Abban’dan talihsiz açıklama

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, geçtiğimiz günlerde Kapaklı Bakış Gazetesi’ne, Çerkezköy ve Kapaklı sınırlarında yapılması planlanan termik santral hakkında bize göre talihsiz bir açıklama yaptı.

Abban’dan talihsiz açıklama
22 Kasım 2017 Çarşamba 17:00

En fazla birkaç yıl içinde Çerkezköy’deki görevini bitirip başka bir yerde göreve başlayacak olan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’a vatandaşların tepkisi de oldukça net oldu.
AKLINIZIN UCUNDAN GEÇECEK Mİ?
Sayın Abban, siz buradan ayrıldığınızda, Çerkezköy halkı termik santralle baş başa kalacak. Burada olmadığınız için şimdi kullandığınız, termik santrali şirin gösteren bu ifadeleri savunmak durumunda da olmayacaksınız. Umarız ki, olmaz ama olur da buraya termik santral kurulursa; şimdi desteklediğiniz termik santrale bağlı olumsuzluklar arttığında herhangi bir şey yapmayı düşünüyor musunuz? Yoksa yaşamınızın geri kalanını sürdürdüğünüz yerde, Çerkezköy’ün pis havasını soluyan vatandaşlar aklınızın ucundan geçecek mi?
ŞAŞKINLIK İÇERİSİNDE OKUDUK
Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban’ın, geçtiğimiz günlerde Kapaklı Bakış Gazetesi’ne vermiş olduğu demeçleri şaşkınlık içerisinde okuduk. Kaymakam Abban, ilgili gazetede yazana göre; “Bütün kömürü termik santral kullanacak ve yer altından bantlarla gelecek. Tozdan kimse etkilenmeyecek. Bütün işyerleri, fabrikalar ve evlere kömür kullanımına izin verilmeyecek. Herkes doğalgaz kullanacak. İlçedeki hava kirliliği şuan ki hava kirliliğinden daha düşük olacak.” demiş.
YETKİSİ VARSA ŞİMDİ KULLANSIN
Sayın Kaymakama soruyoruz. Kömür tabanlı çalışan herhangi bir şeyin, doğaya zarar vermemesi mümkün müdür?
Kaymakamımız herkesin doğalgaz kullanacağını, kömür kullanımına izin verilmeyeceğini söylemiş. Bunun yaptırımı kendisinde midir? Eğer ki kendisindeyse, kömüre izin vermeyip doğalgaza geçişi eyleme dökmek için ne beklemektedir? Bunu şimdi gerçekleştiremiyor mu? Böyle bir yetkisi varsa lütfen sanayide kullanılan kömürün önüne geçsin. Tozdan kimsenin etkilenmeyeceğini söylemiş. Sayın Kaymakam görevi bitip buradan ayrıldığı zaman Çerkezköy ne kadar umurunuzda olacak? Kendisi termik santralin adeta bahçesinde bulunan bir yerleşim bölgesinde yaşamak ister mi? Bu tip termik santral yapılan yerlere 2.si hatta 3.sünün yapıldığını bilmekte midir?
ÇAN’A GİDELİM DEDİNİZ DE ‘HAYIR’ MI DEDİK?
Kaymakam Abban açıklamalarının devamında, “Çanakkale’nin Çan ilçesindeki termik santrale vatandaşları, STK temsilcilerini, özellikle de santrale muhalif olan kişileri götürüp gezdirmek istiyoruz. Ancak gidecek 45 kişi bulamıyoruz. İsteyen vatandaşlarımızı Çan’a götürebiliriz ve termik santralin çevreye hiçbir zararının olmadığını kendi gözleri ile görebilirler.” demiş. Bize böyle bir fikirle geldiniz de ‘Hayır’ mı dedik.
ÇAN’DA GERÇEKTE MUTLU OLAN GÖRMEDİK
Sayın Kaymakam, siz zahmet etmeyin, biz Çan’a gittik, termik santrali de gördük. Vatandaşlarla, özellikle çiftçilerle de konuştuk. Gerçekte mutlu olan görmedik. Bu tip yerleşim bölgelerinde bir tane termik santral kurulduğu zaman, bu sayının birle sınırlı kalmadığını; ‘Yetmedi 1 tane daha, 1 tane daha’ yapıldığını da gördük. Vatandaşın isyanına şahit olduk. Evet, biz Çerkezköy Gazetesi olarak sizin deyiminizle ‘Santrale muhalif olan kişileriz’ ve STK temsilcilerinin olduğu bir heyetle Çan’a gitmek isteriz.
İLERLEMİŞ BATI ÜLKERİ TERMİK SANTRALE ‘ELVEDA’ DİYOR
Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban son olarak da “Dünyanın her yerinde şehrin içinde termik santraller var. Çevreyi kirletmiyor. Kül depolarından bahsediyorlar. Kül depolarının etrafı setler ile kapatılacak ve rüzgardan etkilenmeyecek hale gelecek. Zaten bu küller çimento fabrikalarına hammadde olarak veriliyor ve ekonomiye kazandırılıyor. Çıkacak küller hiç beklemeden direk çimento fabrikalarına verilecek zaten” ifadelerini kullanmış. Dünyanın, özellikle ilerlemiş batı ülkelerinin çoğu termik santrallere ‘elveda’ diyor. Batı, yerüstü enerji kaynaklarına yönelmeye, çevreyi korumaya çalışılıyor. Bahsettiğiniz bu şehirler kaçıncı dünya ülkeleridir?
KÜLLER BEKLETİLMEYECEKSE DEVASA BOYUTTAKİ STOK SAHASININ AMACI NE?
Sayın Abban, kül depolarının etrafına setler çekilecekmiş ve küller rüzgardan etkilenmeyecekmiş. Rüzgar sadece sağdan sola, soldan sağa etki eden bir şey değildir. Yukarıdan aşağı ve aşağıdan yukarı da çok güzel bir şekilde etki edebilir. Küllerin bekletilmeden çimento fabrikalarına verileceğini dile getirmişsiniz. Madem bu küller bekletilmeyecek. Neden santralden daha büyük bir kül stok sahası yapılması planlanmaktadır?
HİÇ KİMSENİN UHDESİNDE DEĞİLDİR
Umuyoruz ki; Çerkezköy’e geldiği günden bu yana özellikle sağlık ve eğitim alanında yaptığı olumlu hizmetlerle gündeme gelen ve Çerkezköy halkının takdirini kazanan Sayın Atilla Selami Abban’ın bu açıklaması doğru olmasın ya da abartılmış olsun. Bu topraklarda yaşayan insanlara sormadan, olurunu almadan böyle bir olaya kalkışmak ya da ahkam kesmek hiç kimsenin uhdesinde değildir.
Haber: Uğur Kılıç




 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.