Açlık sınırı 882 TL?

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, “Konfederasyonumuzun yaptığı açlık ve yoksulluk araştırmasına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı Mayıs ayında 882 TL oldu” dedi.

Açlık sınırı 882 TL?
28 Mayıs 2011 Cumartesi 00:00

Murat Koçak Türk-İş’in açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının 2011 Mayıs ayı sonuçları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de dönem dönem yaşanan yüksek büyüme ve siyasal istikrara rağmen yoksulların geçim şartlarının iyileşmediğini, istikrarlı bir şekilde olumsuza gittiğini ifade eden Koçak, “Sendikamızın yaptığı araştırmaya göre dört kişilik ailenin açlık sınırı Mayıs ayında 882 TL, yoksulluk sınırı 2 bin 871 TL olarak belirlenmiştir” dedi. ?
YOKSULLARIN GEÇİM ŞARTLARI DEĞİŞMİYOR?
Konfederasyonları tarafından yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması hakkında bilgi veren Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak şunları dile getirdi: ?“Her seçim döneminde olduğu gibi bu yıl da seçim kampanyalarının gözde kesimini yoksullar oluşturuyor. Siyasi parti temsilcilerinin seçim döneminde yoksullara yönelik vaatlerde bulunmasına rağmen, yoksulların geçim şartları seçimler sonrası aynı aklıyor. Türkiye'de dönem dönem yaşanan yüksek büyüme ve siyasal istikrara rağmen yoksulların geçim şartlarının iyileşmemiş, istikrarlı bir şekilde olumsuza doğru gidiş gözlenmiştir.
?YOKSULLUK SINIRI 2 BİN 871 LİRA
?Açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının 2011 Mayıs ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcama tutarının (açlık sınırı) 881,51 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 871,38 lira olarak hesaplanmıştır.?
ASGARİ ÜCRET MUTFAK HARCAMASINI 21 GÜN KARŞILIYOR?
Yürürlükte olan asgari ücretin 629,95 TL’dir ve bu tutar dört kişilik bir ailenin mutfak harcamasını ancak 21 gün karşılayabiliyor. Ne yazık ki asgari ücret sadece 6,5 gün insan onuruna yaraşır bir yaşam imkanı sağlıyor.”
ARTIŞ MUTFAĞA OLUMSUZ YANSIDI?
Gıda harcaması verileri hakkında da bilgi veren Koçak, “Mayıs ayında süt ve yoğurt fiyatları birçok markada değişmezken, beyaz peynir fiyatında %7,66 oranında artış belirlendi. Et fiyatları kuşbaşıda 75 kuruş gerilerken, tavuk fiyatları da 35 kuruş ucuzladı. Mevsim koşullarının olumsuz etkisiyle yaş sebze-meyve fiyatlarında bu ay ortalama yüzde 8,73 oranında artış gerçekleşti. Bu ay elma ve çilekte fiyat artışı dikkati çekerken, sebzelerde patlıcan, havuç, limon fiyatı artan ürünler oldu. Mayıs ayında sebze ve meyvede görülen fiyat artışı, açlık sınırı tutarını yüzde 1,23 oranında yükseltti, bu artışın mutfağa yansıması yaklaşık 11 lira oldu” dedi.?
DÜŞÜK FİYATLI ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR
?Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı belirtilen Koçak, ailelerin, düşük düzeydeki gelirleriyle beslenme ve beslenme dışı harcamalarını karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını dikkate alarak tüketim malları arasında tercih yaptığı, düşük olan gıda maddelerini aldığı ifade etti.
?DAR GELİR SAĞLIKSIZ VE DENGESİZ BESLENMEYE NEDEN OLUYOR
?Ailelerin beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzeri) bir kısmını beslenme harcamalarından kısarak elde ettiğinin altı çizen Koçak, gelir düzeyinin düşük ve yetersiz olmasının dar gelirli kişi ve ailelerin sağlıksız ve dengesiz beslenmesine yol açtığı söyledi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.