- Frenleme Sistemi'nin çalışmamasından dolayı halat kopması ve benzeri durumda asansörün kontrolsüz olarak zemine ya da tavana çarpması.
2- Kaçak Akım Rölesi'nin bulunmamasından dolayı olası bir elektrik kaçağında elektrik çarpılma riskinin bulunması.
3- Kabini ve karşı ağırlığı birbirine bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanların (klemens, somun, grupilya vb.) montajlarının sağlıklı bir şekilde yapılmasından dolayı bağlantıların gevşeme, kopma, kırılma durumlarında asansörlerin kontrolsüz olarak zemine çarpması.
4- Kuyu Aydınlatmalarının bulunmamasından kaynaklı sağlıklı bakım yapılamaması.

EKSİKLER GİDERİLMEZSE MÜHÜRLENECEK

Yapılan denetimler sonucunda, kırmızı etiket alan asansörlerin bulunduğu apartman yöneticisi ve sorumluları hazırlanan raporlarla uyarılıyor. Belediye yetkilileri, apartman sorumlu ve yöneticilerine seslenerek, "İlçemiz sakinlerinin yaşanan asansör denetim ve kontrol sürecinde mağdur olmamaları için asansörlerinde tespit edilen eksiklikleri bir an evvel tamamlamaları gerekmektedir” uyarısında bulundular. Aksi taktirde, eksiklikleri giderilmeyen, yıllık kontrol muayenesi yaptırılmak üzere başvurulmayan asansörler 'Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği' gereğince Belediye tarafından mühürleneceği bildirildi. 

Haber: Emrah ÇOĞALAN

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.