Akay; ‘Meclisten kaçarak Çerkezköy’e hizmet edemezsiniz’

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı Olağan Meclis toplantısını Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığı’nda Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Gergin geçen meclisin ikinci oturumuna Ak Parti gurubu katılmama kararı alırken, toplantının CHP grubu ve MHP grubundan Hasan Sakallı’nın katılımıyla tamamlanmasının ardından konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay, “bu meclisten kaçmanın esas gerekçesi nedir bunu merak ediyorum. Kamuoyuna sesleniyorum buradan gitmenin gerekçesi nedir? Meclis gündemiyle alakalı fikri olan varsa mikrofon burada istediğini konuşacak. Meclisten kaçarak bu Çerkezköy’e hizmet edemezsiniz. Bu muhalefet anlayışının hiç kimseye ve Çerkezköy’e faydası yoktur. Kime faydası vardır, kimler için yapılmıştır? Bu soru işaretleriyle de bu meclisi kapatıyorum” dedi.

Akay; ‘Meclisten kaçarak Çerkezköy’e hizmet edemezsiniz’
01 Temmuz 2016 Cuma 19:00

DERECE DEĞİŞİKLİĞİ KARARA BAĞLANDI
 
Açılış ve yoklamanın ardından gündemin ikinci maddesinde yer alan Çerkezköy ilçesi sınırları içeresinde muhtelif parsellerdeki Belediye hisselerinin satışının müzakeresi görüşüldü. İlgili gündem maddesi oy birliği ele İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilirken,  bir sonraki gündem maddesinde yer alan dolu bulunan bir adet belediye kadrosunda derece değişikliği yapılması oy birliği ile kabul edildi.
 
İLGİLİ KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ
 
Gündemin dördüncü maddesinde yer alan Plan ve Proje Müdürlüğü’ nün 23 Haziran  2016 tarih ve 221 sayılı Fevzipaşa Mahallesi 138 ada 1 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ve eklerinin incelenerek onaylanması hk. müzekkeresinin müzakeresi, 222 sayılı İlçemiz İstasyon mahallesi 1587 ada 2 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ve eklerinin incelenerek onaylanması hk. müzekkeresinin müzakeresi 223 sayılı 1/1000 ölçekli İlçemiz Çerkezköy 6. Etap Revizyon Uygulama İmar Planına ve İlçemiz Veliköy Sanayi İmar Planına Plan Notu eklenmesi hk. müzekkeresinin müzakeresi ve 224 sayılı Kızılpınar 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notları Değişikliği hk. müzekkeresinin müzakeresi  ve Gündemin sekizinci maddesinde yer alan Recep Eş, Kenan Yoleri ve Ali Yoleri’nin 23 Haziran tarih ve bila sayılı Kızılpınar Mahallesi  308 ada 16-17-18 parsellere ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ve eklerinin incelenerek onaylanması hk. dilekçesinin müzakeresi oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.
 
 YANLIŞ BİR ŞEYİ DÜZELTMEK İSTİYORUM
 
Gündemin dokuzuncu maddesinde Bony Tekstil İşletmelerinin Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi 1478 ada 1 parsele ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ve konut alanı olan yerin ticaret alanına çevrilmesi görüşüldü. Görüşme esnasında Ak Parti grubu adına söz alan Remzi Garip yapılması istenen imar tadilatıyla ilgili konuşacağını ifade ederek, “bu konu bana ve grubuma göre çok ciddi bir konu olduğundan dolayı yanlış bir şey söylememek adına kaleme almaya çalıştım. Dokuzuncu maddede yer alan GMKP mahallesi hudutları içinde bulunan 36 dönüm yer kaplayan ve mevcut imar planlarınızda orta yoğunluklu konut alanı emsal 1.50 yükseklik 30.50 metre yapılaşma şartlarında bulunan 1478 ada 1 nolu parseldir. Yapılması istenilen değişiklik tamamının ticaret alanı dönüştürülmektedir. İlk bakışta her meclis toplantısında görüştüğümüz onlarca imar değişikliği gibi görünen bir imar tadilatı isteğidir” dedi.
 
MECLİS BU BAĞIŞA EVET DEDİ
 
Grubumuz prensipte bu imar tadilatının yapılmasına karşı değildir diyerek konuşmasını sürdüren Garip, “Böyle bir ihtiyacın Çerkezköy’e olabileceğini, bugüne kadar tüm yapılan teklif edilen imar tadilatlarına grubumuz genelde yüzde 99’una olumlu baktığı gibi temelde bu imar tadilatına da olumlu bakmakla beraber çekingelerimizi arz etmek için açıklama yapma gereği duydum. Diğerlerinden farkı bizim görüşümüze göre bu arazinin sahibinin bu tadilatı yaptırmak için belediyemize güya şartsız menfaat sağlamış olmasıdır. Bana göre yeni olmayan fiyatı da belli olmayan bir greyder belediyemize meclisin huzuruna getirilerek bizlerinde oylarıyla beraber oy birliğiyle bu meclis bu bağışa evet demiştir. O anda hepimiz mutluluk duyduk fakat o gün sayın başkan dilekçeyi okuduklarında kendilerine nereden çıktı bu bağış sebep nedir diye sorduğumda cevap olarak hiçbir sebep yoktur, belediyemizin ihtiyacı vardır ve bu bağışın arkasında bir şey aramamamız gerektiğini hepinizin huzurunda söyledi” diye konuştu.
 
TAMAM DİYEREK OY BİRLİĞİYLE KARAR ALDIK
 
Kendilerine göre yapılan bağışın şartsız bir bağış olmadığını sözlerine ekleyen Remzi Garip, “Bu bağış ikna yoluyla belediyeye kazandırılan greyder karşılığında bu daha sonra huzurunuza gelen imar tadilatıdır. Nisan ayında ilk önce büyükşehir belediye meclis toplantımıza aynı imar tadilatı 1/5000 nazım imar planı değişikliği talebi olarak görüşülmüştür. Orada imar komisyonuna havale edilerek tartışılmış ve imar komisyonunda ki arkadaşlar hatırlayacaktır ben bu bağışın bu imar tadilatıyla gelmesi büyük sakıncaları olduğunu ifade ettim. Orada da imar tadilatına asla karşı olmadığımı ama bunun karşılığında belediye adına da olsa bir şey alınmasının yanlış olduğunu ifade ettim. Komisyon başkanında ret oyuyla 1/5000’lik değişiklik talebi oy çokluğuyla geçmiştir. Tekirdağ meclisinde grubum adına yaptığım konuşmada bu tadilatın anlaşmalı bir tadilat ve sakıncalı olduğunu, bu tadilatın görünürde belediyemize menfaat sağladığı açık ve net bir şekilde olduğunu ifade ettim. Bu fiilin Türk ceza kanununda görevini kötüye kullanarak irtikap suçu işlendiği izlenimini verdiğini açıkça ifade ettim. Orada da oy çokluğuyla kabul edildi. Bende neden böyle bir izlenim oldu derseniz de, kronoloiik sıralamaya göre ilk müracaat 22.01.2016 da adı geçen tekstil sanayicisi Çerkezköy belediyesine başvuruyor. Ocak ayından nisan ayına kadar bir olgunlaşma dönemi var. Bize göre bu olgunlaşma dönemi pazarlık dönemidir. Belediyenize hibe etme isteği nisan meclisine geliyor. Böyle bir şey olabileceğini tahmin ettiğim ve piyasa da bir takım duyumlar aldığım için bilerek sebep nedir diye sordum ve bu da tesadüf değildir. Aldığımız cevapla da bunun şartsız bir hibe olduğu söylendi. Tamam dedik oy birliğiyle karar verdik” açıklamasında bulundu.
 
BİLSEM GREYDERE HAYIR DERDİM
 
Meclis üyesi garip konuşmasının devamında ise, “Aynı gün içinde 01.04.2016 belediye meclisi bu isteği kabul ediyor. 01.04.2016 da yine artık bağış gerçekleşmiş greyder belediye adına kabul edilmiş ve belediye tarafından bu tarihte Bony tekstile yazı verilerek tadilatın Büyükşehir de 1/5000 nazım planlarında bu değişiklik yapılmasında Çerkezköy için bir sakınca yoktur deniliyor. 4-5 gün sonra ilgili kişi büyükşehir belediyesine müracaat ediyor. Soruyorum sizce bu bağışla bu yapılacak olan tadilatın arasında bağ var mı? Bağımsız biri olarak herkes bunu kendine sorsun. Buna şartsız bir bağış diyebilir miyiz? Bunu herkes kendine sorsun. Greyder pazarlıklarını kimler yaptı bilmiyoruz. Aramızda bilenler mutlaka vardır. Ama meclis üyelerinin birçoğunun greyderden o gün haberinin olduğuna kanaat getirdim. Bilsem en azından kendimi bu konuya muhattap almamak için o greydere hayır derdim” dedi.
 
ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA YAPIYORSUNUZ
 
Garip’in konuştuğu esnada araya giren meclis üyesi Nedim Yılancı, ‘o günkü mecliste bunu bildiğinizi ifade ediyorsunuz ama bir yandan da bunu bilsem hayır derdim diyerek çelişkili bir açıklama yapıyorsunuz’ çıkışında bulundu. Remiz Garip ise Nedim Yılancı’ya cevap olarak, “Duyum başka somut bir şekilde buraya gelmesi başka. Neticede bu mücadelem bu konuşmalarım bu yanlışı düzeltmek içindir” dedi.
 
MUHTELİF YARGILAMADAN MUAF KALIRSINIZ
 
Yanlışı düzeltmenin kendi ellerinde olduğunu ifade eden Garip, “Teklifim, Büyükşehir Belediyesinin Çerkezköy’e sağladığı katkı bugün itibariyle 150-160 milyon civarında anladığım kadarıyla 500-600 bin TL civarında bir greyder olduğu söylendi. Bu greyderi bu yüce meclis tekrar bir karar alıp, her türlü şaibeyi silmek bu greyderi iade etmek ve ondan sonra da bu imar tadilatını hep birlikte gönül rahatlığıyla gerçekleştirmek. Bu bir tekliftir. Çerkezköy belediyesinin hakikaten böyle greyder ihtiyacı olduğuna inanıyorum. 1-2 tane daha olsa gelişen Çerkezköy de bu tip makinelere ihtiyaç vardır ve olacaktır da. Bugüne kadar birkaç kez kredi kullandık ve bir kredi daha kullanalım bir değil de iki greyder alalım. Böylece sizi de meclis üyelerini de muhtemel yargılamadan muaf kalırsınız” açıklamalarında bulundu.
 
BÜYÜKŞEHİR OLUMLU YAZI VERMİŞ VE MECLİSTEN GEÇMİŞTİR
 
Remzi Garip’in konuşmasını tamamlamasının ardından konuşan Belediye Başkanı Akay ise, “Ortada nisan ayında alınan bir meclis kararı var. Yeniden altını çizerek söylüyorum şartsız bağış yapılmıştır ve bu da dilekçelerle sabittir. Kendi konuşmanızda burada mevzuat açısından hiçbir sakınca olmadığını ifade ettiniz. Kimseye menfaat sağladığımız yok. Bu meclis ve kendi makamımızda dahil kimseyle pazarlık yapmıyoruz. Böyle bir niyetimiz de asla yok. Olayın içinde şaibe var kelimesini de asla kabul etmiyorum. Ortada zerre kadar şaibe yoktur ve her şey herkesin gözü önünde olmaktadır. Kimseyle bir pazarlık yapılmamıştır ve bize gelen şartsız talebini meclise sunduk. Bakılması gereken noktayı başka taraflara çekerek hiç kimseyi yönlendirmeyin. Olayın özüne bakın, 5000 plan tadilatında büyükşehir meclisi bir karar almıştır. Büyükşehir imar dairesi bu konuda olumlu yazı vermiş ve meclisten geçmiştir. Bu 1000’lik plan için buraya gelmiştir. 1000’lik ve 5000’lik planda bir şey var mıdır buna bakacağız” dedi.
 
TAKILMAYA DEVAM ETSİNLER
 
Olayları başka tarafa çarpıtmanın Çerkezköy’e ve kimseye faydası olmayacağını ifade eden Akay, “Dolayısıyla pazarlık ve şaibe var demek bu meclise yakışmıyor. Çok da fazla söylenecek bir şey yok. Tüm her şey kamuoyunun ve meclisin gözü önünde oluyor. Meclisin ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Neye karşı olduğunuzu hala anlamış değilim. Mevzuatın dışında hiçbir şey gelişmemiştir. Siz şartsız bağışın Çerkezköy belediyesine bağışlanmasına takmışsınız ve takılmaya devam edin” diye konuştu.
 
KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ
 
Başkan Vahap Akay’ın yaptığı açıklamaların ardından ilgili gündem maddesi İmar ve Bayındırlık komisyonuna oy birliğiyle havale edildi. 10.gündem maddesinde G.M.K.P.Mahallesi 220 ada 55 nolu parselin yolda kalan kısmının Belediye sorumluluğunda kalan 414 metrekare miktarındaki kısmın kamulaştırılması hususunun yeniden yapılacak incelemeler çerçevesinde bir sonraki meclis toplantısında karara bağlanması hükmü yer aldığından konunun karara bağlanması İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.
 
ÖNERGE OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
 
Hukuk İşleri Müdürlüğünün teminat mektubu müzakeresi oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, gündeme ek gündem maddesi olarak eklenen gündem maddelerinin kabulünü komisyona havale edildi. Almanya, Hollanda ve Belçika’ya düzenlenecek fuara on meclis üyesinin gitmesi oy birliği ile kabul edildi. İlgili gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, komisyona havale edilen maddelerin 16.30’da görüşülmesi için önerge verdi. Önergeye AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin red oyu verirken, Akay’ın önergesi oy çokluğu ile kabul edildi.
 
KARARA BAĞLANDI
 
Meclisin ikinci oturumu saat 16.30’da başlarken, toplantıya Ak Parti gurubundan kimse katılmadı. İlk oturumun ardından verilen arada imar komisyonuna havale edilen konular görüşülerek karara bağlanması gerekirken, Ak Parti gurubu komisyonlara da katılmama kararı alınca dokuz gündem maddesi komisyon toplanamadığı için bir sonraki meclis toplantısına ertelendi. İkinci oturumda sadece plan ve bütçe komisyonuna havale edilen ve Nedim Yılancı, Nihat Mıstık ile Ali Dede’nin katıldığı komisyonda Hukuk İşleri Müdürlüğünün teminat mektubu müzakeresi görüşülerek karara bağlandı.
 
OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
 
Komisyonun üyeleri, konuyu görüşerek, “belediye hizmetlerinin tüm iş ve işlemlerinde ve belediyemiz aleyhine yürütülen ilamlı takiplerde tehir-i icra kararının alınabilmesi için 5393 sayılı belediye kanunun 18.maddesinin 1.fıkrasının (d) bendine göre bankalardan 5.000.000 TL2ye kadar defaten veya birden fazla teminat mektubu alınması, teminat mektubunu şekli, süresi ve diğer hususları belirlemeye belediye başkanına yetki verilmesi hususunda komisyonumuz oy birliğiyle karar vermiştir” kararına vardılar. Yapılan bilgilendirmelerin ardından komisyon kararı da ikinci oturuma katılan meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
 
ÖN BİLGİLENDİRME YAPMA ADINA TEKLİFTE BULUNDUK
 
Meclis gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından Temmuz ayı meclis toplantısını sonlandıran Vahap Akay, yaptığı konuşmada, “öncelikli CHP grubu ve MHP gurundan Hasan Sakallı’ya meclisin vermiş olduğu karara göstermiş oldukları saygıdan ötürü teşekkür ediyorum. İlk mecliste ak parti grubu mecliste aldığımız 16.30’da toplanma kararına detaylı bilgi alamadıklarını bahane göstererek, meclise katılmama kararı almışladır. Öncelikle bu tarihi bir meclis adına harekettir. Bu detaylı bilginin alınıp alınamamasının esası nedir bunu anlatmak lazım. Biz bu meclisin Cuma günü yapılacağını gruplara bildirdiğimiz gün önümüzde bir bayram tatili var ve bayram tatilinden sonra da büyükşehir meclisine gitmesi gereken kararlar var, ardında da ağustos ayı da meclisin tatil ayı. Alınacak kararları bu meclise yetiştiremezsek vatandaşların bizlerden olan beklentileri, Çerkezköy’ün TEDES projesi ile ilgili kararları bu meclisten geçemezse Eylül ayı meclisine gideceği ve iki ay gibi bir süre öteleneceğini dolayısıyla da komisyon üyelerini ön bilgilendirme yapma adına bir teklifte bulunduk” dedi.
 
KAÇARAK ÇERKEZKÖY’E HİZMET EDEMEZSİNİZ
 
Akay konuşmasının sonunda ise, “Bu teklifi Ak Parti grup başkanına sunduk ve hatta grup başkanı evet çok iyi olur diye bir ifade de bulundu. Aynı şekilde Remzi beyi arayarak bu fikrimizi açıkladığımız halde bu fikrimizi olumlu olduğunu kendileri ifade etmiştir. Komisyonları ön bilgiyle toplayalım ve daha sonra yine bu yaptığımız gibi arada komisyon üyeleri çalışmalarını yapsınlar ve herhangi bir bilgisizliğe de maruz kalmayınız diye bugünün öncesini meclis ve üyelerle paylaştık. Ardından yaşadığımız manzara ile karşı karşıya kaldık. Konuşmalarıyla her şeyin altında bir şeyler arama ihtiyacı içinde olan sözcü, ben şimdi merak ediyorum, meclisle alakalı bilgilendirme ile alakalı iyi niyetimizi, bunları çalıştıralım meclisin görevi vazifesi burada meclisi çalıştırmaktır bakış açısıyla görevimiz buyken, bu meclisten kaçmanın esas gerekçesi nedir bunu merak ediyorum. Kamuoyuna sesleniyorum buradan gitmenin gerekçesi nedir? Meclis gündemiyle alakalı fikri olan varsa mikrofon burada istediğini konuşacak. Meclisten kaçarak bu Çerkezköy’e hizmet edemezsiniz. Bu muhalefet anlayışının hiç kimseye ve Çerkezköy’e faydası yoktur. Kime faydası vardır, kimler için yapılmıştır? Bu soru işaretleriyle de bu meclisi kapatıyorum” diye konuştu.
 
Haber: Feyza İşcan Avcılar
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.